9+1 emlék-tábla-kép
2021. február 20. írta: K.Sarolta

9+1 emlék-tábla-kép

Miskolc sok olyan ismert és kevésbé ismert ember emlékét őrzi, akik sokat tettek az országért vagy a városért. Az utcákon sétálva talán nem is mindig vesszük észre azokat az emléktáblákat, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk.

Hogy kinek mit jelent a kultúra, sok dologtól függ. És annyi minden beletartozik ebbe a gyűjtőfogalomba - a zenétől a képzőművészeten át a viselkedésig, hiszen mindannyian hozzájárulunk a kultúra megteremtéséhez és megőrzéséhez. Kölcsey Himnuszának dátuma a magyar kultúra napja. Bár minden év január 22-én megemlékezünk erről a jeles napról, az év többi 364 napján sem szabad megfeledkeznünk a kultúránkról.

kolcsey-tabla_ks.JPG

Kölcsey Ferenc emléktáblája a Széchenyi utcán

Korábbi blogbejegyzésünkben főleg irodalmárokra fókuszáltunk a virtuális városnézésen; most kitekintünk más művészeti ágak és a tudomány felé is.

Ha felsétálunk az Avasra a református templom melletti lépcsőn, és balra fordulunk, rögtön szembeötlik az úgynevezett Polgármester pince borháza, amelynek falán tábla emlékeztet minket Dr. Halmay Bélára, aki nemcsak polgármestere volt a városnak, hanem Tizeshonvéd főhadnagy is.

polgarmester_pince_2019_ks.JPG

Polgármester pince az Avason

Ha továbbsétálunk, nagyon sok régi borházban gyönyörködhetünk. Az ódon kilincsek, a faragott erkélyek között fel-feltűnik néhány jelesebb borház is, amelyen tábla jelzi az egykori tulajdonos vagy törzsvendég nevét. Az egyik ilyen tanúsága szerint "Itt volt utoljára gondtalan és boldog Móra Ferenc". Az avasi pincéket nemcsak a helyiek, hanem országos ismertségű vendégek is szívesen felkeresték.

2012_december_avasi_seta_012.jpg

 Az úgynevezett Móra pince az Avason

Ez a város legrégebben lakott területe. A kutatások szerint eleink már 70 ezer évvel ezelőtt is lakhelyükül választották az Avast és környékét. Bársony János egykori városi tiszti ügyész házának alapozásakor találták azokat a kőeszközöket, amelyeket Herman Ottó szakócáknak nevezett el. A ház falán emléktábla tanúskodik arról, hogy tkp. innen kezdődött a magyar őstörténet-kutatás.

herman_otto_barsony-hazon_20191031_ks.jpg

 Emléktábla a Bársony-ház falán

Ha már a tudományról esik szó, emlékezzünk meg az egykori evangélikus gimnázium hajdani növendékeiről, a nyelvész Hunfalvy Pálról és a földrajztudós Hunfalvy Jánosról is. Egykori iskolájuk éppen megújul a Kis-Hunyad utcán, s várhatóan ismét az oktatásé, a gyermekeké lesz benne a főszerep.

evangelikus_gimnazium_kis-hunyad_u_ks_2.JPG

 Az egykori evangélikus iskola jeles diákjainak táblája

 Miskolcot méltán nevezhetjük iskolavárosnak. Középiskolái közül egyik legismertebb a Földes Gimnázium, amelynek épületében megkezdték az egyetemi oktatást a 20. század közepén, amíg a Dudujkán meg nem épült a mai Miskolci Egyetem elődjének is otthont adó Egyetemváros.

foldes_gimi_tablai_ks_2.JPG

 

Több nagy művész neve is összefonódott Miskolcéval. Itt született a világhírű Pressburger Imre Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer. Az évente megrendezett CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon rendszeresen szentelnek emlékének különböző programokat.

pressburger_tabla_ks.JPG

Pressburger-emléktábla a Szentpéteri kapui ház bejárata fölött

 Sokak előtt ismert, hogy Munkácsy Mihály szüleinek síremléke a Mindszenti temetőben található. És bizonyára sokan megfordulnak a Soltész Nagy Kálmán utca és a Zsolcai kapu forgalmas útkereszteződésénél, ahol kis tábla emlékeztet a festőművész gyermekéveinek színhelyére és édesapjára.

soltesz_nagy_setahoz_20161208_ks_2.JPG

 Tábla a sarki patika falán

A 19. századi magyar zeneművészet egyik kiemelkedő alakja, a világhírű hegedűművész, Reményi Ede is Miskolcról származott. Itt kezdte zenei tanulmányait, 9 évesen már koncertezett. Később világszerte olyan ismertségre tett szert, hogy Viktória királynő „udvari virtuóz” címmel kitüntetett hegedűse is lett.

remenyi_ede_emlektabla_ks.JPG

 A Reményi Ede nevét viselő utca a Zenepalota közelében található

Talán megszokott, ha egy épületen azt a feliratot látjuk: Műemlék. De kevésbé megszokott, hogy a pályaudvarokon is ilyen szemmel nézzünk szét, pedig érdemes! A Tiszai pályaudvar 1. vágánya melletti peronon többféle emléktábla is olvasható. Az egyik az építtetőnek, Pfaff Ferencnek állít emléket, több tábla is a vasútvonal, az itteni vasúti közlekedés évfordulóihoz kapcsolódik, s van itt Holokauszt-emléktábla is. A minden miskolci számára ismerős vöröstégla állomásépület pedig vasúti műemlék.

tiszai_pu_20160508_kupcsik_s_6.JPG

A szárnyaskerék, a vasút szimbóluma is megjelenik a táblán

Most, amikor híján vagyunk a különböző programoknak, arra azért van lehetőségünk, hogy akár egyedül, akár családtagokkal, egy-két baráttal felkerekedjünk, és felfedezzünk néhányat az emléktáblákból. Az itt bemutatott táblák mind közterületen, könnyen megközelíthető helyen találhatók, így a járványügyi előírásokat szem előtt tartva is elindulhat mindenki egyéni felfedezőútra. Járjunk emelt fővel, nyitott szemmel a városban, és csodálkozzunk rá az eddig észre nem vett értékekre is!

 

Fotók: HelloMiskolc Kupcsik Sarolta

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr5716399350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása