5 bükki tanösvény, ami kimozdít otthonról
2017. május 17. írta: EmeseT

5 bükki tanösvény, ami kimozdít otthonról

 Itt az idő, hogy előkerüljön a szekrények mélyéről a túrabakancs. A Bükk-hegység környéke garantáltan nem okoz csalódást a következő napokban.

 Blogunkban összeszedtünk néhány izgalmas kirándulóutat, jól járható tanösvényt, amely akár az egész családdal bevehető!

szeleta-dolka-gerinc_3_20160522_jz_kicsi.jpgFotó: #hellomiskolc

 

1. A VÍZESÉS CSODÁJÁTÓL A LIBEGŐIG - LILLAFÜREDI TANÖSVÉNY

 

 Igen népszerű és látványos kiindulópont az erdei kalandokhoz a Miskolchoz tartozó kiváló levegőjéről híres Lillafüred. Innen indul és itt végződik több tanösvény is. Az egyik legtöbb látnivalót az úgynevezett Lillafüredi Tanösvény foglalja magába. A táblákkal szegélyezett, akár gyerekekkel vagy idősebbekkel is könnyen sétálható útvonal tábláin Lillafüred helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit ismerheted meg.

vizesesnel_nj_4_2.JPG

A 20 méter magas vízesés a Lillafüredi függőkertben. Fotó: #hellomiskolc

 

 A sétaút Magyarország legmagasabb vízesése mellől indul, végigvezet a lenyűgöző függőkerten, a Palotaszálló alatt.

lillafuredi_fuggokert_hellomiskolc-kicsi.jpg

A páratlan szépségű Lillafüredi függőkert. Fotó: 

 

 Érinti az Anna-mésztufabarlangot, ahová akár be is lehet térni egy barlangi sétára. Az útvonal elvisz egy második, kisebb vízesés mellett is, amely a maga természetes környezetében szintén érdekes látvány.

lillafured_kis_vizeses_2016_te_2_kicsi.jpg

A kis vízesés a Lillafüredi tanösvény mellett. Fotó: #hellomiskolc

 

 Az út két kegyhelyet is megmutat: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet, és még egy hangulatos alagúton is átbújhatsz egyszer. A kellemes út után vár a meredeken a magasba járó libegő!

oszi_bukk_nj_85_kicsi.jpg

Alagút a Lillafüredi tanösvényen. Fotó: #hellomiskolc

 

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik sok szépséget szeretnének látni egy rövidebb kirándulás alatt. Akár időseknek, gyerekes családoknak is.

Honnan indul: Lillafüredi függőkert, Anna-barlang

Hol ér véget: Lillafüredi Libegő alsó állomása

Hossza: 2 km

Végigjárási idő: 1 óra

Jelzések: Piros és zöld vízszintes vonal, majd sárga és piros vízszintes vonal.

 

2. JÁTÉKOS KALAND A LIBEGŐTŐL - OXIGÉN SÉTAÚT

 

 Szintén Lillafüreden találjátok ezt az újonnan kiépített tanösvényt, mely főleg a gyerekek számára izgalmas a játékos megállóhelyek miatt. Érdemes tudnod erről a sétaútról, hogy inkább túraút: összesen 7,1 km hosszúságú. Tehát ne csak ad hoc programként tervezzétek be a napotokba itt jártatokkor.

libego_ra_35_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Javasoljuk, hogy tanösvény kezdőállomásához, ne gyalogosan, hanem a Lillafüredi Libegővel menjetek fel. A kirándulási útvonal két neves lillafüredi forráshoz is elvisz: a Hajnalka-forráshoz és a Szent István-forráshoz. A kialakított állomásterek neveiből már előre következtethetsz, hogy hol mi vár rátok. Hintakert, Szelek hangja ösvény, Kalap-kert, Lélekforrás, Lazító élménytér. Érdekes térinstallációk az erdőben, ahol játszhattok és kikapcsolódhattok egyszerre.

kavics_installacio_01_lillafured.jpg

Kép forrása: Lillafüredi Libegőpark

 

 A Nagy-hegyen egy kilátópontról 622 méter magasból nézhetitek meg a távoli és közeli erdős magaslatokat. A sétaút szintén a Libegőhöz tér vissza. Pihenésképpen felejthetetlen élmény a lefelé tartó libegőút a szemben lévő csodás hegyoldalt csodálva! A sétaút térképét online tudjátok letölteni a libegopark.hu honlapról.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik bírják a hosszabb kirándulásokat, rövidebb túrákat. Családoknak 6 évesnél idősebb gyerekekkel.

Honnan indul: a Lillafüredi Libegő felső állomása

Hossza összesen: 7,1 km

Végigjárási idő: kb. 3-4 óra

Ezt kövesd: oxigén sétaút térkép - http://libegopark.hu/hegyi-attrakciok/oxigen-setaut

 

3. LENYŰGÖZŐ KILÁTÓHELYEK ÉS EGY ŐSKŐKORI BARLANG - SZINVA TANÖSVÉNY

 

 Személyes élmények alapján állítom, hogy a Szinva Tanösvény azoknak való, akik kicsit többet szeretnének kihozni a Miskolcra tett látogatásból, és mernek nagy szintkülönbségeket megtenni. A túra a csörgedező Szinva-patak mellett indul az egykori Herman Ottó Emlékpark mellől piros vízszintes vonal jelzéssel.

 A patak melletti gyaloglás hamar átvezet egy autóúton, ahonnan már felfelé kell haladnotok. Az első igazi látványos állomásotok a Molnár-szikla lesz, amelyhez többféle legenda is kötődik.
dsh-molnar_szikla_folott_napsuteses.JPG

Kilátás a Molnár-szikla közeléből. Fotó: #hellomiskolc

 

 A sziklát egy hatalmas keresztről ismerhetitek fel. Már innen is lenyűgöző kilátás nyílik Lillafüredre és Hámorra, megéri néhány percet szemlélődni. A Molnár-szikla állítólag onnan kapta a nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár leánya, mert nem teljesedhetett be a szerelmük. 

 Az utat ezután addig folytassátok a piros sávot követve, amíg meg nem találjátok a piros négyzetet. Ezentúl ezt a jelet kell követnetek, mely egészen a Szeleta-barlangig visz ki.

dsh-szeleta-bg_gyerekek.jpg

A Szeleta-barlang belülről. Fotó: #hellomiskolc

 

 A védett helyszín közelében érdekes sziklanövényeket csodálhattok meg. A Szeleta-tetőről a Bükk panorámája még látványosabb, mint a Molnár-szikláról volt. Innen még hatalmasabbnak, grandiózusabbnak tűnik a hegység.

 Maga a Szeleta-barlang egykor előemberek lakhelyéül szolgált. A barlangról nevezték el az egykor itt élt eszközhasználó kultúrát Szeleta-kultúrának. A Szeleta-barlang feltárása egyébként nagyjából száz évvel ezelőtt nagy mérföldköve volt a magyar őskutatásnak és régészetnek. 

 A barlang hatalmas csarnokában főleg a melegebb idő esetén kellemes elidőznötök egy kicsit. 

szeleta-dolka-gerinc_13_20160522_jz_kicsi.jpg

Kilátás a Szeleta-tetőről. Fotó: #hellomiskolc

 

 A túrát a Szeleta-barlangtól visszamászva ezután egy erősen lankás terep következik, mely a hegyről lefelé vezet. Az ösvény az országút mellé visz ki. A Hámori-tó irányába indulva még egész Lillafüred rátok vár.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik bírják a hosszabb kirándulásokat, túrákat és szeretnek körülnézni magas kilátópontokról. Családoknak 6 évesnél idősebb gyerekekkel.

Honnan indul: Herman Ottó Emlékpark

Hol ér véget: Lillafüred szélén, az országút mellett

Hossza: 4 km

Végigjárási idő: kb. 3-4 óra a szintkülönbségek miatt

Jelzések: Piros sáv és piros négyzet.

 

4. A TANÖSVÉNY, AMIN EGY JÓT FALATOZHATSZ - PISZTRÁNG TANÖSVÉNY

 

 A Pisztráng tanösvény a Lillafüredi erdei kisvasút végállomásától kezdődik. Az útvonal csak nyitótáblával rendelkezik, így ne ijedjetek meg, ha a továbbiakban információs táblát nem találtok a tanösvényen.
garadna_20150915_kupcsik_s_19_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az út a Lillafüredi Pisztrángtelep és a Halsütöde mellett halad, így érdemes ebédidőben érkeznetek, hogy a kellemest összeköthessétek a hasznossal.

garadna_pisztrangos_kupcsik_s_9_kicsi.jpg

Garadnai pisztrángok. Fotó: #hellomiskolc

 

 Az útvonal ezután a Turista Emlék- és Pihenőparkhoz vezet a kék kör jelzést követve, az úgynevezett Helyiipari forrást érintve.

helyiipari_forras_9_20160524_jz_kicsi.jpg

Turista Pantheon. Fotó: #hellomiskolc

 

 A parkban a kőből álló falak és fémtáblák emlékeztetnek a hajdanvolt turistákra. Ha a tanösvényt végigjárjátok, akkor a kiinduló állomáshoz értek vissza. Itt akár el is csíphetitek a következő Miskolcra induló kisvonatot.

Kiknek ajánljuk? Minden korosztálynak, akik bírják a gyaloglást, kedvelik a tiszta patakok mellett futó ösvények bejárását, és akár szívesen sütögetnének vagy étkeznének is megpihenve a gyaloglás közben.

Honnan indul: Garadna-völgy kisvasút végállomás - a tanösvény visszavisz a kezdőállomáshoz

Hossza: 2,5 km

Végigjárási idő: 3 óra

Jelzés: fehér körben stilizált pisztráng

 

5. ÁLLATKERTI SÉTAÚT EGY MAGAS VÖLGYHÍDDAL - BOTANIKAI TANÖSVÉNY A MISKOLCI ÁLLATKERT ÉS KULTÚRPARKBAN

 

 A Miskolci Állatkertben nemcsak az ott lakókat látogathatjátok meg, hanem egy ismeretterjesztő táblákkal ellátott kalandos felfedezőutat is végigjárhattok. Ezt a tanösvényt főleg gyerekeknek ajánljuk. A táblák Wass Albert Balámbuk meséjével hozzák még közelebb hozzátok a természetet. Itt akár a kirándulás mesélésbe is átfordulhat. Az ösvény része egy 9 méter magas magasles, csúszdával és kötél csúszópályával.
allatkert_20161104_kupcsik_s_12_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc 

 

 Örökmozgóknak ideális terep egy kis szaladgáláshoz, csúszkáláshoz és mászáshoz. A záró attrakció pedig egy 32 méter hosszú völgyhíd, amelyet csak a tériszonnyal nem küzdőknek ajánlunk kipróbálásra.

Kiknek ajánljuk? Minden korosztálynak. A völgyhídon való tartózkodás csak saját felelősségre. Tériszonyosoknak az áthaladás nem ajánlott.

Honnan indul: Miskolc Állatkert és Kultúrpark magasles

Hol ér véget? Miskolc Állatkert és Kultúrpark tigris kifutó (jelenleg felújítás alatt)

Végigjárási idő: 20-30 perc

Mit kövess? A tanösvény tábláit.

 

 Ha szívesen túráznál és jógáznál közösen másokkal, akkor ajánljuk a Stresszmentesítő túránk következő alkalmát, amely során ezúttal az erdő hangjait ismerheted meg. További információkat a túráról itt találsz: Stresszmentesítő túrák a Bükkben (hellomiskolc.hu) , Az erdő hangjai stresszmentesítő túra (hellomiskolc.hu)

erdohangjai2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr4112421203

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kalaposok kertje és a lillafüredi Libegőpark 2018.02.28. 18:03:50

Ezúttal egy újonnan kialakított, gyerekekkel is élvezhető programot ajánlok kedves Olvasóimnak. A 2015-ben átadott lillafüredi libegő egy látnivalókkal teli tisztásra érkezik fel: innen több tanösvény, turistaút, megnézni való is kínálkozik a kellem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.18. 15:03:18

Szép helyek, a legtöbb helyen jártam. Érdemes lenne még megemlíteni a Szilvásváradot és az Istállóskői-barlangot.

EmeseT 2017.05.20. 10:00:46

@Kinai cuccok blog: Köszönjük a kommentet! Valóban gyönyörű helyek, és ha a Bükkről van szó érdemes megemlíteni. A blogbejegyzésünkbe azért nem került bele ez a kettő, mert elsősorban Miskolcról és környékéről induló útvonalakat szerettünk volna ajánlani, mert blogunk elsősorban Miskolccal foglalkozik. Köszönjük a megértést!

Irbisz 2017.05.20. 11:44:33

Ha mar Lillafüred, egy kirandulas Feherkölapara nem lett volna szabad kimaradjon, mar csak a kilató miatt sem.

EmeseT 2017.05.20. 11:56:30

@Irbisz: Kedves Ibrisz! Köszönjük a hozzászólásod. Bejegyzésünk konkrét tanösvényeket ajánl, nem célpontokat. Izgalmas kirándulóhelyszínekről a jövőben várhatóan még lesz szó, így reméljük továbbra is olvasónk maradsz. A fehérkőlápai sziklát, ahonnan valóban szépséges a kilátás a Bükkre az Oxigén sétaútról meg lehet közelíteni a Lélekforrás megállóhely felé haladva, áttérve a sétaútról a zöld sáv jelzésre.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.02.14. 21:57:24

Nagyon jó összeállítás, köszi! Úgy látom, van még mit felfedezni Miskolc környékén. :)
süti beállítások módosítása