Outdoor Miskolc
2020. május 15. írta: K.Sarolta

Outdoor Miskolc

Van élet a falakon túl

diosgyor_dron_2018_osz_lengyel_adrian_9.jpg

Miskolci panoráma – fotó: Lengyel Adrián

Miskolc az elmúlt napokban szélesre tárta a képzeletbeli kapuit. A korlátozó intézkedések enyhítése révén napról napra szaporodik azon helyek száma, ahová végre tudunk szabadidős programot szervezni, vagy egyszerűen csak jó leülni egy kávéra. Miskolcnak különösen jók az adottságai ebből a szempontból, hiszen a Bükk hegység ölelő karokként veszi körül a Szinva-patak mentén húzódó várost, számtalan kirándulóhelyet, kilátópontot kínálva a friss levegőre vágyóknak.

Az elsők között a kisgyerekes családok kedvence, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark nyitott meg, bár az állatházak még zárva tartanak. A dimbes-dombos területen található vadaspark meglátogatása egy kisebb túrával is felér, így kiválóan alkalmas egy kis kalóriaégetésre is.

Ha innen Lillafüred felé vesszük az irányt, akkor kihagyhatatlan romantikus program, hogy csónakázzunk egyet a festői Hámori-tavon. A kölcsönző frissen festett csónakokkal várja vendégeit a hét minden napján 9.30-tól sötétedésig.

A népszerű Lillafüredi Libegő május 16-án, szombaton 10:00-kor nyit ki. Tekintettel az átmeneti viszonyokra, május hónapban minden hétvégén 10:00 és 18:00 óra között várja a kirándulókat a létesítmény.

lilafured_libegopark_midmar_3.JPG

Libegőpark - fotó: HelloMiskolc

A Lillafüredi Sport- és Kalandpark attrakciói jelenleg még zárva tartanak, ám a kalandpark saját, a DVTK színeiben pompázó játszótere és a mellette található fagylaltozó szintén kinyit a hétvégén, így a gyermekek és felnőttek újra birtokba vehetik a trambulinokat, mászókákat, hintákat és a kalandvárat.

Ha csak egy könnyű sétát szeretnének tenni, akkor szabadon látogatható a Palotaszálló melletti függőkert, ami ebben a hónapban mutatja az egyik legszebb arcát. József Attila szobrát meglátogatni és az Óda sorain elmerengeni ér, sőt kötelező :)

Aki szervezett formában szeretne a Bükkben túrára indulni, az figyelje a Bükki tematikus túrák felhívásait, akik rendszeresen hirdetnek egyéni vendégeknek bakancsos túrákat.

Szintén érdemes felkeresni a Garadna-patak völgyében lévő Újmassai őskohót, ahol a bányászati és kohászati gépeket bemutató ipari skanzen korlátozás nélkül látogatható, a járványhelyzetre való tekintettel azonban a múzeumi épület egyelőre még zárva tart. Nyitva tartás: csütörtök–péntek–szombat 10.00–16.00 óra. A belépés díjtalan. S ha már itt járnak, fogyasszanak el egy fenséges halételt az őskohóval szemben a kifinomult gasztronómiájáról híres Vendéglő a Pisztrángoshoz étteremben vagy a pár száz méterre lévő szabadtéri Lillafüredi Pisztrángtelep erdei halsütödében.

A garadnai Mókusodú kiváló hely a gyerekek számára a szaladgálásra és itt a közkedvelt Lillafüredi kisvonatra is felszállhatnak, ami nyitott kocsikkal a diósgyőri városrészben található végállomás felé robog.

garadna_mokusodu_kupcsik_sarolta_4.JPG

Garadnai Mókusodú - fotó: Kupcsik Sarolta

Diósgyőrben most még csak kívülről csodálható meg a középkori vár, viszont egy igazi kis csoda található a vár mögötti területen. A miskolciak által Tündérkertre keresztelt szabadtéri park tényleg egy elvarázsolt hely, telis-tele virágokkal, kis patakkal, múlt századot megidéző velencei körhintával, pihenésre csábító árnyas padokkal. A parkban különleges kínálatú fagyizó is található, hétfőtől csütörtökig 14-20 óra közt, péntektől vasárnapig 10-20 óra közt tart nyitva. A Tündérkert egész évben, díjmentesen látogatható. 

tunderkert_balbinat_rencsik_eva.jpg

Tündérkert – fotó: Balbinát Rencsik Éva

A város egyik legismertebb része, Miskolctapolca is felkészült a vendégek fogadására. A védett ősparkban a csónakázótó körül egész évben tehetünk könnyű sétákat, viszont a népszerű Avalon Park csak pár napja nyitotta meg újra a kapuit. A park minden szolgáltatása elérhető – a szállás is – , a HELL Kartban gokart jogsi szerezhető, a Maya Játszópark pedig hamarosan egy fedett dzsungel játszóházzal is bővül.

avalon-park-miskolctapolca-gokart-galeria-ejszaka-hell-kart-ejszakai-vezetes.jpg

Gokart pálya  – fotó: Avalon Park

Az Európa-hírű Barlangfürdő még kénytelen zárva tartani, de a Miskolctapolcai Strandfürdő és a Selyemréti Strandfürdő várhatóan Pünkösdkor megnyitja szabadtéri medencéit.

tapolca_csonakazoto_ks_5_1.jpg

Miskolctapolcai csónakázótó – fotó: Kupcsik Sarolta

Képzeletbeli sétánkat fejezzük be a belvárosban. Az elmúlt napok enyhítéseinek köszönhetően rengeteg terasszal rendelkező vendéglátóhely várja rég nem látott vendégeit egy családi ebédre vagy baráti, sütizős kávézásra. Sőt, a legújabb rendelkezések szerint most már a terasszal nem rendelkező éttermek és kávézók is megnyithatnak, természetesen az előírt szabályok betartásával.

A Szinva terasz nemcsak nevében jelzi, hogy szabadtéri helyszín, hanem a valóságban is telis-tele van kiülős vendéglátóhelyekkel, ahonnan remek rálátás nyílik a Szinva-patakra vagy az Avas-hegyre.

belvaros_modellekkel_rogosz_peter_2019_6.jpg

Szerelmesek hídja a Szinva teraszon – fotó: Rogosz Péter

S ha már az Avast emlegetjük, erősen ajánlott program, hogy a pincesorokat is rejtő macskaköves utakon felsétáljunk a magasba nyújtózó kilátóba, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a völgyben fekvő városra és a Bükk hegység vonulataira. A kilátó terasza egész évben szabadon látogatható.

Az Avasi Arborétum szintén kiváló terepe egy üdítő, belvárosi sétának, előzetes bejelentkezés alapján látogatható, és szakvezetés is kérhető. Itt aztán minden megtudható, amit a tűlevelű fafajokról tudni érdemes.

A rendezvények, koncertek ideje sajnos még mindig nem jött el, de Miskolc ennek ellenére is tud kínálni egy rendhagyó programot. Az Avasi Borangolás közös online fesztiválozásra intivitál május 16-án. A Borangolás Kanapéfesztiválra keresztelt programban változatos online beszélgetésekkel, borbemutatókkal, koncertekkel készülnek a szervezők a fesztivál kedvelőinek és egyben támogatni kívánják a Bükki borvidék borászait és a környék vendéglátóit, illetve adománygyűjtést szerveznek a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház részére, amellyel segíteni kívánnak a vírus elleni küzdelemben. Az eseményeket május 16-án, szombaton 16-24 óra között az Avasi Borangolás Facebook és Youtube oldalán lehet majd élőben követni.

i-grjvkgg-l_avas_legi.jpg

Avas-hegy – fotó: Rogosz Péter

A felsorolás korántsem lehetett teljes, hiszen még számtalan jó levegőjű, kirándulásra, sportolásra, jóízű beszélgetésekre alkalmas helye van a városnak, de erről majd egy következő bejegyzésünkben olvashatnak. Addig is kövessék Hello Miskolc Facebook oldalunkat, ahol mindig megtalálják a legfrissebb információkat.

Tóth-Bodnár Krisztina

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr9415696510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása