Hazatér Miskolcra Csontváry titokzatos festménye
2017. január 20. írta: EmeseT

Hazatér Miskolcra Csontváry titokzatos festménye

 Jó hírrel szolgálhatunk, ha a jövőben Miskolcra látogatnál és szereted a képzőművészetet. Ugyanis január 24-től ismét megnézheted a Herman Ottó Múzeum Képtárában Csontváry-Kosztka Tivadar Öreg halász című festményét a Görgey Artúr utcai épület emeletén.

hermuz_este_ks_2.JPGAz épület, ahol a Csontváry-festményt őrzik. Fotó: #hellomiskolc

 

 Az eredetileg gyógyszerészként dolgozó festő az egyik legkülönlegesebb hagyatékot hagyta az utókorra. Csontváry Kosztka Tivadart sokan az egyedi és összetéveszthetetlen stílusáról ismerik, melyek szinte megszemélyesítve mutatják be a tájat, izgalmas kontrasztokkal, színekkel felfestve, megdöbbentő formákban. Van, aki ezt a stílust egyszerűen csak "varázsos realizmusnak" nevezi. Csontváry magát "napút" festőként jellemezte, bármit is jelentsen ez.

 A festő talán legismertebb képe a Magányos cédrus, amelyet jóval csak a halála után ismert meg a nagyközönség az 1960-as években. A legmisztikusabb pedig az Öreg halász, mely megdöbbentő részleteket rejt magában. Pap Gábor művészettörténész rántotta le elsőként a "leplet" a festmény titkáról.

oreghalasz2.jpgKözépen az Öreg halász. Fotó: #hellomiskolc

 

 Első ránézésre a képen egy öreg halászt láthatunk, akinek az arca talán azért érdekes, mert teljesen aszimmetrikus, úgy ahogy a háttérbeli táj is: egy békés és egy nyugodt tengert mutat.

 Ha a kép közepére egy tükröt állítunk, majd az oldalakat először az egyik irányból, majd a másikból tükrözzük, akkor két teljesen különböző hangulatú festményt kapunk. Ez az Öreg halász két arca.

oreghalasz.jpgKép forrása: Artkalauz

 

 Tükrözve a bal oldalt egy békés, imádságra összekulcsolt kezű öreget látunk. Ha a jobb oldalt tükrözzük, akkor pedig az ördögalak mögött zúg a viharos tenger, kitört egy tűzhányó és az ördög egy koporsószerű ladikban evez. A kép zsenialitása, hogy egyetlen keretben ábrázolja az emberi természet kettősségét.

 Csontváry Öreg halásza a szegedi állapotfelmérésről érkezik vissza Miskolcra, és egy darabig még megnézhető eredeti helyén. Ne maradj le róla, hiszen március 31-től szakértők fogják restaurálni, hogy visszaállítsák az eredeti 1902-es alkotáshoz legközelebb eső állapotát!

A kép megújulásának te is a részese lehetsz, ha támogatod a restaurálást adományoddal. Az adakozást támogatói jegy megvásárlásával vagy átutalással teheted meg a Herman Ottó Múzeum –   CIB Bank Zrt., 10700086-67733271-52400009 bankszámlára egészen március 31-ig.

TIPP: A Herman Ottó Múzeum Képtárát Miskolc Pass 24, 48, 72, 120 órás, turisztikai kártyával egyszer ingyenesen nézheted meg! Ha pedig miskolci lakos vagy, akkor a Miskolc Pass Classic kártyával 10% kedvezményt kapsz a belépőjegy árából. További információ: miskolcpass.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr3712140159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása