5 ok, hogy miért gyere ki a Borsodi Fonóra!
2017. május 31. írta: EmeseT

5 ok, hogy miért gyere ki a Borsodi Fonóra!

 Nálunk Miskolcon a nyarat minden évben egy zenei fesztivállal köszönti a Diósgyőri vár. Ez a Borsodi Fonó, amely 2017-ben is fergetegesnek ígérkező palettát kínál június 3-tól kezdve három napon át.

 Blogunkban összeszedtünk öt jó okot arra, hogy miért látogass ki a Borsodi Fonóra.

diosgyorivarkoncert.jpg

Fotó: #hellomiskolc 

 

1. EGY VILÁGZENEI VIRTUÓZ MISKOLCON

 

 Lajkó Félix hihetetlen improvizációs képessége minden zeneértőt megbűvöl, aki egy kicsit is kedveli a hegedű és citera hangját. Nem véletlenül hívják a művészt a "Vajdaság Paganinijének".

 Előadásával sajátos hangulatot teremtő hegedűs nem minden évben a vendége a Fonónak, éppen ezért idén kihagyhatatlan a koncertje. A vár atmoszférája pedig még egy adagot hozzáad az egyébként is minden alkalommal utánozhatatlan játékához.

lajkofelix.jpg

Lajkó Félix. Kép forrása: a Diósgyőri vár Facebook oldala

 

 2017-ben a zenész barátaival lép színpadra, a Muzsikás együttes tagjaival, Tintér Gabriellával és Csizmadia Annával. Az örömzenélés garantált. A Lajkó Félix koncertekkel együtt jár a flow-élmény is, még az is megeshetsz, hogy önkéntelenül táncra perdülsz.

 

2. IDÉN A FESZTIVÁL NEMCSAK A NÉPI MUZSIKÁRA NYITOTT

 

 Az Fonó vasárnapi fellépője a ghánai származású Sena, aki sokaknak az Irie Maffiából lehet ismerős. A hip-hop és underground stílusokban előadó énekesnő megkerülhetetlen karaktere a magyar könnyűzenei szférának. Nemcsak az Irie Maffián belül sikeres, hanem szólóalbumával is nagy népszerűségre tett szert. Ha még nem ismered, Diósgyőrben "belekóstolhatsz" lendületes zenei világába.

sena2.jpg

Sena Dagadu. Kép forrása: a Diósgyőri vár Facebook oldala

 

 A másik koncert, ami várható a Fonón és kilóg a népzene forgatagából az Anna & and the Barbies fellépése lesz. Az öt tagú zenekar a hazai alternatív könnyűzenét kedvelők körében felkapott. Pszichedelikus színpadi látványviláguk által összetéveszthetetlenek a magyar zenei életben. 2016-os turnéjuk egy valóságos összművészeti sorozat volt, ahol a cirkuszművészetet vegyítették a kortárs költészettel és a huszonegyedik század vizualitásával. A Diósgyőri várban Sena fellépését követően örvendeztetik meg a közönséget.

annaandthebarbies.jpg

Anna and the Barbies. Kép forrása: Diósgyőri vár Facebook oldala

 

 Aki azonban hagyományosan a magyar folklór legjaváért jönne Diósgyőrbe az sem fog csalódni, ugyanis a szombati napon jobbnál-jobb népies együttesek váltják egymást. Már reggel kilenctől a Csender táncházában élvezheted a magyaros ritmusokat. Őket követi a néptáncosok bemutatkozása, majd fél hattól a Kerekes Band, akik a népi dallamokat, a csángó hangzásvilágot a funkkal és más könnyűzenei műfajokkal kevernek.

kerekesband.jpg

Kerekes Band. Kép forrása: Diósgyőri vár

 

A sorban rázendít a Csík zenekar és a Sarjú Banda. A zárást pedig a helyi Agyagbanda hozza el. 

 

3. MINIATŰR VÁNDORCIRKUSZNAK ÖRÜLHETNEK A KICSIK ÉS NAGYOK

 

 A Borsodi Fonóra a gyerekek számára egy különösen érdekes szerkezet érkezik. Ez az úgynevezett "Circus Mechanicus", Tintaló Cirkusz, azaz egy miniatűr vándorcirkusz, amely három napon át vendégeskedik a várnál. A szokatlanul apró cirkuszba felnőttek be sem tehetik a lábukat. Itt csak gyerekeknek jut férőhely.

circumechanicus.jpg

Kép forrása: Tintaló Cirkusz

 

 Amíg a szülők a sátor oldalában elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálnak, addig a kicsik közelről élvezhetik a mechanikus bábok műsorát. A kicsinyke színpadon fából faragott bábok, bohócok, elefántok, légtornászok és artisták mutatják meg "tudásukat" újra és újra.

circusmechanicus2.jpg

Kép forrása: Tintaló Cirkusz

 

4. EGYEDI ÉLMÉNYEK: FÉNYFESTÉS A LOVAGVÁRRA, BÁLALABIRINTUS ÉS "MANÓ FONÓ"

 

 Mint eddig mindegyik Borsodi Fonón, a koncerteken kívül is találsz magadnak érdekes programokat. Eleve izgalmas a Diósgyőri vár felfedezése, ha még sohasem jártál itt. Mászd meg a hatalmas vártornyot! Kukkants be a királyné hálószobájába vagy a boszorkányságokkal teli alkímia termébe!

var_a_toronybol_tokei_viktor_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Mindhárom Fonó napon a Vár utcában, kézművesek portékái közül vásárolgathatsz. A vásártéren bála labirintusban bújócskázhattok. A helyi Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kézműves bemutatókat tart, ahol ellesheted a kézműveskedés csínját-bínját. A táncházaknál pedig biztos, hogy nem tudsz nyugodtan egy helyben álldogálni.

2013_julius_6_diosgyor_fono_kupcsik_s_094.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Amikor lemegy a nap, az utánozhatatlan diósgyőri alkonyban gyönyörködhetsz, amely még Petőfit is megihlette. Utána pedig jön a fényfestés a "lovagkor nagy időszakát" felidéző várfalakon. Sötétedés után páratlan motívumok elevenednek meg.

 

5. ÍZKAVALKÁD A BÜKKALJAI "BOR UTCÁBAN"

 

 A játékos programok és jó koncertek előtt, között ha megéhezel vagy megszomjazol, a "Bor utcában" kóstolhatsz igazán finomakat. Egy pohár bükkaljai nedű? Hozzá egy kis sajt vagy juhtúrós lepény, frissensült, kürtős kalács? Merd megízlelni a helyi étkeket!

 A "Fesztiválkocsmában" együtt lazíthattok a családdal vagy egy baráti társasággal az ital, étel mellett. A gyerekeknek pedig ott van pihenésre a "Fonó Liget", ahol babzsákokon ejtőzhetnek a kicsik.

borsodi_fono_a_var_mellett_2016_ks_3.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Miskolc, Diósgyőri vár, Vár utca 24.

Időpont: június 3-5.

További információ: XXI. Borsodi Fonó (hellomiskolc.hu)

xxi-borsodi-fono-original-94387.jpg

Kép forrása: Diósgyőri vár 

 

Jegyárak:

1. nap
Elővételi kedvezményes (korlátozott darabszámban)
felnőtt: 1000 Ft,
gyermek, diák 6-14 éves korig 800 Ft 6 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy szükséges

Teljes árú jegyek:
felnőtt: 1500 Ft
gyermek, diák 6-14 éves korig 1200 Ft
6 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy szükséges

2. nap
felnőtt: 1500 Ft
gyermek, diák 6-14 éves korig 1200 Ft
6 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy szükséges

3. nap
felnőtt: 1500 Ft
gyermek, diák 6-14 éves korig 1200 Ft
6 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy szükséges


Jegyek kaphatók:
online a www.diosgyorivar.hu-n és a www.jegy.hu-n, valamint a Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában (Miskolc, Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), a Diósgyőri vár jegypénztárában (Miskolc, Vár utca 24. Tel.: +36 46 533 355) és az InterTicket országos jegyirodai hálózatában.

A műsor- és szereplőváltoztatás jogát fenntartják!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8512551687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.