Garantált tematikus városnézés a költészet napján
2020. április 10. írta: K.Sarolta

Garantált tematikus városnézés a költészet napján

Virtuális irodalmi séta

20200407_085612.jpg

Április 11. József Attila születésnapja, a magyar költészet ünnepe. Lillafüreden írta az Ódát, a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versét. A Függőkertben ott áll a szobra, s művei közül is olvashatunk néhányat kőbe vésve a Költészet teraszán. Ennek kapcsán már olvashattak egy válogatást különböző alkotásokból.

Az idén április 11. a hónap 2. szombatjára esik. Akik rendszeresen látogatják a tematikus városnézéseket, már tudják: ilyenkor felfedezzük, kicsit más szemmel láttatjuk Miskolcot. Az aktuális téma most természetesen az irodalom.

A magyar költészet napján belvárosi helyszíneket, emléktáblákat, szobrokat mutatunk meg, amelyek egykori költőóriásokra emlékeztetnek minket, és olyan helyeket is, amelyeket megénekeltek műveikben az alkotók. A séta nemcsak térbeli barangolást jelent ez esetben, hisz a műfajokban, a stílusokban és az időben is kalandozunk: Szrogh Sámuel 1800-as művétől ma is Miskolcon élő kortárs költő egy-egy műve közt eltelt 2 évszázadban is.

A városnéző sétát – még ha most csak képletesen szólva is – mint mindig, a Tourinform irodából indítjuk. Csak néhány lépés innen a Miskolci Nemzeti Színház melletti szoborpark, ahol Déryné szobra is áll. Bár a korának egyik legnagyobb színésznőjét nem íróként szoktuk emlegetni, mégis szívesen idézzük naplójának részleteit Miskolcra érkezésükről:

"Már akkor minden ház ablakából gyertyavilág özönlött felénk, alacsonyabb, magasabb házakból egyaránt. Szép este volt, s bár késő, de mégis sok csinos nép sétált az utcákon.... A Korona előtt, de csak az utcán, a nők, kik sétáltak, mind megállottak. Ez így tartott egy kis ideig, és gondolám, hiszen itt urak vannak, ez víg város, itt jó lesz nekünk."

deryne_szobra_201601_ks.JPG

 A színház mellett a sarkon balra fordulva a Déryné utcán folytatjuk a nézelődést. A színház falán több emléktábla is látható; ezek egyike Jókainak és feleségének, a miskolci születésű Laborfalvi Rózának állít emléket, akik a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi épületének 1857-es megnyitóján is részt vettek. És ha már a jeles épületről beszélünk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a később épült tűztorony versírásra ihlette Móricz Zsigmondot. A költemény a Színészmúzeum kiállításán is olvasható.

A Déryné utcán a Hősök terére jutunk, ahol 2 olyan emléktábla is található, amelyek kapcsolatosak az irodalommal. A Berzeviczy Gergely Szakgimnázium falán az iskola egykori diákjának, Lengyel Menyhértnek az emléktáblája látható, ő írta Bartók világhírű művének, a Csodálatos mandarinnak a történetét.

csodalatos_mandarin_tabla_a_berzen.JPG

A tér másik oldalán, a Földes Gimnázium falán a miskolci születésű Dayka Gáborra emlékeztet a tábla.

foldes_gimi_tablai_ks_5.JPG

A Hősök teréről a Kakastemplom felé vesszük az irányt. A templom melletti kis téren áll Lévay József szobra, amelynek a talapzatán látható domborműveket is érdemes szemügyre venni.

levay-szobor_20180414_kupcsik_s_1.JPG

Lévay korának nemcsak jeles költője és műfordítója volt, hanem Szemere Bartalan írnoka, majd Borsod vármegye főjegyzője, alispánja is. Református volt, és tanárember; a ma az ő nevét viselő gimnázium emlékszobájában személyes tárgyai is megtekinthetők. Az ő nevéhez fűződik az egyik avasi asztaltársaság működése is. Negyedszázados főjegyzői munkásságának elismeréséül aranytollat kapott, 1910-ben Miskolc város díszpolgára lett, és még életében utcát neveztek el róla.

A Kakastemplomtól a Kossuth utcán indulunk vissza a főutcára. A 11. sz. ház falán tábla emlékeztet arra az irodalmi estre, amelyet Illyés Gyula és Szabó Lőrinc részvételével tartottak 1956. október 23-án.

Ahogy kiérünk a Széchenyi utcára, szembetűnik a Sötétkapu jellegzetes épülete.

74494920_2873691979321666_5094260808569847808_o.jpg

Csorba Piroska, ma is Miskolcon élő költő így ír A nyitott kapuk városa c. költeményében:

"... Várakozni mint néma kapuboltozat a félhomályban
mikor a házak ablakszemei becsukódnak...
...Kitárni szívemet ahogyan a város tárja ajtótlan kapuit
az égtájak felé
s várni a közelről és távolról érkezőt."

A Sötétkaputól a Városház tér felé folytatjuk a sétát. Az 5. sz. ház falán Petőfi-emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy itt is járt a költő.

20200130_090446.jpg

Petőfi Sándor miskolci látogatásairól két költemény is tanúskodik. Az első ezek közül a Keresztúton állok... címet viseli. Az 1847-es Alkony című művében a Diósgyőri vár környékéről látható, júliusi naplementéről írt. Miskolcon töltött "nyaralásáról" pedig egy elragadtatott hangvételű beszámolót írt Kerényi Frigyeshez címzett Úti leveleiben.

A Városház téren a Fráter György Gimnázium épülete az egyik legszebb. Mellette a Zárdakápolna kis tornyos épülete bújik meg, ahová az iskolából közvetlenül is át lehet menni.

20200305_102600.jpg

Itt, az egykori érseki leányiskolában tanított Kaffka Margit, aki Hangyaboly c. regényében az itteni élményeit is feldolgozta. "Jó a templom padjain ülni kedves tavaszi zsibbadásban, hosszú délutáni órákon - tömjén­füstben és virágillatban hallani a szószékről újra meg újra a drága naiv, örök legendát; ... Világiak is, a város szép asszonyai, sőt szerelmes ifjai is ismerték, szerették, látogatták e virágos, muzsikás szép-szép tavaszi ájtatosságot; e Mária-litániákat a zárdatemplomban. S a bennlakók néha, kivonuláskor idegen úri ruhás férfiakat láthattak mosolyogva, levett kalappal álldogálni a csarnokban."

20200211_100645.jpg

  A szomszédos épület falán Márai Sándor édesapja, Dr. Grosschmid Géza, a "kassai polgár" emléktáblája látható. Miután Kassáról Magyarországra kényszerült áttelepülni, Miskolcon lett királyi közjegyző. Szemközt, a Megyeháza udvarán áll a Márai Sándor emlékére készült alkotás..

 megyehaza_udvara_20160222_kupcsik_s_2.JPG

Ha a Városház térről a Hunyadi utcán folytatjuk a sétát, először Lévay József, majd kis idő múlva Déryné egykor lakóházaihoz jutunk; mindkettőn míves tábla jelzi az egykori lakókat.

Ha visszafordulunk az Avas felé, először a református templomot keressük fel, ahol a 17. században Miskolci Csulyak István hirdette Isten igéjét.

avasi_templom_20181027_kupcsik_s_17.JPG

Az ódon templom szerepel többek közt a református költő, Balázs Győző egyik versében is, de a későbbiekben is többen megénekelték.

A templom mellett található a város 34 temetője közül a legrégebbi. Itt nyugszanak a Latabárok, valamint több egykori egyházi és városi méltóság. Itt találjuk annak a Szrógh Sámuelnek a sírkövét is, aki 1800-ban versbe szedte Miskolcznak javait.

avas_20151119_kupcsik_sarolta_22.JPG

A temető fölött az avasi pincesorok sok titkot őriznek. Kedvelt helye volt ez mindig a miskolciaknak és az idelátogatóknak egyaránt. Szívesen időzött itt pl. Móricz Zsigmond vagy Móra Ferenc is, aki vallomása szerint "itt volt utoljára boldog". De szerette az Avast a város szülötte, a 120 évvel ezelőtt született Szabó Lőrinc is. Egy rádióriportban a következőképpen beszélt róla: "A városnak éppúgy nevezetessége, éppúgy emblémája ez a dombocskányi, jókedvű hegyóriás, mint ahogy jelképe a nemegyszer bajba jutott, meghökkent ravaszságnak, a tűnődő huncutságnak a béka, mely tudvalevőleg a miskolci kocsonyában pislog. Az Avas az Miskolcnak, ami Debrecennek a Nagyerdő, vagy ami Párizsnak az Eiffel-torony."

Az Avashoz közel, a Mindszenti templom mögött folytatjuk a sétát, ahol a Szabó Lőrinc nevét viselő könyvtár található. Az egykori Doleshall-kúria kertjében áll a költő mellszobra.

A könyvtártól visszakanyarodunk a sokak által kedvelt Szinva teraszra, amelynek közepén a csobogó kőperemén Szrógh Sámuel 220 éve írt versének kezdősorai olvashatók.

90612228_2890361041040599_3286124927513526272_o.jpg

A lényeg azonban a költemény befejezése:
"... A Ki nem vólt Miskólczon.
Nem tudja a Boldogságot hol ülhet a fő pólczon."

 

Idegenvezetés, fotók: Kupcsik Sarolta

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2415602468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása