Itt vizeskedj Miskolcon!
2017. július 18. írta: EmeseT

Itt vizeskedj Miskolcon!

 Mostanában szinte minden a vizeskedés körül forog. Éppen tart a vizes vb és újra itt a kánikula, a strandidő, amikor sokan választják a hűsöléshez a pancsolást, a párakapukat vagy a vízsugarak szemlélését.

szinva_terasz_2014_08_kupcsik_s_20.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Miskolc ugyan nem éppen tipikus magyar fürdőváros, mégis számtalan okot ad arra, hogy a vizeskedés kedvelői felkeressék.

 Szinte minden belvárosi téren találsz egy látványos szökőkutat. A természetben több tavak, patakok és források várnak. Ha pedig strandolni támad kedved, három fürdő közül is válogathatsz, attól függően, hogy csúszdázni szeretsz, egy barlangban hűsölnél vagy pedig a sport megszállottja vagy.

 

TÉRRŐL TÉRRE A HŰSÍTŐ LÁTVÁNYÉRT

 

 Miskolcon egy biztosra vehető, nincs hiány szökőkutakban. Ugyanez igaz a fagyizókra is a belvárosi sétálóutcán. A város szívében töltött séta során érdemes a legnagyobb tereket felkeresned, miközben akár egy finom fagyit is elnyalhatsz.

 Jó kiindulópont egy "vizes sétához" az Erzsébet tér, amelyen napközben egy medence nélküli szökőkút működik a nyári hónapokban.

erzsebet_ter_szokokutas_este_kupcsik_s_5.jpg

Az Erzsébet tér este. Fotó: #hellomiskolc 

 

 Ez a gyerekek nagy kedvence, mivel az egyes vízsugarak váratlanul törnek fel a térkövek közül, kacagást és meglepetést okozva. Hiába a csábítás, hogy hosszasabban megfürödj a szökőkút vízsugaraiban, azért csak óvatosan!

erzsebet_ter_szokokut_ks.jpg

Az Erzsébet tér nappal. Fotó: #hellomiskolc

 

 Pazar látványt nyújt a Szinva terasz is, ahol egy mesterséges vízesésben gyönyörködhetsz a Szinva-pataknál. A víz két kőből faragott gránátalma mellett csordogál le egy kiemelkedő teraszról.

szinva_terasz_2.jpg

A Szinva terasz almái. Fotó: #hellomiskolc 

 

szinva_terasz_2014_08_kupcsik_s_4.jpg

Szinva terasz. Fotó: #hellomiskolc 

 

 Ha utadat a Kazinczy utca felé folytatod a harmadik nagyobb szökőkutas térre érkezhetsz. Ez a Hősök tere, amely már az őt körbeölelő épületek - Minorita templom, Zsinagóga, Postapalota, Földes Ferenc Gimnázium - miatt is érdekes.

 A téren egy kis zöld területen a testvérvárosok fái növekednek. A helyszín legfeltűnőbb látványossága ilyenkor az a szökőkútrendszer, amit pihenőhelyek és egy színpad tör meg.

hosok_tere_2014_jul_kupcsik_s_5.jpg

Szökőkút a Hősök terén. Fotó: #hellomiskolc 

 

A változó szintű - hol magasabbra, hol alacsonyabbra felszökő - sugarak kiváló fotótémát adnak. Nem beszélve a rengeteg szaladgálásra alkalmas térelemtől, amelyek az örökmozgó lurkók figyelmét biztosan lekötik.

 

A TERMÉSZET PÁRAKAPUJA: A LILLAFÜREDI VÍZESÉS

 

 Van egy szuper okunk van arra, hogy miért látogass ki ilyenkor a Lillafüredre: a közeli hegyek és a magasságváltozás miatt, néhány fokkal itt hűvösebb a levegő, mint Miskolc zsongó belvárosában.

 És hogy miért gyere el még ide? Az ország legmagasabb függőleges esésű vízesése miatt, amely húsz méter magasból zúdul alá a mélybe. Ha a vízeséshez közel tartózkodsz, a víztömegből rád eső, apró vízcseppek úgy hűtenek le, mintha egy párakapuban állnál. Próbáld ki! 

lillafuredivizeses_hellomiskolc.jpg

Lillafüredi vízesés. Fotó: #hellomiskolc

 

 Ha pedig eleget ámuldoztál a vízesésben, csónakázz Lillafüred smaragdzöld taván, a Hámori-tavon! Az egyik legromantikusabb program ezen a festői helyszínen. Lánykéréshez is kitűnő.

szeleta-dolka-gerinc_22_20160522_jz.jpg A Hámori-tó, háttérben a Lillafüredi Palotaszálló. Fotó: #hellomiskolc

 

 Miskolc másik csónakázótavának víztükrét Miskolctapolcán hódíthatod meg, akár vízibiciklivel is. Ahogy alább a képen is láthatod, érdemes megörökítened mobiloddal a tavon töltött pillanatokat.

tapolca_csonakazoto_ks_5.jpg

A miskolctapolcai csónakázótó. Fotó: #hellomiskolc

 

KRISTÁLYTISZTA PATAKOK ÉS FORRÁSOK NYOMÁBAN

 

 Azoknak azonban, akik nem csak nézni szeretik a vizet, hanem megérinteni vagy akár megkóstolni, inkább a közeli erdős területek vizes kincseit ajánljuk.

 A legnépszerűbb ilyen vízhez köthető felfedezni valót a Garadna-patak menti Pisztrángtelepen leled - ahol azon túl, hogy a halsütödében jókat ehetsz - a telepen nézegetheted az itt nevelődő halakat, amint úszkálnak a medencéikben.

garadna_pisztrangos_kupcsik_s_9.jpg

Pisztrángok a Lillafüredi Pisztrángtelepen. Fotó: #hellomiskolc

 

 A közeli Pisztráng-tanösvény pedig két forráshoz is közel visz, ahol meríthetsz a Bükk-hegység tiszta forrásaiból. Az egyik a Helyiipari forrás a Turistaparknál, a másik pedig Szövetség forrás a kisvasút garadnai végállomásánál. 
garadna_pisztrangos_kupcsik_s_18.jpg

Vízesés a Garadna-patakon. Fotó: #hellomiskolc

 

Látványnak sem utolsó a Sebes-víz vízesése egy vadregényes völgyben, amelyet a Garadna végállomásától a zöld vízszintes vonalat követve lelhetsz meg.

 A bükki turistautak java részénél egyébként akár akarod, akár nem, valószínűleg egy forrás mellett is elhalad az utad. A Forrás-völgyi tanösvényen például a Király-kútból meríthetsz.

kiraly-kut_3_20160525_jz.jpg

A Király-kútnál. Fotó: #hellomiskolc

 

 Szentlélek felé haladva a Jubileumi-forrás és a Szentléleki-forrás kerül az utadba. Fehérkő-lápán a Szent István- és a Hajnalka-forrásba botolhatsz bele.

 Az egyik legszebb, alig ismert forrás, amely egy kedves kis pihenőhelynél található - a legnagyobb melegben is jéghideg - Meteor-forrás, mely egy bájos réten található.

meteor-forras_3_20160524_jz.jpg

Idilli tisztás az erdőben a Meteor-forrásnál. Fotó: #hellomiskolc

 

 A forrásból eredő kristálytiszta patak látványosan csordogál alá a köveken. A tűzrakó, az asztalok és a padok pedig piknikezéshez lettek kialakítva.

 Még egy mesés hely az Andó-kút, ahol egy forrás és egy kis tó fogad. A tóban pedig egy pici szigeten lógathatod a lábadat, jókat falatozva a szendvicsedből vagy az erdei sütögetés falatkáiból.

ando-kut.JPG

Andó-kút. Kép forrása: wikimedia commons - kisafka

 

HA VÉGRE ITT A NYÁR, ÉS MELEG AZ IDŐ
AZ EMBER STRANDRA JÁR, MERT AZÉRT VAN ITT Ő...

 

 Ha pedig már annyira nem bírod a kánikulát, hogy úgy érzed, muszáj csobbannod egyet, akkor Miskolcon három fürdőt célozhatsz meg.

 A Miskolctapolca Barlangfürdő kínálja a legkülönlegesebb élményt, mivel egy egész barlangi labirintusban pancsolhatsz, ahol ilyenkor a bőrnek kellemesen langyos a víz. A kellemes klímának köszönhetően a természetes barlangi járatokban nem kapsz hőgutát, valamint, ha leégős típus vagy napérzékeny vagy, akkor is élvezheted a strandolás élményét.

barlangfurdo_kedves_csaba_144_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Miskolctapolca Barlangfürdő csodás atmoszférájú termeiben a napszúrást is kizárhatod az életedből. Persze ha mégis kimennél a szabadba, itt sincs akadálya, mivel a fürdőkomplexum kültéri medencékkel felszerelt.

miskolctapolca_barlangfurdo_hellomiskolc.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Gyerekekkel érkezel, akiknek mindene a csúszda és a vízi játék? Akkor a Selyemréti Strandfürdőt nektek találták ki. Sokféle medencéivel, a kalandos gyerekmedencével és a három különböző nehézségű csúszdával a legjobb szabadtéri "vízi játszóház" a környéken. Ráadásul a büfében is minden van, ami az igazi strandélményhez elengedhetetlen, lángos és palacsinta (utóbbiból nutellás is válaszható).

selyemret_nj_51.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Miskolctapolcai Strand a sportolás kedvelői számára felkeresendő. Egy klassz fitneszedzés vagy úszás után itt tudsz a városban a legpihentetőbben megmártózni a wellnessmedencében vagy hűsölni egy jót a jégkabinban. Tipp: itt jártadban mászd meg a szaunatornyokat is, mivel ezeknek a tetejéről nem mindennapi látvány nyílik a Bükk-hegység szépséges lankáira!

miskolctapolcai_strand_2015_szabo_zsolt_61.jpg

Miskolctapolcai Strand. Fotó: #hellomiskolc

Miskolcra készülsz és spórolnál a vizes élményeken?

Válaszd a Miskolc Pass 24, 48, 72 és a 120 órás turisztikai kártyákat! A Miskolc Pass turisztikai kártyák bemutatásával ingyen léphetsz be a Miskolctapolca Barlangfürdőbe, a Selyemréti Strandfürdőbe és a Miskolctapolcai Strandon pedig egyszeri alkalommal ingyenes a strand úszó- és családi medencéjének használata, a wellness és szauna belépőre pedig 10% kedvezmény vehető igénybe. 

A Miskolc Pass turisztikai kártyákat online is megvásárolhatod. További információ itt: miskolcpass.com

miskolc_pass_48_h.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr4912669095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása