Miskolci majálisok helyszíne a Népkert
2020. április 30. írta: K.Sarolta

Miskolci majálisok helyszíne a Népkert

 miskolc_majalis_regi.jpg

 
Május, tavasz, szépség, ünnep! Szinyei Merse Pál Majális c. képén minden ott van, amit szeretünk ebben az időszakban: a napsütés, a kék ég, a színes virágok és a piknik a szabadban. Szinyei festményének hangulatát varázsolták vissza az elmúlt években a miskolci Népkertben rendezett majálisokra is.

A tavasz kezdetét már eleink is ünneppel köszöntötték, az ókori Rómában is nagy hagyománya volt a látványos tavaszköszöntőknek. Minden nép, minden vidék máshogy ünnepel. A magyar falvakban még ma is sok helyen szalagokkal díszített májusfát állítanak az imádott kedves háza elé, vagy májuskosárral kedveskednek a lánynak. A pántlikával, színes szalagokkal díszített fák sokszor a közösségi programokon is jellemzőek.

majalis_20160501_kupcsik_s_35.JPG

A közösségek számára is fontos május 1. Sokáig a munkások nemzetközi ünnepeként tartották számon, később a munka ünnepe lett. Érdekesség, hogy a katolikus egyház ekkor ünnepli Munkás Szent József (Jézus ács atyja) napját. Nálunk a majálisoknak hagyománya van. Az ünneplés módja koronként is változik, de az idén biztosan másképp köszöntjük a májust.

Park a város szélén

Miskolcon a majálisok kedvelt helyszíne volt egykor a Népkert. Ez a város harmadik legnagyobb parkja, a belvárost tekintve viszont a legnagyobb összefüggő zöld terület. A parkot az 1870-es években alakították ki, amikor is ez a terület még a város külterületének számított. Nyugat felé folytatása az egykori Mindszenthez tartozó Kálvária-domb.

20200429_103511.jpg

A későbbi városrendezés a csabai (Hejócsabára vezető) út megépítésével tkp. kettévágta ezt az összefüggő hatalmas zöld területet, s az idők során a funkciójuk és történetük is elvált egymástól. Ma az út népkerti oldalán az Országzászló, szemközt a Herman Ottó Múzeum központi épülete áll.

20200429_111438.jpg

A mai park területén működött egykor pl. a Miskolci Kaszinó, a Miskolci Polgáregylet. A Miskolci Polgári Honvédlövész Egyesület számára a gyakorlótér kijelölése és városi közpark kialakítása nagyjából egyszerre történt, s a parkot később Lévay József nevezte el Népkertnek. A Lövölde-kert később beolvadt az Erzsébet kertbe. Korábban így nevezték a terület egy részét, ugyanis 1899-ben Magyarországon először itt állítottak mellszobrot Erzsébet királynénak. A Stróbl Alajos által készített bronzszobornak a másolata látható ma a parkban - az eredeti talapzaton.

nepkert_dudas_istvan_19.JPG

A szórakozás, a polgárok kikapcsolódása és a sport együtt volt jelen ezen a területen, teke- és teniszpályák, rózsakert is volt a parkban. A mai II. Rákóczi Ferenc Könyvtár helyén állt egykor a zenepavilon. A park egyik kedvelt dísze volt mindig is a szökőkút, bár a mostani nem az eredeti alkotás.

nepkerti_szokokut_ks_1.jpg

A Népkert születése után, a 19. század végén és a századfordulón nagyszabású építkezések kezdődtek Miskolc ezen részén. Reprezentatív villák és szép lakóházak emelkedtek a környéken gazdag lakónegyedet alkotva. A hajdani villanegyed épületei és azok díszítései ma is régi korokat felelevenítő gyöngyszemekként emelik Miskolc kellemes hangulatát.

20200429_110811.jpg

A Népkertben található a Hajós Alfréd által tervezett Népkerti Vigadó épülete is, amely sok elegáns bál és rendezvény helyszíne volt - és megújulva napjainkban is az. A tervező neves sportoló, építész munkásságát emléksarok mutatja be a Vigadóban.

nepkerti_vigado_hajos_alfred_20180222_kupcsik_s.JPG

Miskolc fejlődésével, növekedésével a Népkert lassan belvárosi területté vált. A parkban ma játszótér, kellemes sétányok várják a felüdülésre vágyókat, aki pedig a sport iránt érdeklődik, felkeresheti a szabadtéri kondiparkot vagy a sportpályákat, a Városi Sportcsarnokot, télen pedig a Jégcsarnokot és a jégpályát.

A Népkert a miskolciak "Városligete", amely  számos rendezvénynek is otthont ad. Ezekre most még várni kell, de most sincs akadálya, hogy megpihenjünk egy padon vagy sétáljunk, biciklizzünk egyet a kellemes környezetben a jó levegőn.

2013_aprilis_vege_belvarosi_kupcsik_s_044.jpg

Fotók: #hellomiskolc

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2615650512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása