Ha Miskolcra érkezel, ne felejtsd el felfedezni a helyi konyha sajátosságait! Az erdők által körülölelt völgyben olyan fogásokat is megkóstolhatsz, amelyeket az ország más pontjain nem biztos, hogy ismernek.
Fotó: #hellomiskolc
Az észak-kelet magyarországi fekvés, a Bükk völgye különösen kedvez egyes alapanyagok beszerzésének. Az egyik ilyen alapanyag a lillafüredi telepen kapható pisztráng, amelynek tenyésztéséhez tökéletes helyszínt biztosít a kristálytiszta Garadna-patak közelsége. A közeli erdők lehetővé te tték, hogy már az itt élők kedvenc fogásaivá váljanak a vadas és gombás eledelek. A régió gasztronómiai jellegzetességeit a magyar stílus mellett a 18. században a városba betelepített szlávok – szlovákok, ruszinok és lengyelek – szokásai és a kereskedővárosi jelleg alakították tovább. A magyar népcsoportok közül a palócok, matyók és a barkók ízvilágának egyes elemei ötvöződnek a miskolci gasztrokultúrában.
1. Végállomás Bistorant - Ropogós lillafüredi pisztráng sült zöldségekkel és Remoulade-mártással
A lillafüredi pisztrángtelep az 1930-as évek óta várja a halak kedvelőit. A Margit-forrás oxigénben dús vizét hasznosító halkeltető telep az egyetlen Magyarországon, ahol még nagyobb tételben tenyésztik az őshonos, sebes pisztrángot. A halkülönlegességnek a Garadnát, Lillafüredet és Miskolcot összekötő kisvasút Dorottya utcai megállójában található Végállomás Bistorant Étteremben klasszikusan megsütött változata fogyasztható. Körítése a gyomrot kevésbé megterhelő sült zöldség. A teljes ízélményt a francia konyha egyik remeke, a Remoulade-mártás teszi teljessé. A Magyarország legjobb éttermeit felsorakoztató Dining Guide-ban a Végállomás Bistorant a 66. helyen szerepelt 2016-ban. Ez azt jelenti, hogy a helyet az ország legjobb éttermei között tartják számon.
Fotó: #hellomiskolc
További információ: Végállomás Bistorant Bisztró és Étterem
MISKOLC PASS KEDVEZMÉNY: Miskolc Pass kártyával a Bistorant vendégei a'la carte fogyasztás esetén tájjellegű bort kapnak!
2. Drót Bisztró – Vadpörkölt sztrapacskával, házi csalamádéval
Miskolc vendéglátásában a modern gasztronómia jegyében nyílt meg pár éve a Drót Bisztró, a City Hotel alatt. Az étteremben egyaránt megkóstolhatóak magyaros, tájjellegű, nemzetközi és vegetáriánus ételek. Valamint kipróbálható igény szerint borvacsora is. Mi az étlapról a vadpörköltet sztrapacskával ajánljuk. A sztrapacska szlovák eredetű, reszelt krumpliból készülő tésztaféleség, amely jellemzően észak-kelet magyarországi, tájjellegű egytálétel vagy köret. Aki az ország ezen szegletében jár, nem mehet el úgy anélkül, hogy ne kóstolta volna meg a hagyományos sztrapacskát vagy annak juhtúrós változatát – a juhtúrós galuskát -, amit a miskolciak szintén szoktak sztrapacskának nevezni.
Fotó: Drót Bisztró és Étterem Facebook
További információ: Drót Bisztró és Étterem
MISKOLC PASS KEDVEZMÉNY: Miskolc Pass kártyával 10% kedvezmény a'la carte fogyasztás esetén!
3. Miskolc Bolt - Diósgyőri Vitéz Kolbász
A Diósgyőri Vitéz Kolbász egy hétszáz éves recept alapján készített aroma és mesterséges adalékanyag és ízesítő mentes húskészítmény. Fűszerezését az 1300-as években a diósgyőri pálos kolostor kertjeiben termelt zöld fűszerek adják, mint kakukkfű, borsikafű, majoránna valamint fokhagyma. Különlegessége, hogy nincs benne őrölt pirospaprika, mivel utóbbi csak a XVIII. században terjedt el széles körben hazánkban. Emiatt gyomorproblémás vásárlók is bátran fogyaszthatják. A Miskolc Boltban kapható.
Fotó: #hellomiskolc
További információ: Miskolc Bolt és Miskolc Café
MISKOLC PASS KEDVEZMÉNY: Miskolc Pass kártyával a Miskolc Boltban 10 %, a Miskolc Caféban 30 % kedvezmény vehető igénybe!
4. Creppy Palacsintaház - Svejk kedvence
A miskolci Mélyvölgy utca üde színfoltja a Creppy Palacsintaház, ahol rendkívüli választékban megízlelhetők mindenféle tésztás, de főleg palacsinta alapú ételek. Az étterem nemcsak az édesszájú palacsintázók számára "gasztro-mennyország", hanem azoknak is, akik nem vetik meg a palacsinta sós változatát sem (ezek közül legismertebb a Hortobágyi Palacsinta). Számukra kihagyhatatlan a Svejk kedvence ínycsiklandó formáció, mely vörösboros marhapörköltet, juhtúrós tejföllel lelocsolt, szalonnatepertővel meghintett zöldséges palacsintatekercseket foglal magába.
Fotó: Creppy Palacsintaház Facebook
További információ: Creppy Palacsintaház Étterem
MISKOLC PASS KEDVEZMÉNY: Miskolc Pass kártyával 10% kedvezmény a palacsinta különlegességekből!
5. Aranykorona Hotel-Étterem és Látványpince – Burgonyalepény „Nemesember módra”
Az Aranykorona Hotel-Étterem érdekessége, hogy azon felül, hogy az Avas legnagyobb pincéjét tudhatja magáénak és egyedülálló kínálatot mutat fel magyar borokból, középkori lakomákat idéző történelmi vacsorákat is rendez. Az étlapja szintén ehhez igazodik: számos házias, tájjellegű, magyaros ételt tartalmaz. Ezek közül az egyik a Burgonyalepény „Nemesember módra” fantázianevű eledel, amelynek az alapja az ország különböző szegleteiben más és más néven ismert „tócsni” - azaz tótlángos - egy zsírba vagy olajban sült általában hagymás fűszerezésű krumplilepény, amit Miskolcon is nagyon kedvelnek és fogyasztanak önmagában vagy köretként. Az étel nevében a „nemesember módra” arra utal, hogy a tócsnit nem magában, hanem pörkölttel együtt tálalják. A hús és a tészta keveréke egy harmonikus ízhatású, kellemes ízélményt nyújt. Akár ebédre, akár vacsorához, kiváló második fogás.
Fotó: #hellomiskolc
További információ: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince
MISKOLC PASS KEDVEZMÉNY: Miskolc Pass turisztikai kártyával 15% kedvezmény vehető igénybe!