Ünnepeld a könyvhetet Miskolcon!
2016. június 07. írta: EmeseT

Ünnepeld a könyvhetet Miskolcon!

 Könyvbarátok, könyvmolyok és könyvgyűjtők figyelem: itt az idő, hogy Miskolc belvárosába gyertek! Ugyanis június 8-tól városunkban is kezdődik a 87. Ünnepi Könyvhét.

 

konyvter_2015_ks_6.JPG

Óriáskönyv a tavalyi miskolci könyvhéten, fotó #hellomiskolc 

 

 Az eredetileg nyolcvankilenc évvel ezelőtt Miskolcon kitalált rendezvény központi székhelye ugyan Budapest lesz, de a könyvünnephez kapcsolódó vidéki szülővárosként Miskolc több helyszínen is otthont ad a könyves programoknak. A fő események a nyitott kapuk városában az Erzsébet téren zajlanak, ahol a könyvsátrak standjainál érdemes nézelődni az akciós újdonságok és a dedikálási lehetőségek után.

 Csatlakozik a programsorozathoz a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Szabó Lőrinc Idegennyelvű Könyvtár, a József Attila Könyvtár, a Városháza Díszterme, a Fókusz Könyváruház, a Művészetek Háza Pellini kávézója és a Herman Ottó Múzeum könyvtára.

 

BABÁK, MINIKÖNYVEK ÉS KÓDEXFESTÉS

 

 Hivatalosan a könyvünnep június 8-tól veszi kezdetét, de a kísérőrendezvények és a könyvtári programok már június elején startoltak. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Mesés babák, babás mesék címmel látható kiállítás Dolongovszky Józsefné parasznyai gyűjtő a kidobástól megmentett babáiból. A tavalyi óriáskönyv tematikával szemben az idei könyvhéten a miniatűrök dominálnak.

 A kicsi dolgok kedvelői számára izgalmas tárlat nyílt június 6-án Apró betűs részek néven a Szabó Lőrinc Idegennyelvű Könyvtárban, ahol icike-picike könyveket lehet megtekinteni. Olyan különlegességeket állítanak ki, mint a 25 X 20 milliméteres Petőfi-kötet a 19. század végéről vagy az alig másfél centis, tudósokat bemutató sorozat, de megnézhető egy ritka minikönyv is a 17. századból.

minikonyv.jpg

Kép forrása: rfmlib.hu

 

 Az aprócska könyvek meghódítják az Erzsébet teret is, ahol a gyermekeket a rendezvény ideje alatt minden nap minikönyvkészítéssel várják a Kreatívsátorban. Az ügyes kezű kicsik és nagyobbacskák nem csak a minikönyv-kötészetet, hanem a kódexfestés ősi mesterségét is gyakorolhatják az egyedülálló attrakció, a Miskolci Értékek Kódexének festése közben.

 

"TRENDHAGYÓ" IRODALOMÓRA ÉS EGYÉB KÖLTŐI KONCERTEK

 

 Az Erzsébet téri színpadon minden nap a könyvhét és a gyermekkönyvnapok témájához kapcsolódó előadók lépnek fel. Az ünnepélyes megnyitót Lackfi János József Attila-díjas költő tartja. Rendhagyó irodalomórával készül szerda délutánra a híres magyar versek zenés feldolgozásairól - "trendhagyó" irodalomóráiról -  nevezetessé vált Kávészünet zenekar.

kaveszunetzenekar.jpg

A Kávészünet zenekar, kép forrása: Kávészünet zenekar Facebook oldala

 

 Csütörtökön a gyerekek számára az Eszterlánc meseegyüttes hozza el a jó kedvet és a vidámságot, amely a József Attila-díjas, szókimondó gyerekverseiről híres Varró Dániellel ad közös koncertet. Pénteken az Ágiplusz, majd a népies, középkori és koraújkori dallamokat játszó Mintha következik. Végül Vihula Mihajlo gitárművész Szécsi Viktória közreműködésével pendíti meg a húrokat.

 

TALÁLKOZZ SZEMÉLYESEN LŐRINCZ L. LÁSZLÓVAL, LACKFI JÁNOSSAL ÉS FÁBIÁN JANKÁVAL!

 

 A könyvhét sokak számára egyet jelent azzal, hogy végre nemcsak a betűk útján, hanem személyesen hús-vér valójukban is kapcsolatba kerülhetnek a szerzőkkel. Az előzetes információk alapján dedikál a hét folyamán a #verslavina akció miatt népszerű Lackfi János József Attila-díjas költő és a miskolci Csorba Piroska Szabó Lőrinc-díjas író, aki Magánterület című új verseskötetét leplezte le a napokban. Bernáth József Szörnyen jó szakácskönyve példányainak aláírásával vár mindenkit.

lackfi.jpg

Lackfi János költő, kép forrása: Lackfi János Facebook oldala

 

 Lőrincz L. László miskolci rajongói is készüljenek, ugyanis a szerző dedikálni fogja Homokvihar sorozatát június 8-án szerdán a Géniusz Könyváruházban. Pénteken a Libri Könyváruház standjánál Fábián Jankát várják, aki Az utolsó Boszorkány történetei című könyvét fogja kérésre szignóval ellátni.

 A könyvbemutatók és szerzői estek közül a június 8-ai Lackfi János József Attila-díjas költő szerzői estjét ajánljuk, amelyet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendeznek délután öt órától. Csütörtökön az izgulósabbaknak, de főleg az izgulástól megszabadulni vágyóknak érdemes elmenni Barkó Judit AntiIzgulin című könyvének premierjére, amelyet a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban tartanak.

antiizgulin_slider.jpg

Barkó Judit: AntiIzgulin, kép forrása: rfmlib.hu 

 

 A Szabó Lőrinc Idegennyelvi könyvtárban Szaniszló Judit Petri György-díjas író Beenged című könyvét fogják bemutatni. A rendezvény utolsó napján a kortárs művészet rajongóinak célszerű benéznie a Fókusz Könyváruházba délután egy órától Vass Tibor elektrográfiákat és verseket tartalmazó A Nagy Bibin és a műlovarnő című könyvének ajánlójára.

 Ha mégsem az újdonságok, hanem az antik könyvek hoznak lázba, akkor június 11-én, szombaton délután 11 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és városi könyvtárban a helyed, ahol az Újdiósgyőri Antikvárium és régiségbolt könyvkuckója rendez egy rendhagyó aukciót.

TIPP: A hellomiskolc.hu heti programajánlójában a Bakancsban és tűsarkúban című kiadványban szintén olvashatsz a 87. Ünnepi Könyvhét programjairól.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr138785850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása