A legtutibb miskolci programok Szent Iván éjjelére
2017. június 21. írta: EmeseT

A legtutibb miskolci programok Szent Iván éjjelére

   Közeledik június 24. - Szent Iván napja -, amikor Miskolcon is hihetetlenebbnél hihetetlenebb programok várnak rád.

 Szárnyalnál a múzeum fölött? Kaszinóznál a műtárgyak mellett? Megnéznéd a vár tűzkígyóját? Kisvonatoznál az erdőben éjszaka is? Gyönyörködnél a szentjánosbogarakban? Operát hallgatnál az esti úszkálás közben? Ha igen, töltsd nálunk ezt a varázslatos éjszakát!

muzej2.jpg

Fotó: #hellomiskolc, diosgyorivar.hu

 

1. KASZINÓ, AIRMOTION DARUMADÁR ÉS FOCIS JÓKEDV A TÁNCOS MÚZEUMBAN

 

 A miskolci Herman Ottó Múzeum és a hozzá tartozó további épületek programjai akár több éjszakát is kitennének. Válogatásra fel! A múzeum egyik attrakciója ahhoz a videós világversenyhez - a Museum Dance Offhoz - kötődik, amit a miskolci múzeum nemrégiben meg is nyert. Éppen ezért este hat órakor a múzeum teraszán egy táncos flashmobbal hozzák mozgásba a vendégeket.

 Az est legextrémebb résztvevője, az Airmotion DaruMadár 50 méteres magasságba röpíti mindazokat, akik egy kis "emelkedett hangulatra" vágynak szó szerinti értelemben. A Görgey úti épületnél Fazola Henrik kovácsbemutatóval forrósítják fel a légkört. A képtárban pedig kaszinót rendeznek be.

2013_junius_muzeumok_ejszakaja_kupcsik_s_026_1.jpg

Kép forrása: #hellomiskolc

 

 A Pannon-tenger Múzeumban bárki csatlakozhat egy három méter széles miocén kori tájkép megfestéséhez. Az ásványtárban az ásványok titkaiba tekinthettek be.

 A múzeum Papszer utcai öreg épületében új kiállítást nyitnak meg ezen az éjszakán, mely a város stadionjához és híres focicsapatához, a DVTK-hoz kötődik. 80 év focitörténete elevenedik meg a múzeumi falak között. A kézműves foglalkozás rendhagyó módon szurkolói sálak készítése lesz, de akár a körmödet is kidekorálhatod piros-fehérre, majd tíz órától a DVTK Aranycsapat dvd-premierje kezdődik.

Helyszín: Herman Ottó Múzeum főépület és Pannon-tenger Múzeum, Görgey Artúr út 28.
Herman Ottó Múzeum Papszer utcai öreg épület, Papszer utca 1.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 18:00-23:45

További információ, jegyárak: Múzeumok Éjszakája a Herman Ottó Múzeumban (hellomiskolc.hu), Múzeumok Éjszakája a Pannon-tenger Múzeumban (hellomiskolc.hu)

 

2. CÉLLÖVÖLDE ÉS LEHENGERLŐ MŰVÉSZET A GALÉRIÁBAN

 

 A Miskolci Galéria - mely az 50. születésnapját ünnepli - egy szó szerint lehengerlő művészeti foglalkozást ígér. Kipróbálhatod a népi hengerfestés művészetét, amely újabban nagy reneszánszát éli. A képtárban a célzási képességedet is próbára teheted. A Cafe Godot melletti céllövöldében grafikákra és kis művészeti alkotásokra lövöldözhetsz. A pontos találat itt ajándékot ér.

muzej_galeria_2016_ks_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Triviális Triennálén Slampoetryvel kísért tárlatvezetésen vehetsz részt - többek között az Amygdala a "Félelmetes válogatás" tárlaton, ahol a saját démonaiddal szembesülhetsz. Este kilenctől pedig ez az összes szürreális élmény "jazzben oldódik majd fel".

Helyszín: Miskolci Galéria Rákóczi-ház, Rákóczi utca 2.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 18:00-23:45

További információ, jegyárak: Múzeumok Éjszakája a Miskolci Galériában (hellomiskolc.hu)

 

3. KORTÁRS OPERAEGYVELEG ÉS VIBRAFONKONCERT A SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

 

 A Színháztörténeti és Színészmúzeumban a Bartók Plusz Operafesztiválhoz kötődve egy kortárs irodalmi rendezvényt és kiállításmegnyitót tartanak.

 Képzeld el, hogy "kékszakállú herceg vára egy kritikus szerint: misztériumjáték. A fikció szerint Kékszakállú misztériumjátékok előadása céljából 95 szín-tézis néven céhet alapít. A felkért művészek alkotásaikban erre reflektálnak." Nagyjából ez alapján tekinthetsz meg egy nem egészen szokványos kiállítást Bartók Béla egyik legérdekesebb operájáról.

 Az est egyik kuriózuma lesz továbbá a helyszínen Kékes Zsuzsa vibrafon koncertje és az Operest című műsor. A kreatívabbaknak javasoljuk a papírszínház készítést és a jelmezes beöltözést.

szineszmuzeum_20161111_kupcsik_s_8_2.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Színháztörténeti és Színészmúzeum, Déryné utca 3.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 18:00-23:45

További információ, jegyárak: Múzeumok Éjszakája a Színháztörténeti Múzeum - Thália-házban (hellomiskolc.hu)

 

4. TŰZ-KÍGYÓFELVONULÁS ÉS SZERELMI TŰZTÁNC A DIÓSGYŐRI VÁRBAN

 

 A Diósgyőri vár a középkori csodákat vonultatja fel ezen a különleges éjszakán rengeteg bemutatóval, tánccal és egy drámajátékkal. Bemutatják Salomé táncát és Keresztelő Szent János végzetét. Levegőakrobatákkal lelepleződik, milyen is a "légies szerelem". Megtudhatod, hogy ki is volt régen a planétás ember.

hanak_tibor_diosgyori_var_ejjel.jpgFotó: #hellomiskolc

 A "Trubadúr tour"-on megírhatod a saját szerelmes versedet. Nem maradhat el az éjszakai csillagles sem. Az alsó várudvarban a szerelmi tűztáncon és párválasztó táncházban találhatod meg az igazit. Majd éjfél előtt egy kicsivel tűzkígyó vonul fel a vár körül, amihez te is csatlakozhatsz. Az elemlámpát ne hagyd otthon!

Helyszín: Diósgyőri vár, Vár utca 24.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 19:00-24:00

További információ, jegyárak: Szent Iván-éj a Diósgyőri várban (hellomiskolc.hu)

 

5. ÉJSZAKAI KISVASUTAZÁS ÉS LILLAFÜRED FÉNYEI

 

 Ha nincs kedved a városban tölteni ezt az izgalmas éjszakát, akkor irány az erdő és az éjszakai Lillafüred! A Herman Ottó Emlékházban megszőheted a saját pókhálódat, készíthetsz homokképet. Újmassán a kivilágított Fazola-kohó mellett megtudhatod, milyen lehet a kohó kovácsának lenni bőrkötényben és nagykalapáccsal a kezedben. A skanzen vendégei figyelemmel követhetik a természet kicsi lámpásainak - a szentjánosbogaraknak - a táncát. A Lillafüredi Sport- és Kalandparkban focis és szabadulós játékot próbálhatsz ki, ami visszarepít az 50-es évekbe.

 Ezeket a különleges programokat pedig nem mással, mint az éjszakában zakatoló erdei kisvasúttal keresheted fel, mely negyed nyolckor indul Miskolcról.

muzeumok_ejszakaja_lillafured_2016_jz_7.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Dorottya utcai kisvasút állomás, Lillafüred, Újmassa Fazola-kohó és Massa Múzeum skanzen, Herman Ottó Emlékház, Lillafüredi Sport- és Kalandpark

Időpont: 2017.06.24. szombat, 18:00-23:45

További információ, jegyárak: Múzeumok Éjszakája a Lillafüredi kisvasúton (hellomiskolc.hu), Múzeumok Éjszakája a Herman Ottó Emlékházban (hellomiskolc.hu), Múzeumok Éjszakája a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban (hellomiskolc.hu), Múzeumok Éjszakája a Massa Múzeumnál és a Fazola-kohónál (hellomiskolc.hu) 

 

6. VETERÁN JÁRMŰVEK ÉS VILLAMOSÜNNEP A VÁROSI KÖZLEKEDÉSI TELEPEN

 

 A miskolci villamosközlekedés 120. születésnapját ünneplik meg az MVK Zrt. telephelyén, ahová főképp a veteránjárművek szerelmeseit várják. Kipróbálhatod magad buszvezetőként. Közelről megcsodálhatod a 107 éves hóseprő villamost és a legendás 58 esztendős Ikarus 31-est rengeteg oldtimer mellett. Bemutatkozik a Magyar Honvédség, akik szintén járműveiket sorakoztatják fel a nagyközönség előtt.

 A helyszínre, amely kicsit távol esik a belvárostól, ezen az éjszakán veterán járművekkel juthatsz el teljesen ingyenesen. A rendezvényen egy nemes ügy támogatójává válhatsz, ha Zsófinak, a beteg kislánynak te is adsz néhány kupakot a gyereksátornál a speciális terápiáihoz és következő műtétjéhez. (Zsófi Facebook oldala)

muzej_mvk_2016_ks_4.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: MVK Zrt. Telephely, Szondi György út

Időpont: 2017.06.24. szombat, 16:00-22:00

További információ: Különleges MVK a Múzeumok Éjszakáján (hellomiskolc.hu)

A rendezvényre a belépés ingyenes!

 

7. KÓDEXTITKOK A MISKOLCI MUZEÁLIS KÖNYVTÁRBAN

 

 Idén a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár és a Lévay József Idegennyelvi Könyvtár is kitárja kapuit. Utóbbiban ráadásul különleges tárlatvezetéseket tartanak a Miskolci-kódex eredeti példányának megtekintésével.

 A régi miskolci éjszakákat idéző műemléképületnél hangulatos koncerten lazíthatsz egy kicsit. Az Anima Group vonósnégyes koncertje a könnyűzenébe visz egy kis klasszikus virtuozitást. Várható még Verskoncert. Fellép a Musical- és Dalszínház, Lajos András, legvégül pedig a dallamos Ágiplusz zenekar. 

2013_junius_muzeumok_ejszakaja_kupcsik_s_082_1.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár és Lévay József Muzeális Könyvtár, Mindszent tér 2.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 18:00-22:30

További információ: Múzeumok Éjszakája a Könyvtárban (hellomiskolc.hu)

A rendezvényre a belépés ingyenes!

 

8. KINYÍLIK AZ "IGAZSÁGÜGYI PALOTA" KAPUJA A NAGYKÖZÖNSÉG SZÁMÁRA

 

 Az év egyik legrövidebb éjjelére a miskolci törvényszék is készül. Hat órától tárlatvezetéseken vehetsz részt - a majdnem százhúsz éves - bírósági épületben, ahová azért nem minden nap jut el az ember. Beléphetsz az elnöki irodába, a múzeumi szobába és a tárgyalóterembe. A tárlatvezetések fél órás turnusokban indulnak egészen fél kilencig.

szentivanej.jpg

Kép forrása: Miskolci Törvényszék

 

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Dózsa György utca 4.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 18:00-20:30

További információ: Szent Iván és a Miskolci Törvényszéken (hellomiskolc.hu)

A rendezvényre a belépés ingyenes!

 

9. BUBORÉKMÁMOR AZ AVASON

 

 Még június 24-én is tart a Miskolci Fröccsfesztivál, ahol egy kis, hűsítő fröccs garantáltan felfrissít, és meghozza az éjszakai jókedvet. Az Avasi Celláriumtól a Corner Stage-ig koncertek sora vár.

 Ez a nap lesz egyébként a Magyar Bor és Pezsgő napja, amikor illik egy igazán jót koccintani. A fröccsökről gondoskodnak: bükki, egri, tokaji és balatoni borászok. A gasztronómiai kívánságokat teljesítik: értékadó miskolci éttermek.

froccsfeszt.jpg

Kép forrása: Miskolci Fröccsfesztivál

 

Helyszín: Kisavas Első sor, Dűlő, Corner Stage

Időpont: 2017.06.24. szombat, 17:00-23:00

További információ: Miskolci Fröccsfesztivál (hellomiskolc.hu)

A rendezvényre a belépés ingyenes!

 

10. MERÜLJ EL AZ OPERA ÉLMÉNYÉBEN MISKOLCTAPOLCÁN!

 

 Majdnem végére hagytuk az egyik legmeglepőbb párosítást, az opera és a fürdővilág szerelemgyerek-programját, a Barlangfürdőben rendezendő éjszakai fürdőzést, amelyen előadják Bartók Kékszakállú herceg vára című operáját.

 A páratlan előadást a helyszínválasztáson kívül fényfestéssel teszik még különlegesebbé. Az operára egyébként rendhagyó módon nem a színház jegypénztárában kell jegyet váltani. Ha kipróbálnád az operás fürdőzést, csak egy éjszakai fürdőbelépőt kell venned, és máris élvezheted úszkálás közben a hihetetlen, barlangi operaestet.
ejsz15cut.jpg

 Kép forrása: Miskolctapolca Barlangfürdő

 

Helyszín: Miskolctapolca Barlangfürdő, Pazár István sétány 1.

Időpont: 2017.06.24. szombat, 20:00-24:00

További információ, jegyárak: Éjszakai fürdőzés operával és fényfestéssel (hellomiskolc.hu) 

 

11. EGY CSIPETNYI BOLLYWOOD A SZINVA TERASZON

 

 Nem a Múzeumok Éjszakája programokhoz kötődik, de erre a szombatra esik az Indiai Nagykövetség miskolci programja, amely egy fergeteges hangulatot ígér a Szinva teraszra. Ez nem más lesz, mint a 3. Nemzetközi Jóga Nap és 2. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál napja Miskolcon.

 Az esemény kulturális sokszínűségre hívja fel a figyelmet, és egy kis Indiát hoz a város egyik központi terére. A késő délutáni-kora esti órákban jógázással lazulhatsz el. Utána pedig igazi Gangesz-menti táncbemutatók, és hangszeres zene következik. A szitár megnyugtató hangja után egy bollywoodi film hozza közelebb hozzád Indiát. 

plakat_miskolc_javitott.JPG

Helyszín: Szinva terasz

Időpont: 2017.06.24. szombat, 16:30-22:00

További információ: 3. Nemzetközi Jóga Nap és 2. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál napja Miskolcon (hellomiskolc.hu)

A rendezvényre a belépés ingyenes!

 

Miskolci Múzeumok Éjszakája programösszesítő (hellomiskolc.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr312607873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.