3 + 1 ok, hogy részt vegyél a történelmi lakomán az Aranykorona Történelmi Étteremben
2016. április 13. írta: EmeseT

3 + 1 ok, hogy részt vegyél a történelmi lakomán az Aranykorona Történelmi Étteremben

Gondolkoztál már azon, hogy kipróbálj egy gasztronómiai időutazást, amely visszarepít a középkorba? Átélnéd, milyen élmény lehet lovagok és korhű ruhás személyzet társaságában régimódi ételeket kóstolni? Szívesen kalandoznál egy látványpincében, ahol a szőlészet és borászat történetét részletesebben megismerheted a finom borok mellett?

Az Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince újra történelmi vacsorát rendez április 16-án. Összegyűjtöttünk néhány érvet, miért szuper program a családdal egy ilyen vacsorán kikapcsolódni!

 aranykorona.jpg

Fotó: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince

 

Mindenképpen vegyél részt:

 

1. Ha a középkor szerelmese vagy:

Vagy ha Te mégsem, de a gyermeked, párod rajong a lovagok koráért. A borlovagteremben korabeli muzsikát játszó együttes adja meg az estéhez az alaphangulatot. A színpadon a Johannita lovagok mérik össze egymással erejüket. A felszolgálók szintén a lakomához illő, középkori stílusú ruhákba öltözve hozzák eléd a finomabbnál finomabb falatokat, amelyeket korhű fatálból és fakupából, de a modern igényeknek megfelelően fogyaszthatsz el.

 

 Forrás: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem & Látványpince

Hogyan ettek a középkorban?

A középkori étkezési szokások nagyon különböztek a miénktől, ma úgy mondanánk, hogy civilizálatlanok voltak. A középkorban kezdetben közös tálakból kézzel vették ki az ételeket. Ketten osztoztak a tányérok ősének számító szeletelő kenyéren és a poharakon.

Közös kanalat használtak a folyadékok kikanalazásához és övükből vették elő saját késüket, ha ki akartak venni a tálból egy húsdarabot vagy kisebbre vágni valamilyen ételt.

Nem használtak villát, helyette kézzel ettek. Természetesen ez a sematikus leírás egyrészt Európa
különböző részein más-más változatot mutat, másrészt időben állandóan alakult már a középkor folyamán is. Jó példa erre Galeotto, aki a fejlettebb étkezési kultúrájú Itáliából érkezve elmaradottnak találta Mátyás király udvarának étkezési szokásait:

"Az is szokás, hogy valamennyien egy tálból esznek - nem mint nálunk, mindenki külön tálból -, és senki sem használ villát, mikor a falatot fölemeli vagy a húsba harap, ahogy most a Pón túli Itáliában gyakran szokásos. Mindenki előtt van valami kenyérféle, a közös tálból kiveszi, amit kíván, és falatokra vágva ujjaival teszi szájába. A magyaroknál nemigen van szokásban az étekosztók, úgyhogy csak a legnagyobb nehézségekkel védheti meg az ember a magyarok bőséges és gazdag táplálkozása miatt kezét és ruháját a beszennyeződéstől, mert a lecsöpögő sáfrányos lé néha az egész embert bemocskolja. Ugyanis igen nagy mértékben használnak sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat, borsot, gyömbért meg más fűszereket."

(forrás: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince)

 2. Ha imádod a magyar borokat:

A rendezvény ideje alatt ugyanis egy izgalmas pincebarangolásban, történelmi bortúrán vehetsz részt az étterem kétezer négyzetméteres pincéjében. Lehetőség lesz Magyarország borrendjeinek megtekintésére. A kiállítóteremben továbbá megismerheted a borászathoz nélkülözhetetlen kellékeket, eszközöket.

 aranykorona2.jpg

Fotó: Aranykorona  Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince 

 

3. Ha kedveled a házias, különleges és igazán finom ételeket:

Az Étlap olyan ínyencségeket tartalmaz, mint például a borsodi tojásos galuska, a nagymama módjára készített kakastaréj vagy a burgonyalepény „Nemesember módra”.

 aranykorona3.jpg

Forrás: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince

 

+1. Ha egy klassz programot keresel, amit nem „fújhat le” vagy ronthat el a borongós időjárás.

Foglalj asztalt még ma!

 

Időpont: 2016. április 16. (szombat) 18:30

Helyszín: Aranykorona Hotel-Étterem és Látványpince (Miskolc, Kisavas Első sor 19-20.)

 Jegyek: 

Alattvalói: 1850.- Ft/fő (Burgonya lángos, Aperitif/Házi szörp, Szóda)

Nemesi: 4990.- Ft/fő (Leves , tál, desszert, aperitif)

Királyi: 5990.- Ft/fő ((pincelátogatás, leves, tál, desszert, aperitif, gyerekeknek szörp, étlapi étkezési lehetőség)

 

További információ:

https://www.hellomiskolc.hu/Tortenelmi-lakoma-lovagok-bemutatojaval-az-Aranykorona-Etteremben , valamint az

Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem & Látványpince honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr828602564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása