Száguldó csodaházzal Miskolcon
2016. december 08. írta: EmeseT

Száguldó csodaházzal Miskolcon

 Képzeld el, hogy egy kandalló mellett a melegben ülsz, egy kidíszített és kivilágított ablaknál, miközben karácsonyi dalokat hallgatsz és tovasuhansz a városon.

adventi_villamos_20161129_kupcsik_s_4.JPG

Fotó: #hellomiskolc 

 

 Pontosan ilyen érzés Miskolc adventi tömegközlekedési eszközén, a sokak által csak "fényvillamosnak" keresztelt - idén a téli faházak hangulatát idéző - járművén utazni. A miskolci adventi villamos nemcsak kívül, hanem belül is díszített: látványkandallóval, a szokásosnál kényelmesebb ünnepi ülésekkel, karácsonyi dekorációval. A plafonról a csillagos éjszaka mintájára apró ledek világítanak, a sarkokban fényfüzér szórja a fényt.

adventi_villamos_belso.jpg

Kép forrása: MVK Zrt.

 

 Az adventi villamoson nemcsak ülni jó, felejthetetlen kalandban lehet részed, ha felfedezed a város azon látnivalóit, amelyek a villamos megállóitól rövid sétával vagy átszállással felkereshetők. 

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával az adventi villamos - ahogy Miskolc városának más közösségi közlekedési járatai is - ingyenesen igénybe vehető. További információk: miskolcpass.hu

 

SELYEMRÉTI STRANDFÜRDŐ: AHOL GŐZÖLGŐ VÍZBŐL NÉZHETED A CSILLAGOKAT

 

 Az adventi villamosnak már az első állomásánál is egy fantasztikus élményben lehet részed, ha bevállalós vagy és télen is mersz a szabad ég alatt elmerülni a forró vízben. Miskolc egyik fürdőjének a Selyemréti Strandfürdőnek a dögönyöző medencéje a hideg időben is nyitva áll azok számára, aki szeretnének a mesebeli, ködös, gőzölgő forróságban megmártózni egy kiadós úszás után.

dogonyozo.jpg

Fotó: Selyemréti Strandfürdő

 

 A tapasztalt fürdőzők ilyenkor valamilyen sapkát viselnek a vízben - javasolt az úszósapka, ami az úszómedencében amúgy is kötelező -, hogy a fejük meg ne fázzon. A korai esteledés miatt kivilágított medence, a lazító dögönyöző, a kellemes meleg érzet a téli szabad levegőn egyedülálló tapasztalatod és szabadságélményt ad. Egy kis ázás után a lávaköves finn szauna forrósíthat fel. Ha pedig kifürdőzted magad, vedd a belváros vagy Miskolctapolca felé az irányt! 

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával a Selyemréti Strandfürdőbe a belépés egyszer ingyenes. További információk: miskolcpass.hu

mvkzrtvillamos.jpg

Kép forrása: MVK Zrt.

 

MISKOLCTAPOLCA TÉLEN IS TELE ÉLMÉNYEKKEL

 

 Az adventi villamosról a már belvárosban található Centrum/Szinvapark megállónál leszállva 2-es vagy 20-as buszra átszállva tudsz Miskolctapolcára eljutni. Csodáld meg a városrész gyönyörű parkrendszerének jégkristályos örökzöldjeit, az éppen befagyni készülő, misztikus ködbe burkolózó tavakat vagy a szerelmesek szigetét!

 Ne aggódj, ha nem esett még a hó! Miskolctapolcán télen-nyáron átélheted a bobozást a Miskolctapolcai Bobpályán. Ha gyerekeiddel jössz, nekik ez mindenképpen egy szuper emlék marad, amiről még egy fényképet is kérhettek. Utána akár meg is etethetik az ilyenkor szokásosnál éhesebb kacsákat a tavak környékén.

tapolca_2015_december_ks_13_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A hűvös időnek megfelelően ilyenkor különösen jó érzés a Miskolctapolca Barlangfürdő**** melegebb medencéiben ejtőzni vagy megbújni egy kellemesen forró szaunában. Az Év Fürdőjében minden szombaton, pezsdítő szaunaestével fogadnak, ahol "kikapcsolhatod magad" egy aktívabb, programoktól nyüzsgő nap után.

szerelemsekhidjakicsi.jpg

Kép forrása: Miskolctapolca Barlangfürdő****

 

Ha pedig visszautazol a busszal Miskolctapolcáról a busszal, ülj fel ismét a kivilágított villlamos járatra, és ismerd meg a város adventi "arcát".

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával a Miskolctapolcai Barlangfürdő****-be a belépés egyszer ingyenes, a téli időszakban időkorlát nélkül. További információk: miskolcpass.hu

 

BABAKIÁLLÍTÁS ÉS TÉLI TÜNDÉRKERT MISKOLC BELVÁROSÁBAN

 

 A káprázatos fények az ünnepre készülő város további megismerésére csábítanak. A Városház téri megállónál leszállva a miskolci adventi vásári bódék és térdíszek várnak. Körhinta, óriási hógömb, adventi vásár rengeteg finomsággal, például a Reinpold's Kolbice-szal. A 'kolbászfagyit' a finom kelt tésztás tölcsér, a kiváló szószok és a kolbászok ízkavalkádja az egyik legnépszerűbb street food étellé tette szerte az országban.

 Kóstolhatsz még itt mangalica ínyencségeket, kürtős kalácsot és iszogathatsz finom forralt bort is a vásári forgatagban járva. Innen már csak néhány néhány háztömb egy új, még egy a miskolciak által is alig ismert hely: a Csodálatos játékvilág kiállítás, amely a felnőttek és gyerekek számára is izgalmas lehet.

advent_5_20161204_minap_ml.jpg

Kép forrása: minap.hu

 

 Érdekelnek gyűjtői modern és régi stílusú babák? Szívesen nézegetnél művészi kidolgozású sakk készleteket? Találkoznál a kedvenc filmjeid figuráival kicsiben? Ha igen, akkor mindenképpen látogasd meg egyszer Miskolc legújabb látnivalóját, amely a város egyik legszebb szecessziós palotájában a Weidlich-házban nyílt meg.

jatekvilag_sza_9_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Csodálatos Játékvilágban újraélheted gyermekkorodat, gyönyörködhetsz a különleges babák művészi kidolgozásán. Végignézheted a nemzetek Barbie-babáit, a Star Wars-filmek hőseit és lényeit vagy a Trónok harca szereplőit kicsiben. Bekukkanthatsz egy olyan babaházba, amely a 19. századi mindennapokat eleveníti fel miniatűr formában. 

sakk.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Weidlich-udvarhoz közeli Déryné utcában találjátok meg a Színháztörténeti és Színészmúzeumot, ahol ezúttal a Téli tündérkert című időszaki kiállításon csodálatos és művészi kidolgozású bábokat állítanak ki. A bábok Barnáné Juhász Ildikó bábművész munkái, amelyek rendszeres szereplői a miskolci Csodamalom Bábszínház mesejátékainak.

 A kiállítások megnézése után jól esik egy kiadós forró ital. A főutcán található Miskolc Caféban ízletesebbnél ízletesebb kávé- és forrócsoki különlegességek közül választhattok. Kóstoltad már például a csokizuhatagot vagy a téli varázst?

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával a Színháztörténeti és Színészmúzeumba a belépés egyszer ingyenes. A Csodálatos Játékvilág kiállítás megtekintéséhez 10% kedvezmény vehető igénybe a belépőjegy árából. A Miskolc Caféban 30% kedvezmény kapnak a termékek árából a Miskolc Pass kártyatulajdonosok. Reinpold's Kolbice-nél bármilyen termék és üdítő vagy sör együttes vásárlása esetén szintén 10% kedvezmény jár a Miskolc Pass-szal. További információk: miskolcpass.hu

  

ZÚZMARÁS KISVONATÚT FORRÓ KÁLYHÁVAL

 

 Miskolcon a kisvasút nem alszik téli álmot. Írtunk már korábban a speciálisan az adventi időszakban közlekedő Mikulásvonatról, de érdemes tudni, hogy ezen felül a Lillafüred felé Garadnáig közlekedő hagyományos kisvonat is jár zárt és fűtött kocsikkal a hétvégéken. Az adventi villamosról a LÁEV megállónál kell leszállnod, ha ki akarod próbálni. A vonatoknak a Mikulásvonat miatt két indulási időpontja van Miskolcról, amit érdemes felírni: 10:25 és 13:00 óra.

kisvonat_telen_2015_kedves_cs_17_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A téli kisvonatozás kellemes hangulatú zötykölődés, amely során a fagyos természet szépségein ámuldozhatsz a vonatablakon kitekintve. A kisvonat zárt kocsijait hagyományosan kályhával fűtik, amely mellé le is ülhetsz, ha fázósabb vagy. A szerelvényekről leszállva a jó levegőjű Lillafüreden nagyobb mínuszok idején a vízesés is megfagy, és olyan lesz, mint egy óriási jégcsap. Aki egyszer már látta így élőben az ország legmagasabb vízesését, soha nem fogja elfelejteni.

lillafuredivizeses.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával egy oda-vissza út ingyenes a Lillafüredi kisvasúton. További információk: miskolcpass.hu

 

ÉRKEZZ ÜNNEPI POMPÁVAL DIÓSGYŐR VÁRÁBA!

 

 A villamos Diósgyőr városközpont megállójához a Nagy Lajos lovagkirály egykori vára - a Diósgyőri vár - fekszik közel. Az ódon várfalak mögött már lelkesen készülődnek a karácsonyra a vár lakói, akik a termeken immáron téli gúnyában vezetik körbe a látogatókat. Az adventi vasárnapokon az adventi gyertyáknak megfelelően tűzkoszorúba borul a bástyák teteje délután öt óra után. (További információ: Adventi gyertyagyújtás a Diósgyőri várban (hellomiskolc.hu))

diosgyorivaradvent.jpg

Fotó: Diósgyőri vár Facebook oldala (Tóth György)

 

 A felújított lovagvár ablakainál abból a szemszögből nézheted a ködbe vagy fehér hólepelbe boruló tájat, a Bükk-lankáit, ahonnan azt egykor a magyar királynék is láthatták. Járd be a nemes szobákat, ismerd meg a középkori titkokat! Tudd meg milyenek lehettek a középkori hétköznapok, milyen ruhába bújtak a hölgyek, hogy nézett ki az ágyuk és az árnyszékük, készítettek-e bájitalokat és hogy tisztálkodtak-e akkoriban. A lovagvár előadásain decemberben a középkori betűvetést tanulhatod ki vagy kalandozhatsz egyet a gyógynövények birodalmában.

 

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával a Diósgyőri várat egyszer ingyen látogathatod. További információk: miskolcpass.hu

 

KERESD MEG AZ IDEI KARÁCSONY LEGCUKIBB ÁLLATÁT!

 

 A Diósgyőri vár után a következő célpont a sínen közlekedő ünnepi házzal Miskolc vadasparkja a Felső-Majláth végállomástól egy kis kirándulással vagy a ZOO járattal felkereshető a Miskolci Állatkert és Kultúrpark. Ugyan a mackók már lehet, hogy nem fognak előbújni, de a többi állat a hideg ellenére ugyanúgy megnézhető.

 Talán ilyenkor a ZOO-csemegét is jobban várják, mint máskor. A napi látványetetések sem maradnak el. Érdemes megvárni az állatkerti karácsonyi ünnepet is - idén ez december 27-re esik -, amikor még közelebb kerülhetsz kedvenceidhez.

kekjuhok.jpg

Fotó: #hellomiskolc 

 

 A Miskolci Állatkert sztárjai: a szurikáták, a gyűrűfarkú makik és az észak-amerikai kúszósülök minden gyerek és gyereklelkű felnőtt szívéhez hozzá nőnek, és visszatérésre hívogatnak. Utóbbiaknál a sülanyuka még táncolni is szeret, ha olyan kedve van.

 Az állatsimogatóban aranyos négylábúakkal találkozhattok, akikkel barátkozni is lehet. A parkba nagyjából egy hónapja új lakók is érkeztek: a bájos tekintetű himalájai kék juhok, akik Magyarországon először csakis itt láthatók.

TIPP: Miskolc Pass 24, 48, 72 és 120 órás turisztikai kártyával a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba a belépés egyszer ingyenes. További információk: miskolcpass.hu

adventivillamoskicsi.jpg

 Fotó: #hellomiskolc

 

 

A MISKOLCI ADVENTI VILLAMOS MENETRENDJE:

2016. december 1-től 2017. január 6-ig

Munkanapokon:
Tiszai pályaudvarról: 05:00; 06:20; 07:40; 09:00; 10:31; 11:48; 13:16; 14:36; 15:54; 17:24; 19:24; 20:48.
Felső-Majláthról: 5:44, 6:59; 8:21; 9:51; 11:10; 12:34; 13:54; 15:14; 16:46; 18:38; 20:00; 21:35.

Szombaton:
Tiszai pályaudvarról: 6:22; 7:37; 8:54; 10:12; 11:48; 13:06; 14:37; 16:00; 17:22, 19:10.
Felső-Majláthról: 7:00; 8:15; 9:33; 11:09; 12:27; 13:51; 15:18; 16:40; 18:28; 20:00.

Vasárnaponként:
Tiszai pályaudvarról: 4:50; 6:12; 7:40; 9:00; 10:40; 12:00; 13:30; 15:00; 16:20; 17:50; 19:36.
Felső-Majláthról: 5:30; 7:00; 8:17; 9:57; 11:17; 12:47; 14:17; 15:37; 17:07; 18:47; 20:12.

December 11-én a Miskolc Musical Műhely énekesei fogják karácsonyi dalaikkal megörvendeztetni az utazóközönséget a Tiszai pályaudvarról 16:20-kor és 17:50-kor induló adventi villamoson.

További információ: Adventi villamos (hellomiskolc.hu) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2012026879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2016.12.10. 10:06:14

Jó lenne, ha szombat-vasárnap sűrűbben járna a "szép villamos"!
A cikk nagyon jó és "csalogató"!