Ahonnan a leggyönyörűbb a kilátás a Bükkre
2015. október 13. írta: N. Júlia

Ahonnan a leggyönyörűbb a kilátás a Bükkre

- túratippek családoknak

Itt van az ősz. Az év legszebb évszaka, amikor a Bükk hegység is ezer színben pompázik. Talán a legmegfelelőbb időszak a túrázáshoz, ami mellesleg nagyon jó lehetőség arra, hogy a család együtt töltsön egy kellemes napot, az élettani hatásairól nem is beszélve. Kedvcsinálónak össze gyűjtöttünk egy pár túraajánlatot, amelyet önállóan, különösebb felkészültség nélkül is tudnak teljesíteni! Bakancsra fel! 

hanakoszipalota.jpg

1. Herman Ottó emlékpark (Majális-park) - Molnár-szikla - Szeleta-barlang - Lillafüred

dsh-alsohamor_napsutes.JPG

Fotó: Hellomiskolc

Táv: 4 km | Szintemelkedés: 179 m 

Érdekesség az útvonalról:

 A Molnár-sziklán állított kereszt egy szerelmespár tragédiájának állít örök emléket. A legenda úgy szól, hogy az ifjú molnár legény beleszeretett a molnár lányába, akiknek társadalmi különbözőségük miatt nem teljesedhetett be a szerelmük és bánatukban a mélybe vetették magukat. A Szeleta-barlang pedig betekintést nyújt az ősemberkutatás hajnalába, ahol az ásatások során, pattintott kő eszközöket találtak, ezzel elsőként bizonyítva az ősember létezését Magyarországon. Aki pedig kicsit elmélázva gyönyörködni akar a természetben, kitűnő hely arra Szeleta-tető. Innen megcsodálhatjuk az 1929-ben épített Palotaszállót és ha éles a szemünk, akkor a szemközti hegyoldalon megláthatjuk a Felsőhámor fölött elzakatoló kisvonatot.

A túra leírása röviden:

A Majális-park 1-es buszvégállomásától indulva, a Szinva Tanösvény mentén szükséges a piros sávjelzést követni. Az országúton átkelve a csanyik-völgyi buszmegálló mellett folytatódik a jelzés. Az első megálló a Molnár-szikla keresztje fölött lesz, itt letekintve Alsóhámor települést láthatjuk. Követve a jelzést hosszabb idő múlva egy elágazáshoz érkezve, balra tartva a piros négyzetet szükséges követni, ez a jelzés visz tovább a Szeleta-barlangig. A barlang egyénileg látogatható, az omega jelzést követve juthatunk le a bejárathoz. A Szeleta-tetőn megállva, mesébe illő várkastélyként tűnik fel előttünk a Palotaszálló képe a hegyek ölelésében.

A piros négyzeten továbbfolytatva az utat érkezhetnek le a hegyről Felsőhámor fölé, ahol az úttest mellet sétálva, egy pár percen belül Lillafüred központjába érkeznek. Innen amennyiben vissza szeretnénk kerülni a kiinduló pontra, akkor ezt megtehetjük 5-ös vagy 15-ös autóbusszal, illetve kisvonattal.

Ez az útvonal könnyen teljesíthető bárki számára!

 2. Lillafüred - Fehér-kő lápa- Gulicska - Herman Ottó emlékpark (Majális-park)

dsh-gulicska.jpg

Fotó: Hellomiskolc

Táv: 8 km |  Szintemelkedés: 320 m

Érdekesség az útvonalról:

A fehér-kői séta nem csak a gyönyörű kilátás miatt éri meg, hanem a csodás környezet miatt is, ami a fehér-kő lápai turistaházat övezi. Itt található a Szent István forrás is, melynek vízéből ha iszunk, a gyomorpanaszoknak búcsút inthetünk. A turistaházba betérve pedig kemencés kenyeret ehetünk és gyógynövényteákat is ihatunk. További érdekesség, ha nagyon tiszta az idő, Gulicskáról akár a Magas Tátra hófödte csúcsait is megcsodálhatjuk. Érdemes ezért távcsövet vinni magunkkal!

A túra leírása röviden: 

A könnyed túra Lillafüredről indulva, az Erzsébet sétányon halad az Egri országúttal párhuzamosan. A zöld sávjelzést követve a Herman Ottó Emlékház mellett folytatódik az út, egy szerpentines emelkedőn felfelé tartva. A fehér-kői sziklákhoz a zöld sávról letérve, a zöld háromszögjelzés vezet ki. Innen a Szent István-tető ördögbordáit láthatjuk. Visszatérve a zöld sávjelzésre, a turistaház mögött balra térve folytatódik az út, amely innentől kezdve végigvezet a Herman Ottó emlékparkig. A gulicskai kilátó sziklákhoz szintén a zöld háromszögjelzés vezet le. Itt egyedi kilátásunk lesz az alattunk húzódó Mély-völgyre és a puskaporosi hegyhátra. Innentől kezdve, visszatérve a zöld sávra, folyamatosan ereszkedve leérkezünk a Majális parkba. Amennyiben szeretnénk Lillafüredre visszatérni, azt az 5-ös, 15-ös busszal, vagy a kisvonattal tehetjük meg (a Papírgyár megállóból.)

A kilátó szikláknál érdemes óvatosnak lenni, a hely meredeksége miatt!

3. Lillafüred – Kerek-hegy – Bükkszentkereszt - Kis-dél kilátó

dsh-bukkszentkereszt.JPG

Fotó: Hellomiskolc

Táv: 5,9 km |  Szintemelkedés: 349 m

Érdekességek az útvonalról:

A Mária sétányon haladva, nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek is üdítő élmény a túra. Itt található a Patrona Hungariae szoborfülke, Mária szobor, majd továbbmenve a természet templomába érkezve, megtekinthetjük a „tábori oltárt” is, rajta a Limpiászi-feszületet. Az itt eltöltött csendes percek után továbbmenve Bükkszentkeresztre érkezünk. A Bükk legmagasabban lakott települése valamikor az üvegkészítésről volt híres. Ennek emlékét őrzi a központban levő Üvegmúzeum, mely megtekintésével bepillantást nyerhetünk az üvegkészítés múltjába. Ha van időnk, érdemes megkeresni a Boldogasszony-köveket, melyre leülve a föld gyógyító ereje önti el tagjainkat. Továbbá itt találhatjuk „Gyuri bácsi”, a füves ember boltját is, ahol helyi gyógynövényekből készült teákat vásárolhatunk. Végül a Kis-dél kilátó tornyából pedig széles rálátásunk nyílik a déli Bükkre, jó idő esetében a Magas Tátrára is. Ha tehetik, vigyenek magukkal távcsövet!

A túra rövid ismertetése:

A szintén Lillafüredről induló túra első állomása, a Szent István barlanggal szembeni nagy parkoló, innen indul a Mária sétány a piros és sárga sávjelzés mentén. A tanösvény végén a Limpiászi-feszületet elhagyva, a sárga sávjelzés mentén halad tovább az utunk. Pár száz méter séta után az út belecsatlakozik a piros sávba, ahonnan már szintben haladhatunk tovább. Bükkszentkereszt bejáratánál egy lovas tanya mellett elhaladva érkezünk le a faluba. A Kis-dél hegyen lévő kilátó toronyhoz a sárga sáv, illetve földút visz. Amennyiben szeretnénk visszatérni innen Miskolcra, akkor megtehetjük azt Volán autóbusszal, vagy gyalogosan is. Ha a gyalogutat választjuk, akkor a Dorongosi utcáról induló kék sávjelzésen, a Száraz-Szinván lesétálva visszatérhetünk a Szinva-forráshoz, majd pár száz métert továbbmenve Lillafüredre érkezünk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr497964396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása