Gondolkoztál már azon, hogy kipróbálj egy gasztronómiai időutazást, amely visszarepít a középkorba? Átélnéd, milyen élmény lehet lovagok és korhű ruhás személyzet társaságában régimódi ételeket kóstolni? Szívesen kalandoznál egy látványpincében, ahol a szőlészet és borászat történetét részletesebben megismerheted a finom borok mellett?
Az Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince újra történelmi vacsorát rendez április 16-án. Összegyűjtöttünk néhány érvet, miért szuper program a családdal egy ilyen vacsorán kikapcsolódni!
Fotó: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince
Mindenképpen vegyél részt:
1. Ha a középkor szerelmese vagy:
Vagy ha Te mégsem, de a gyermeked, párod rajong a lovagok koráért. A borlovagteremben korabeli muzsikát játszó együttes adja meg az estéhez az alaphangulatot. A színpadon a Johannita lovagok mérik össze egymással erejüket. A felszolgálók szintén a lakomához illő, középkori stílusú ruhákba öltözve hozzák eléd a finomabbnál finomabb falatokat, amelyeket korhű fatálból és fakupából, de a modern igényeknek megfelelően fogyaszthatsz el.
Forrás: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem & Látványpince
Hogyan ettek a középkorban?
A középkori étkezési szokások nagyon különböztek a miénktől, ma úgy mondanánk, hogy civilizálatlanok voltak. A középkorban kezdetben közös tálakból kézzel vették ki az ételeket. Ketten osztoztak a tányérok ősének számító szeletelő kenyéren és a poharakon.
Közös kanalat használtak a folyadékok kikanalazásához és övükből vették elő saját késüket, ha ki akartak venni a tálból egy húsdarabot vagy kisebbre vágni valamilyen ételt.
Nem használtak villát, helyette kézzel ettek. Természetesen ez a sematikus leírás egyrészt Európa
különböző részein más-más változatot mutat, másrészt időben állandóan alakult már a középkor folyamán is. Jó példa erre Galeotto, aki a fejlettebb étkezési kultúrájú Itáliából érkezve elmaradottnak találta Mátyás király udvarának étkezési szokásait:
"Az is szokás, hogy valamennyien egy tálból esznek - nem mint nálunk, mindenki külön tálból -, és senki sem használ villát, mikor a falatot fölemeli vagy a húsba harap, ahogy most a Pón túli Itáliában gyakran szokásos. Mindenki előtt van valami kenyérféle, a közös tálból kiveszi, amit kíván, és falatokra vágva ujjaival teszi szájába. A magyaroknál nemigen van szokásban az étekosztók, úgyhogy csak a legnagyobb nehézségekkel védheti meg az ember a magyarok bőséges és gazdag táplálkozása miatt kezét és ruháját a beszennyeződéstől, mert a lecsöpögő sáfrányos lé néha az egész embert bemocskolja. Ugyanis igen nagy mértékben használnak sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat, borsot, gyömbért meg más fűszereket."
(forrás: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince)
2. Ha imádod a magyar borokat:
A rendezvény ideje alatt ugyanis egy izgalmas pincebarangolásban, történelmi bortúrán vehetsz részt az étterem kétezer négyzetméteres pincéjében. Lehetőség lesz Magyarország borrendjeinek megtekintésére. A kiállítóteremben továbbá megismerheted a borászathoz nélkülözhetetlen kellékeket, eszközöket.
Fotó: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince
3. Ha kedveled a házias, különleges és igazán finom ételeket:
Az Étlap olyan ínyencségeket tartalmaz, mint például a borsodi tojásos galuska, a nagymama módjára készített kakastaréj vagy a burgonyalepény „Nemesember módra”.
Forrás: Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince
+1. Ha egy klassz programot keresel, amit nem „fújhat le” vagy ronthat el a borongós időjárás.
Foglalj asztalt még ma!
Időpont: 2016. április 16. (szombat) 18:30
Helyszín: Aranykorona Hotel-Étterem és Látványpince (Miskolc, Kisavas Első sor 19-20.)
Jegyek:
Alattvalói: 1850.- Ft/fő (Burgonya lángos, Aperitif/Házi szörp, Szóda)
Nemesi: 4990.- Ft/fő (Leves , tál, desszert, aperitif)
Királyi: 5990.- Ft/fő ((pincelátogatás, leves, tál, desszert, aperitif, gyerekeknek szörp, étlapi étkezési lehetőség)
További információ:
https://www.hellomiskolc.hu/Tortenelmi-lakoma-lovagok-bemutatojaval-az-Aranykorona-Etteremben , valamint az
Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem & Látványpince honlapján.