5 szakrális hely, ahová el kell menned húsvét előtt
2017. március 24. írta: EmeseT

5 szakrális hely, ahová el kell menned húsvét előtt

 Észak-Kelet Magyarország különleges hely vallásosság szempontjából. Miskolc különösen, hiszen a kereszténység többféle változata élt egymás mellett a városban évszázadokon át, jelentős emlékeket hagyva maga után.

ortodox_templom_ks_3.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Bejegyzésünkben öt olyan - kevésbé ismert - helyszínt mutatunk be, amelyek biztosan nyomot hagynak az emlékezetedben, és amelyek akár még segíthetnek is a tavaszi, lelki megújulásban.

 

ORTHODOX MÚZEUM ÉS TEMPLOM MISKOLC BELVÁROSÁBAN

 

 A belváros egyik eldugott, de annál izgalmasabb pontján - a Deák téren - egy kis múzeum rejtőzik igazán különleges kincsekkel. Ez a Magyar Orthodox Egyházi Múzeum, amelynek épülete is több évszázados múltra tekint vissza. A városba települt görögök - főleg kereskedők - iskolája volt egykor. A múzeum az ország leggazdagabb ortodox egyházi gyűjteményének ad otthont. Állandó kiállítása teli-tele van olyan kincsekkel, amelyeket máshol nem nagyon láthatsz.

ortodox_muzeum_ks_6.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Gyönyörű egyházi ötvösmunkák, pazar filigrán technikával készült foglalatok, kelyhek, evangéliumos könyveket találhatsz itt. Az ötvösmunkákat balkáni, velencei és magyarországi mesterek készítették a 18. századtól kezdve. A leglenyűgözőbb munkák talán azok a miniatűr puszpángból készült, hihetetlen részletességgel faragott keresztek, melyeket athoszi és szentföldi szerzetesek alkottak.

 Megcsodálhatsz ikonokat, és elmélyülhetsz abban a görögkeleties atmoszférában, amit igazán nehéz leírni. A keleti és nyugati kereszténység találkozási pontja ez a hely, ahonnan kérésre tovább vezethet az utad a Szentháromság Görögkeleti Orthodox templomba.

ortodox_templom_20170307_kupcsik_s_12.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az itt látható ikonosztáz - a szentképekből álló, a templomhajót és szentélyt elválasztó fal - egy valódi csoda. Közép-Európa leghatalmasabb ikonosztáza. Varázslatos látványt nyújt a hihetetlen nagyságú csillár is. Kevesen ismerik, de a főhajóban egy cárnői ajándék, a különleges Kazáni Fekete Mária kegykép pihen. Az ikon II. Katalin cárnő adománya volt miskolci látogatása alkalmából. A görögkeleti hívők számára a húsvét az ünnepek, ünnepe, így éppen a legjobb időben tisztelheted meg a templomot látogatásoddal.

ortodox_pd_12.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

További információ: Magyar Orthodox Egyházi Múzeum (hellomiskolc.hu) , Szentháromság Görögkeleti Orthodox Templom

TIPP: A Magyar Orthodox Egyházi Múzeum Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyákkal egyszer ingyenesen látogatható! További részletek: miskolcpass.com

 

SZENT HEDVIG KÁPOLNÁJA A DIÓSGYŐRI VÁRBAN

 

 A Diósgyőri vár kápolnája lényegében a középkori lovagvár része, melyet az egykor lerombolt falak újjáépítése után szenteltek fel 2014-ben, Szent Hedvig Nagy Lajos király legkisebb lányának tiszteletére.

 Szent Hedvig a lengyelek királynője volt, és humanitárius cselekedetei miatt tisztelték szentként halála után. Hivatalos szentté avatása 600 éven át húzódott, és végül 1997-ben történt meg.

diosgyori_var_mkk-tol.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Nevéhez több csodatétel is kötődik. Állítólag egy történet szerint palástja visszaadta egy vízbe fulladt ember életét. A másik legenda a lábnyomához kötődik. Miután egy szegény alattvalóját megajándékozta drágaköves cipőjével, távozása után az egyik kőszikla megőrizte talpának lenyomatát.

 A Diósgyőri vár szentélye 2015 júliusa óta őrzi a szent királylány egy kis darabját. Egy pici csontereklyét, amelyet a vár meglátogatásakor tekinthetsz meg. A tárlatvezetések során további titkokat tudhatsz meg a kápolnáról, így érdemes azzal együtt végigjárnod a vár további különleges termeit. Valaha egy hasonló szent helyen imádkozhattak Diósgyőr egykori úrnői, a királyok hitvesei is.

szenthedvigereklye.jpg

Kép forrása: diosgyorivar.hu

 

További információ: Diósgyőri vár (hellomiskolc.hu)

TIPP: A Diósgyőri várba egyszer ingyen léphetsz be a Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyákkal! További részletek: miskolcpass.com

A LOURDES-I BARLANG ÉS A LIMPIÁSZI KERESZT LILLAFÜREDEN

 

 A meseszép Lillafüred kevésbé ismert, de annál érdekesebb látnivalóin vezet végig a Mária-sétány amely a Palotaszálló alatti függőkertből egy különleges emlékig, a Limpiászi kereszthez visz fel. A lélekemelő "csodaút" érinti az úgynevezett kis vízesést és egy hangulatos alagúton vezet át, hogy megmutassa szakrális titkait.

maria_setany_tabla_lillan_2017_ks.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az első valláshoz köthető állomása a Lourdes-i barlang, ami inkább egy kegyhely, mint barlang. Egy Mária-szobrot találsz itt, egy csodaszép mészkő boltív alatt. A boltív érdekessége, hogy napsütésben csillog. Ennek oka, hogy a kalcittal bélelték ki. A kis Jézust artó Szűz Mária-szobor pontos másolata a budapesti Mátyás-templom Lorettói kápolnájában őrzött Patrona Hungariae alkotásnak, amelyet II. Ulászló 1515-ben fogadalmi ajándékként adományozott a templomnak.

oszi_bukk_nj_89.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A lillafüredi szakrális sétaút végállomása a úgynevezett Limpiászi kereszt, tábori oltár. A hely az oltár felett álló keresztről kapta a nevét, amelyet az észak-spanyolországi Limipias falu fából faragott korpusza alapján készítettek az 1920-as években.

 A lillafüredi Limpiászi keresztet 2015-ben helyreállították, mert egy nagy vihar során az ítéletidőben megsérült. Az erdő egyik tölgyfájából faragták újra. Az oltárt sokszor díszítik a hívők adományai, és a legtöbbször találsz itt virágot és csokrokat is. Különleges alkalmakkor a helyszínen misét is tartanak.

limpias-i-feszulet.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 További információk: Lillafüred Limpiászi kereszt (hellomiskolc.hu)

TIPP: Ha először jársz Miskolcon, akkor érkezz a Mária-sétányhoz a Lillafüredi kisvasúttal! Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyákkal egy út (megszakítás nélkül oda-vissza) ingyenes a kisvasúton! További részletek: miskolcpass.com

 

BENCÉS APÁTSÁGROMOK ÉS SZIKLAKÁPOLNA MISKOLCTAPOLCÁN

 

 Miskolctapolcáról sokaknak a Miskolctapolca Barlangfürdő**** jut eszébe, pedig Miskolc üdülésről népszerű szegletében két érdekes egyházi látnivalót is felkereshetünk. Az egyiket a barlangfürdő közvetlen szomszédságában találod: egy 13. századi bencés apátság marádványait, amelyet nem is olyan régen, még 2012-ben és 2013-ban hoztak a felszínre régészeti ásatások során.

 A templom az Árpád-korban élő Miskolc nemzetséghez kötődött, akik megalapították a maguk Benedek-rendi, azaz bencés apátságát, amelynek védőszentje Szent Péter volt.

tapolca_bences_romok_2014_08_kupcsik_s_1.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Egy rövid sétára a romoktól a Brassói utcában egy sziklakápolnát találhatsz. Ez a Jézus Szíve nevet viseli. Az apátsági romokhoz képest ez egy igen modern építménynek számít, mivel az 1930-as években emelték, és 1925-ben szentelték fel.

 Története egy erdélyi, ferences szerzeteshez dr. Páter Szabó Piushoz kötődik, akiben a környéken járva felmerült, hogy egy barlangkápolnát lehetne építeni Miskolctapolcán a helyi, kis barlangi fülkék mintájára.

tapolca_sziklakapolna_ks_11.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Sziklakápolna terveit Menner László, miskolci építész készítette el, és a főbejáratot egy 9 méter magas és 18 méter széles támfalba illesztették. Szokatlan elhelyezkedése, a kőfalak geometrikus formái, nem mindennapi atmoszférát adnak a kis templomnak, ahol rendszeresen tartanak szertartásokat.

 A kápolna kívülről bármikor megnézhető. Azonban belülről felügyelet nélkül nem látogatható. A látogatáshoz érdemes érdeklődnöd a nyitvatartásról, valamint a miserendről.

tapolca_sziklakapolna_ks_4.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

További információ: Bencés apátsági romok (hellomiskolc.hu),  Sziklakápolna Miskolctapolcán (hellomiskolc.hu)

 

SZENTLÉLEKI PÁLOS KOLOSTORROM

 

 Képzelj egy rövid, néhány órás "zarándoklatot" az erdőben, amely által egy hegytetőre jutsz el. A magaslaton egy templom romjai állnak, amelyek a mai napig sugározzák magukból az áhítatot. A szentléleki Pálos kolostorromhoz vezető út pontosan ilyen.

szentlelek_4_20160524_jz.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A romokhoz többféle módon is felérkezhetsz, mindegyik turistaút izgalmas élményeket tartogat. A hosszabb és nem hirtelen szintváltozással járó útvonal a Garadna-völgyéből indul sárga kereszt jelzéssel, ahonnan majd a sárga négyzetet követve kell haladnod. A másik Ómassáról, a piciny hegyi faluból vezet fel a Jubileumi-forrást érintve a Bükki Kék-túra útvonalán. Ez az úgynevezett Szuszogó ösvény. Ahhoz, hogy a romot megtaláld, a kék keresztet ajánlott követned.

szentlelek_2014_08_kupcsik_s_23.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A gótikus műemlék a Bükk-hegység rejtekében, 710 méteres magasságban emelkedik az ősvadonban. Az egykori templomi rendház falai ma is magasan állnak. Hossza körülbelül 20 méter, szélessége nagyobb mint 9 méter. A kolostor története egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, 1313-ban alapította az Ákos nembeli István nádor a Szentlélek és Krisztus Testének tiszteletére. A szerzetesek lakóhelye évszázadok óta elhagyatottan áll, mert a 16. században elszegényedett és elnéptelenedett.

 A csodálatos környezetben fekvő romokra a 19. században figyeltek fel, azóta is a turisták egyik kedvelt célpontja. Kedves kis pihenő, ahol jó érzés eltölteni egy hétvégi délutánt.

 A kolostortól közeli forrásból vizet tölthetsz a kulacsodba, piknikezhetsz vagy akár megpihenhetsz a Szentléleki Vendégházban. Ha az úton tovább haladsz a kék vízszintes jelzés majd háromszög iránymutatásával, akkor a Látó-köveknél találod magad, ahol a páratlan panorámát nézve leróhatod a tiszteleted a természet nagysága előtt.

További információ: Pálos kolostorrom (hellomiskolc.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2612359185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2017.03.26. 05:28:48

Ómassáról nem kell feltétlenül a Szuszogón felmenni, ott van a "light"-osabb, kanyargós földút is (a túristajelzésére nem emlékszem, sajnos). Azért a "Szuszi" még lefelé is húzós :)

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2017.03.26. 07:07:55

Bocsánat, ma reggel kötekedős hangulatban vagyok. Biztos az óraátállítás.

- Miért kell elmenni húsvét előtt?
- Hogyan segítik ezek a helyek a lelki megújulást?
- A nem keresztény magyaroknak (a lakosság 35-40%-a) miért kell elmenniük?

Torz 2017.03.26. 07:37:47

@Életunt Cápa: te menj a nyíregyházi állatparkba, a fajtársaidhoz. Nem hiszem hogy van cápasimogató, de ha mégis és ott úszkálsz már vidáman, ki KELL próbálnia ezt a lehetőséget minden magyar túristának.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2017.03.26. 08:39:21

@Torz: Te is azt írod hogy KELL, de nem mondjátok meg, hogy miért. Titok?

Torz 2017.03.26. 08:44:37

@Életunt Cápa: a kell csak egy divatos szó mostanában a blogok esetén. Kb így: 10 dolog, amit még KELL tenned, hogy boldog/egészséges/fitt/önbizalomtól duzzadó stb legyél. Ezt leszámítva hasznos bejegyzés. A nem keresztény ember számára is kulturális élményt nyújtanak e helyek.

laci_52 2017.03.26. 23:06:11

Keresztény embereknek ajánlom még a bélapátfalvi középkori templom meglátogatását.
süti beállítások módosítása