Jó, ha tudod Miskolcról!
2016. augusztus 01. írta: EmeseT

Jó, ha tudod Miskolcról!

Hasznos információk, ha városunkba jössz

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a miskolci Tourinform irodába érkező vendégek feltesznek nekünk.

szinva_terasz_2014_08_kupcsik_s_1_cut.jpg

Szinva terasz, fotó: #hellomiskolc

 

Mit érdemes megnézni a városban? Melyek a legfőbb miskolci látnivalók? 

Ha Miskolcon jársz, szinte kötelező kipróbálni a Miskolctapolca Barlangfürdő****-t, élményt szerezni a felújított Diósgyőri várban, kisvonatozni Lillafüredre, ahonnan sétát tehetsz a lenyűgöző szépségű függőkertben, vagy barangolhatsz a látogatók számára kiépített két barlangban.  

 A belvárosban semmiképpen se hagyd ki Miskolc nagyobb múzeumait, látogass el a Pannon-tenger Múzeumba a Görgey Artúr úton, a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületébe, a Miskolci Galéria Rákóczi-házba, az egyedülálló Magyar Orthodox Egyháztörténeti Múzeumba és a hozzá tartozó görögkeleti templomba. A Színészmúzeum Thália-ház a színház rajongóit várja tárt kapukkal. 

 Miskolc látványosságainak bemutatására egy külön applikáció is létezik. Ez a GUIDE@HAND Miskolc, amelyet okostelefonra tudsz letölteni. Segítségével, 1-2 órás élvezetes sétáival önállóan fedezheted fel a várost, séta közben hangos navigációval mehetsz el egyik pontból a másikba.

 

Hogyan jutok ki Miskolctapolcára és Lillafüredre a legkönnyebben?

 Miskolctapolcát tömegközlekedéssel a Búza térről induló, hétköznap a 2-es és hétvégén, a 20-as buszokkal lehet felkeresni. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. 2017. június 17-től az Újgyőri főtértől a 290-es számú járat is közlekedik Miskolctapolcára. 

 Lillafüredre kisvasúttal a Dorottya utcai állomásról vagy pedig tömegközlekedéssel, az 5-ös, 15-ös buszra felszállva érkezhetsz meg. Az 5-ös, 15-ös busz megállója az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásánál található. A buszról a Palotaszálló megállóhelynél érdemes leszállni. Autóval Diósgyőrön is túl a Hegyalja utat érdemes követni egészen a Vadas Jenő utcáig. Eltévedni szinte lehetetlen, mert nagyobb elágazás ezen az erdei úton nincs.

fuggokert_napos_2014_aug_kupcsik_s_2_cut.jpg

Lillafüredi függőkert,fotó: #hellomiskolc

 

Milyen ingyenes látnivalókat érdemes megnézni Miskolcon?

 Miskolcon számos lehetőséged van érdekes épületek, tájak felfedezésére. A belvárosnak több főbb tere is van, ilyen a Szent István tér, az Erzsébet tér, a Szinva terasz, a Hősök tere és a Népkert. Ha magasból néznél le Miskolcra, akkor ajánljuk, hogy tegyél egy sétát a Avasi kilátóhoz, ahonnan a város panorámájában gyönyörködhetsz. A kilátóhoz felvezető sétautakon barangolva megtekintheted a város történelmi jelentőségű pincesorait. Az Avas-hegy lábánál fekszik az Avasi Református Templom, amely az Erzsébet tér felől impozáns látványt nyújt. Belülről előzetes bejelentkezéssel, sétáló adománnyal megnézhető. A Miskolci Galéria Feledy- és Petró-háza belépőjegy nélkül látogathatók nyitvatartási időben, ahogy az Avasi Arborétum is.

avasi_reformatus_templom_kupcsik_sarolta_37.jpg

Avasi templom, fotó: #hellomiskolc

 

 Miskolctapolcán egy gyönyörű parkrendszer helyezkedik el körbeölelve a csónakázótavat, ahol romantikus sétát tehetsz. A Pazár sétányon járva a Bencés apátság romjait is megtekintheted.

 Lillafüreden az egész függőkert nyitott a látogatók előtt, ahogy a vízesés is ingyenes és nem mindennapi látványosság. A kis üdülőtelepülésen legalább egy órát el lehet bolyongani a kacskaringós kőutakon. A Lillafüredi Tanösvényen szakrális emlékeket: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet is felkeresheted. A Lillafüredi Ökoturisztikai Központban ingyenes kiállítást lehet megnézni Lillafüred történetéről, a kisvasutakról és a Bükki Nemzeti Park kincseiről. Ugyanígy kipróbálható egy kisvonatszimulátor is. Lillafüredről kisvasúttal nagyjából tíz perc távolságra helyezkedik el az újmassai Fazola-kohó épülete. A kisvasút Garadna végállomásánál egy Erdészettörténeti Gyűjtemény látogatható belépő nélkül.

oskoho_ks_2_cut.jpg

Fazola-kohó, fotó: #hellomiskolc

 

 Miskolchoz közel számos érdekes kirándulóhelyet fedezhetsz fel a város Bükk-fennsíkhoz való közelségének köszönhetően. A városhoz közel több barlang is nyitott bárki előtt. Ilyen a Szeleta-barlang vagy a Kecskelyuk-barlang. Mindkettőhöz egy rövid túraútvonal vezet fel.

 

Hol kaphatok térképet a városról?

 A Miskolc Boltban vásárolható Miskolc várostérkép, Bükk-térkép, Bükki Nemzeti Park térkép, valamint Miskolc illusztrált térképe. A Tourinform irodáink ingyenes turisztikai kiadványaiként ezeknek a térképeknek az egyszerűsített változatait lehet megtalálni.

img_3329.JPGMiskolc Bolt, fotó: #hellomiskolc 

 

 A Guide at Hand Miskolc alkalmazást letöltve egy offline interaktív térképet is kapsz Miskolcról, amelyet internet nélkül is tudsz használni okostelefonodon. 

 

Hol tudok "miskolcos" szuvenírt vásárolni otthon maradt rokonaimnak, barátaimnak?  

 A várost és környékét bemutató ajándéktárgyak legszélesebb választékát a Széchenyi utca 16. szám alatti Miskolc Boltban találhatod. A bolt termékei közül nemcsak miskolcos hűtőmágnest, képeslapot, bögrét vásárolhatsz, hanem mintegy ötven helyi és kistérségi őstermelő, kézműves árui között válogathatsz: a Büxiruptól kezdve a Miskolc csokin át az egyedi készítésű, helyileg gyártott ékszerekig.

bonbon_nj_11_cut.jpg

Miskolc bonbonok, fotó: #hellomiskolc 

 

Érdekelnének a városi programok, hol kaphatok erről információt?

 Online a hellomiskolc.hu oldalon tájékozódhatsz az eseménynaptárban. Személyesen a miskolci Tourinform irodában szerezhetsz információt a programokról. Heti programajánlónkat a Bakancsban és tűsarkúban Miskolcon című kiadványban tekintheted meg, töltheted le, nyomtathatod ki weboldalunkról: a www.hellomiskolc.hu-ról.

 

Hol tudok Miskolcon magyaros étteremben enni?

 A következő éttermekben szolgálnak fel magyaros ételeket Miskolcon a teljesség igénye nélkül: Calypso Étterem, Kemencés KisvendéglőKis Anna HalászkertAranykorona Történelmi Étterem, Kispipa Halászcsárda. Helyi ételkülönlegességért, a lillafüredi sebes pisztrángért érdemes kimenni a Lillafüredi Pisztrángtelep halsütödéjéhez.

pisztrangtelep_201509_ks_1.JPG

Lillafüredi pisztrángos és halsütöde, fotó: #hellomiskolc

 

Hol kempingezhetek a városban vagy közvetlen környékén?

 Önmagában a város területén belül nem működik kemping. A legközelebb a következő településeken van lehetőség kempingezésre: Szentléleken, Hollóstetőn és Répáshután.

 

Hétvégén is nyitva van a Tourinform?

 Szombaton 9:00 órától 14:00 óráig. Főszezonban bizonyos vasárnapokon (pl. régiségvásár) 10:00 órától 14:00-ig nyitva tartunk.

iroda_pult.jpg

Miskolc Tourinfom, fotó: #hellomiskolc

 

Hol van csomagmegőrző Miskolcon?

 A Miskolc Tiszai Pályaudvaron csomagmegőrző működik minden nap hajnali 3:00-tól, este 23:00-ig egyéni utazóknak. Sajnos nagy számú csoportok csomagjainak elhelyezésére itt nincs mód.

 

Hol tudok kerékpárt bérelni Miskolcon?

 A Miskolctapolcai Avalon Parkban, a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, az Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpincében, valamint a Miskolchoz közeli Szentléleken található Turistaparkban.

 

Hogyan jár a kisvonat, honnan tájékozódhatok erről?

 A mindennap járó kisvonat Miskolcról a Dorottya utcai állomásról indul. Végállomása Garadnán van. Lillafürednél egy nagyobb megálló található. A kisvonat hétvégén sűrűbben jár, mint hét közben. Előre meghirdetett alkalmakkor a kisvasút mahócai szárnyvonalán is közlekedik jármű.

kisvasuti_nap_2013_osz_nj_5_cut_1.jpg

Lillafüredi kisvasút, fotó: #hellomiskolc

 

 A kisvasút menetrendjéről a LÁÉV weboldalán (laev.hu), jegypénztáraiban valamint a Tourinform irodáinkban személyesen vagy telefonon lehet tájékozódni.

 

Hol tudok pénzt váltani Miskolcon?

 Pénzt válthatsz az Exclusive Change erre szakosodott miskolci irodáiban. Megtalálható közülük egy a Miskolc Plázában, a Szinvaparkban, a Centrum áruház földszintjén, a Miskolci Vásárcsarnokban, az avasi és a szentpéteri kapui Tescoban. A belvárosban az IBUSZ irodában is lehetőséged van valutát váltani, valamint a Villanyrendőr közelében is van pénzváltási lehetőség.

 

Hol vehetek buszjegyet, napijegyet, bérletet a városban?

 Buszjegyet és napijegyet az MVK jegypénztáraiban, a Tourinform irodákban és több Nemzeti Dohányboltban lehet megvásárolni.

 

Hogyan a legolcsóbb számomra a tömegközlekedés turistaként?

 Attól függ mennyi időre érkezel és mit szeretnél megnézni. Turistaként válthatsz egynapos (1600 Ft), háromnapos (3000 Ft), vagy hétnapos turistajegyet (3900 Ft), valamint hétvégi családi jegyet 2900 Ft-ért.

 Ha Miskolc legérdekesebb látnivalóit ingyenes tömegközlekedéssel és egyetlen belépőkártyával szeretnéd megtekinteni, akkor a Miskolc Passt neked találták ki, mellyel használhatod ingyenesen Miskolc tömegközlekedését, és bejárhatod egyszer ingyen a város múzeumait, a Diósgyőri várat, a három nagy strandfürdőt, utazhatsz kisvasúton, részt vehetsz garantált városnézésen vagy egy lillafüredi kiránduláson.

 Egy 24 órás kártyával minimum 2500 Ft-ot tudsz megspórolni, ha például 24 órán belül csobbansz a Barlangfürdőben, bejárod a Diósgyőri várat és az egyik lillafüredi barlangot, valamint egy oda-vissza kisvonatozást is beiktatsz az utazásodba a tömegközlekedésen kívül.

buszos_varosnezes_20160227_ks_2.JPG

Miskolci busz, fotó: #hellomiskolc

 

Hogyan tudok eljutni a Barlangfürdőhöz, messze van a belvárostól?

 A Miskolctapolca Barlangfürdő****-be a legegyszerűbben a Búza térről induló 2-es és 20-as buszokkal tudsz eljutni. A fürdő a belvárostól tömegközlekedéssel nagyjából húsz perc alatt megközelíthető. Diósgyőr felől érkezve javasoljuk a 290-es buszt, amely 2017. június 17-től jár az Újgyőri főtértől. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. Az utazás így is körülbelül tizenöt-húsz percet vesz igénybe.

 

Van-e éjszakai fürdőzés a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben? Milyen az?

 Nyáron bizonyos alkalmakkor nyitott a fürdő éjszakánként is. 2016-ban minden szombaton van lehetőséged kipróbálni az éjszakai fürdőzést augusztus 20-ig. Ilyenkor a fürdőlétesítmény 20:00-tól 24:00-ig nyitva áll előtted egy belépővel az összes beltéri és kültéri medence. Az Barlangfürdő Aquaterápia szolgáltatásai ilyenkor nem vehetők igénybe.

 

Van-e közös belépő a Miskolctapolca Barlangfürdő****-be és a Miskolctapolcai Strandra?

 Igen. Mindkét fürdőben váltható kombinált felnőtt fürdőbelépő 3800 Ft/fő áron. A Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben ennél egy jegytípusnál egy négyórás időtartamban lehet belépni.

barlangfurdo_kedves_csaba_180_cut.jpg

Miskolctapolca Barlangfürdő****, fotó: #hellomiskolc

 

Hogyan tudok eljutni az Avalon Parkba?

 Az Avalon Parkot autóval egyszerűen meg lehet közelíteni az Iglói úton végighajtva. Tömegközlekedéssel Miskolctapolcáról, a nagy parkolóból indul az úgynevezett Dottó elektromos kisvonat hétköznap és ünnepnapokon az Avalonpark weboldalán található menetrend szerint közlekednek.

 

Hova vehetek családi belépőt? Hogyan léphetek be múzeumokba, az állatkertbe, a várba a legolcsóbban családosan?

 Gyermek és családi belépő Miskolc legtöbb látványosságánál váltható. Érdemes előre összeírni, hogy mely látnivalókat néznéd meg a kicsikkel, mert ennek függvényében, akár olcsóbban is kijöhetsz, ha magadnak és a gyerekeknek online vásárolsz Miskolc Pass turisztikai kártyát. 2016. július 29-től ugyanis már gyerekek számára is váltható Miskolc Pass kártya online, amellyel a város főbb látnivalói ingyenesen megtekinthetők.

gyerekkartya.png

Kép forrása: #hellomiskolc

 

 A kártyák választhatók tömegközlekedési kedvezménnyel, illetve anélkül, annak függvényében, hogy a gyereked mennyi idős, és hogyan érné meg jobban a kártyavásárlás. Ezek közül kivételt képez a Lillafüredi Kalandpark, ahol kuponnal vehetők igénybe az attrakciók.

lilafured_libegopark_mreni_9_cut.jpg

Lillafüredi Kalandpark, fotó: #hellomiskolc

 

Hol vehetek előre belépőt egyes koncertekre?

 Érdemes minden esetben elsősorban a koncert honlapján vagy szórólapján elolvasni, hol lehet jegyet venni az adott eseményre. Miskolcon az egyik legnagyobb koncertjegy értékesítő iroda a Művészetek Háza Jegypénztára a Rákóczi utca 2 szám alatt található, közvetlenül a Miskolci Galéria Rákóczi-házának földszintjén. Bizonyos koncertekre lehetőség van a Miskolc Boltban jegyvásárlásra. A Lovagi Tornák terének eseményeire és a vár koncertjeire a Diósgyőri vár jegypénztárában is lehetőség van vásárlásra.

 

Mikor és hol tartják a régiségvásárt Miskolcon?

  Minden hónap első vasárnapján a város sétálóutcáján.

 

Milyen programokat rendeznek a Diósgyőri várban, hol találok erről információt?

 A diosgyorivar.hu és a hellomiskolc.hu weboldalakon találhatsz naprakész információt a Diósgyőri vár eseményeiről.

kozepkori_forgatag2014_nj_568.JPG

Lovagok a Diósgyőri várban, fotó: #hellomiskolc

 

Ha további hasznos információra lenne szükséged, látogass el a hellomiskolc.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr558851580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása