Varázslatos karácsonyváró élmények Miskolcon
2016. november 23. írta: EmeseT

Varázslatos karácsonyváró élmények Miskolcon

 Végre beköszönt az év legkáprázatosabb időszaka, amikor kigyúlnak az adventi fények, díszbe öltözik a város, és megnyílnak a karácsonyi vásárok. Ilyenkor a hétköznapok ünnepnek tűnnek Miskolcon is.

miskolci_advent.jpgFotó: MKK

 

 Diósgyőrben felülhetsz gyerekeiddel a Mikulásvonatra. Kigördül a remízből az adventi villamos. A belvárosban a fénypompa mellett óriás karácsonyi díszeket csodálhatsz meg. Miskolctapolcán az igazi, finn Mikulás "rendel" és télapó látogat a Barlangfürdőbe. A Diósgyőri vár pedig egy kis időre "adventi koszorúvá" változik.

 

UTAZZ A MIKULÁSVONATTAL LILLAFÜRED TÉLI MESEBIRODALMÁBA!

 

 A téli varázslatot, a karácsonyi hangulatot a különleges utazások során élheted át leginkább. Egy csodás kalandra hív minden gyereket a Lillafüredi Kisvasút, mely kívül-belül feldíszített, kivilágított különvonatokat indít az adventi időszakban Diósgyőrből Lillafüredre.

mikulasvonat_eszakerdo_fb_oldal.jpg

Fotó: Északerdő Zrt.

 

 A hegyekkel körbeölelt, mesés Lillafüreden Mesebirodalom fogadja a családokat, ahol a Mikulással és jelmezes kísérőivel találkozhattok egy több mint egy órás játék keretében. A színpadon előadott produkciók során kiderül, hogy milyen galibába keveredett Ludas Matyi, táncolhattok a legügyesebb pingvinekkel: Topival és Ramónnal. Kalandos utazásra hív Aranyhaj, Flynn Rider és a Banya. A Mikulás bácsi pedig a saját házikójában ajándékozza meg a jó gyerekeket (és felnőtteket).

mikulasvonat_2015_szabo_zsolt_2.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Indulási helyszín: Miskolc Dorottya utca kisvasút állomás

Időpont: 2016. november 25-től, 2016 december 18-ig

További információ: Diósgyőri Mikulásvonat (hellomiskolc.hu)

A részvételi díj: 2 200 Ft/fő (ülő- és álló helyekre is) gyermekek és felnőttek részére egyaránt. 2 éven aluliak számára a részvétel ingyenes (a vonaton, ölben utazva), mikuláscsomagot azonban igény szerint az ő részükre is meg kell vásárolni. Mikuláscsomag ára 800 Ft/csomag. A csomagokat a szabadtéri Mesejáték közben, a Mikulástól kapják meg a kicsik.

 

FÉNYÁRBAN ÚSZÓ, ADVENTI BELVÁROS SZÁZADFORDULÓS KÖRHINTÁVAL ÉS ÓRIÁS HÓGÖMBBEL

 

 Miskolcon a belvárosban november 25-től pörögnek fel az adventi események. Pénteken kapcsolják fel az ország egyik legszebb, nagyvárosi díszvilágítását. Öt órától mazsorettek vonulnak fel gólyalábasokkal, majd megkezdődik a vásár, ahol gyermekkorunk karácsonyát elevenítik fel a nagyra nőtt karácsonyi díszek és játékok.

korhinta2.jpgfotó: #hellomiskolc
 

 Miskolc egyik legszebb terén életnagyságú hógömböt találsz, mini várossal és kisvonattal, századfordulós körhintával és a hagyományos zenélő Betlehemmel. Főleg a hétvégéken rendeznek a Szent István téren zenés-táncos mulatságokat, koncerteket. Fellép többek között Petruska, az Egyszervolt Mesezenekar és a Bartók Kamarakórus.

 December negyedikén  a Mikulás is megjelenik a gyerekek nagy örömére. Majd december 10-én jégszobrász-bemutató kápráztatja el a nagyérdeműt. Minden vasárnap ünnepi gyertyagyújtás részese lehetsz a virágóránál.

betlehem_este_2013_ks_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Időpont: 2016. november 25-től, 2016 december 24-ig

További információ: Miskolci Advent (hellomiskolc.hu)

 

UTAZZ FÉNYHÓESÉSBEN AZ ADVENTI VILLAMOSON!

 

 Városunkban már évek óta az egyik legjobban várt adventi attrakció a karácsonyi díszekben, estére díszkivilágításban közlekedő villamos. A járművön kívül-belül is hangulatos dekoráció fogad, kényelmes, piros ülésekkel, elektromos kandallóval és "fényhóeséssel". Idén az első adventi gyertya meggyújtásához igazítják az indulását november 27-én

 Ha vendége vagy a városnak, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod, mert egy pazar utazásban lehet részed. Ráadásul a karácsonyi villamost hagyományos bérlettel és vonaljeggyel használhatod.

adventivillamos.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Közlekedik: Miskolcon, az 1-es villamos vonalán

Időpont: 2016. november 27-től az első adventi gyertya meggyújtásától.

További információ: Adventi villamos (hellomiskolc.hu)

 

VÁLASSZ KARÁCSONYI AJÁNDÉKOT A LEGJOBB MISKOLCI VÁSÁROKON!

 

 Még nem tudod, hogy mit vegyél szeretteidnek, de valami egészen különlegesre vágysz? Ha nem riadsz meg a kézzel készített holmiktól, az őstermelők által kínált portékáktól vagy akár a régiségektől sem, akkor Miskolc belvárosa a legjobb hely, ahol decemberben megtalálhatod a legjobb ajándékozni valót.

 Az egészen december 24-ig tartó vásári forgatagban iparművészek és népművészek egyedi tervezésű ékszerei, fajátékai, népi kiegészítői és ételkülönlegességei közül választhatsz. Ha megéhezel, miskolci mangalica falatokkal tömheted tele a bendőd. Ha jó a kézügyességed, ajándékot is készíthetsz a Várhosháza aulájában rendezett kézműves foglalkozásokon.

adventivasar05.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Miskolc, Szent István tér, Városház tér, a Városháza aulája, a sétálóutca a belvárosban

Időpont: 2016. november 25-től, 2016 december 24-ig Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 12:00-19:00, péntek 12:00-22:00, szombat 10:00-22:00, vasárnap 10:00-20:00.

További információ: Miskolci Advent (hellomiskolc.hu)

 December 18-án tartják hagyományosan az év utolsó régiségvásárát, ahol egyedi, antik tárgyak közül válogathatsz kedvedre. Ez egy olyan vásár, ahol tényleg bármilyen érdekes, régi érdekességet megpillanthatsz, legyen szó bútorról, könyvről, kalapról, régi képeslapról, festményről, terítőről vagy porcelánról. A felsorolást szinte a végtelenségig lehetne folytatni. Ne habozz felfedezni nagyszüleink kincseit, hiszen ki tudja, milyen értékre lelsz!

regisegvasar.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Miskolc, Belvárosi sétálóutca

Időpont: 2016. december 18. 7:00 órától

További információ: Régiségvásár (hellomiskolc.hu)

 Szintén aranyvasárnap nyit a Miskolci Termelői Nap, ahol a helyi őstermelők és kézművesek termékeiből vásárolhatsz, kóstolhatsz, miközben egy hangulatos adventi műsort hallgathatsz végig. Finom sajtok, mézek, termények, állatsimogató és sok-sok kedves eladó vár. Itt biztos, hogy olyan ajándékot találsz, amiből nem lesz kettő ugyanolyan a karácsonyfa alatt.

termeloi_nap_nov_15_eazs_71.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Miskolc, Erzsébet tér

Időpont: 2016. december 18. 9:00 órától

További információ: Miskolci Termelői Nap (hellomiskolc.hu)

 

A LEGNAGYOBB "ADVENTI KOSZORÚ" KÖZÉPKORI VÁRFALAKBÓL 

 

 Egy szokásoktól eltérő, emlékezetes, adventi gyertyagyújtáson vennél részt, de még nem tudod, hol találsz ilyet? Ha az adventi utazásod céljául Miskolcot választod, akkor aranyvasárnap estéjén csodálatos látványban lehet részed.

 Miskolcon nemcsak a belvárosban, hanem a történelmi jelentőségű Diósgyőr várának falai alatt is felállítanak egy hatalmas adventi koszorút, amelynek a gyertyáit hangulatos gyerekműsorral, énekkel és muzsikával kísérve gyújtják meg november 27-től minden vasárnap sötétedés után 17 órától.

 Amikor az Alsó várudvar ünnepi díszén fellángol az utolsó kanóc is, az egész vár csodálatos ünnepi fénybe borul az esemény alkalmából. A négy bástyás épület egy hatalmas adventi tűzkoszorúként ragyog fel a Bükk lankái alatt.

adventi_vras.jpg

Fotó: #hellomiskolc 

 

Helyszín: Miskolc, Diósgyőri vár, Vár utca 24.

Időpont: 2016. november 27. december 4. 11. 18.

További információ: Adventi gyertyagyújtás a várban (hellomiskolc.hu)

 

LÁTOGASD MEG AZ IGAZI, FINN MIKULÁST MISKOLCTAPOLCÁN!

 

 Sok gyermek, de akár felnőtt álma is valóra válhat, ha november 11 és december 21 között az Avalon Parkba látogatsz. Ugyanis ezidő alatt Miskolctapolcán vár mindenkit Joulupukki, a Rovaniemiből érkezett, hosszú fehérszakállú, finn Mikulás. A Maya Játszóparkban a saját kis birodalmában látogathatod meg. Megsúghatod kívánságaidat a Mikulásnak, megajándékoz téged, és még egy közös fotó is készül majd rólatok.

 A program regisztrációhoz és jegyfoglaláshoz kötött, amelyhez a felületet az Avalonpark honlapján találtok meg.

joulupukki_az_avalonban_ks_20.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Miskolctapolca, Iglói utca 15. Avalon Park, Maya Játszópark

Időpont: 2016. november 27. december 4. 11. 18.

További információ: Az igazi finn Mikulás az Avalon Parkban (hellomiskolc.hu)

Részvételi díj: 7000 Ft

Regisztráció: www.avalonpark.hu/mikulasfoglalas

 

 

MIKULÁSOZZ AZ ÉV FÜRDŐJÉBEN!

 

 Ha még nem találkoztál a Mikulással fürdőzés közben, akkor ezt most bepótolhatod a Miskolctapolcai Barlangfürdő****-ben december 10-én. Minden korosztályt lelkesen várnak ugyanis a Mikulás napi programokra. Délután mókás játékokkal fogad Krimpi Krampusz, és szaloncukrot kereshetsz a barlangi járatokban.

 Este hét órától egy hatalmas bulin csobbanhatsz a finom habok között a habpartyval egybekötött Éjszakai Fürdőzésen. Ha pedig kipróbálnád milyen egy igazi, adventi szauna szeánsz, akkor irány a Szaunapark lazító forrósága.

mikulasbarlangfuri.jpg

Kép forrása: Miskolctapolca Barlangfürdő****

 

Helyszín: Miskolctapolca Barlangfürdő****, Pazár István sétány 1.

Időpont: 2016. december 10. Mikulás nap 14:00 órától 16:30-ig; 19:00 órától 23:00 óráig Éjszakai fürdőzés, fergeteges Habpartival, Szauna Park használata ajándék szaunaszeánszokkal (20:00, 21:00, 22:00),

További információ: Mikulás nap és Éjszakai fürdőzés habpartival, Szaunaszeánszok a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben (hellomiskolc.hu)

Részvételi díj: Mikulás nap a gyerekeknek 14 alatt 14:00 és 16:30 között 990 Ft/fő.
Éjszakai fürdőzés fergeteges Habpartival 2600 Ft/fő. Szaunapark használat, ajándék szeánszokkal: 1000 Ft/fő

 

MOZDULJ KI, ÉS LENDÜLJ FORMÁBA A TÉLAPÓVAL!

 

 A bátor örökmozgóknak mindegy, hogy milyen az idő, amíg nincs hóvihar, ónos eső vagy nagy fagy, lelkesen sportolnak a természetben. Nekik ajánlunk két testet átmozgató, téli eseményt a Mikulás-nap közeledtével. Az első az Avalon-Nomád Jótékonysági Mikulás Futás december 4-én, mely egy olyan verseny, amelyre egyaránt várnak amatőr és profi futókat, általános és középiskolás diákokat.

 A Miskolctapolcán, az Avalon Parkban rendezendő megmérettetés célja a terepfutás népszerűsítése. A versenyzők a saját képességeinek megfelelően választhatnak: a gyerekek a 2 km-es és a felnőttek a 8 km-es távolságok közül. Ne ijedj meg, nem fogsz eltévedni, az útvonalak ugyanis végig turistautakon haladnak.

 A futóversenyre szóló nevezési díjak jótékonysági célokat szolgálnak. Minden résztvevőt szaloncukorral és teával várnak.

mikulas_futas_flyer.jpg

Kép forrása: avalonpark.hu

 

Helyszín: Miskolctapolca, Iglói utca 15. Avalon Park

Időpont: 2016. december 4. 10:00

További információ: II. Avalon-Nomád Jótékonysági Futás (hellomiskolc.hu)

Regisztráció: www.avalonpark.hu/mikulasfoglalas


 A másik kiváló mozgásos Mikulásozás a Denevér Mikulástúra, mely három választható távból áll: 2 km-es, 5 km-es és 8 km-es gyalogos utakból.

 Keresd meg a Mikulást a Bükk szépséges természeti kincsei között! A túrákat a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület tartja, és mindegyik a miskolci Herman Ottó Emlékparktól indul. Nemcsak felnőtteket, hanem gyerekeket is várnak. A legrövidebb távokat akár babakocsisok, kisbabások és kerekesszékesek is meg tudják tenni. A végén pedig minden résztvevő kap ajándékot.

Indulási helyszín: Miskolc, Herman Ottó Emlékpark előtt

Időpont: 2016. december 3. 7:00-10:00 között

További információ: VI. Denevér Mikulás túra (hellomiskolc.hu)

A túra nevezés díja: 600 Ft/fő

Jelentkezési határidő: november 30.

 

KÉSZÜLJ MISKA MACIVAL A KARÁCSONYI AJÁNDÉKOZÁSRA!

 

 Karácsonyra készülődvén a mi MisKa macink sem pihen. A sok-sok miskolci kalandozás közben lelkesen készül az ünnepekre, és segít minden gyereknek, hogy eltanulják az ajándékkészítés minden csínját-bínját finom MisKakaót szürcsölgetve.

 December 3-án, délelőtt 10 órától a Miskolci Tourinform Irodában kezdődik az a foglalkozás, ahol amíg a gyerekek alkotnak, addig az apukák anyukák ihatnak egy finom kávét és ehetnek egy finom sütit a Miskolc Caféban. Jelentkezni a miskolcikalandok@gmail.com címen tudtok.

 Ha még nem ismered MisKát a kalandozó macit, de szeretnéd megtudni, hogy ki ő, akkor kövesd a Facebookon, az Instagramon és minimiskolc.hu oldalon!

miskakreativdelelott.jpg

 

 Kép forrása: #hellomiskolc

Helyszín: Miskolci Tourinform, Miskolc, Széchenyi utca 16.

Időpont: 2016. december 3. 10:00

További információ: Miskulás, Kreatív Délelőtt MisKával (hellomiskolc.hu)

Jelentkezés a miskolcikalandok@gmail.com e-mail címen.

Alkotójegy: 1500 Ft/fő
Kísérőjegy: 700 Ft/fő

  

AZ EGÉSZEN APRÓKAT VACKOR HÍVOGATJA ADVENTI SZÍNHÁZBA

 Az egészen kicsik a Mikulás-hétvégén Vackor mackó karácsonyi útkeresését izgulhatják végig a Művészetek Háza Kölyökszínpadának előadásán.

 A történet a puha, fehér hótakaróval borított erdőben indul, ahol Vackor téli álomra készülődés közben egy tündöklő csillagot pillant meg. Elindul a csillag nyomában, és út közben találkozik régi barátaival. Bebarangolja az egész kerekerdőt, majd karácsony estéjére hazatér, ahol szégyelli magát, hogy üres kézzel tér be a házba. Vajon hogyan szerez ajándékot Vackor a szüleinek időben? Miként fogadja a kis mackót a szentestén családja?

 Ha szeretnéd megtudni, hogy mi a mese vége, akkor nézd meg gyerekeiddel a színdarabot, amely egy csodás, ünnephez méltó befejezéssel zárul.

vackor-karacsonya_2.jpg

Kép forrása: inversedance.com

 

Helyszín: Művészetek Háza, Miskolc, Rákóczi utca 5.

Időpont: 2016. december 3. 15:00

További információ: Kölyökszínpad, Vackor karácsonya (hellomiskolc.hu)

Jelentkezés a miskolcikalandok@gmail.com e-mail címen.

Belépőjegy: 2200 Ft

 

ADVENTI ÉS ÜNNEPI MÚZEUMOZÁS ÉLMÉNYKÁRTYÁVAL

 

 Télen az időjárás inkább a beltéri programoknak kedvez, így ideális választás az adventi üdülés idején a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria élménykártyája, mely négy választható kiállítás és a hozzájuk tartozó ajándék tárlatok bebarangolását teszi lehetővé egy 1500 Ft-os jegy megvásárlásával. Kérhető az élménykártya egy főnek, ez esetben négy kiállítást lehet megnézni vagy négy főnek, mely egy szuper tárlatnézést tartalmaz.

szineszmuzeum_20161111_kupcsik_s_8.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A kártyával megpillanthatod a világszenzációnak számító bükkábrányi ősfákat. Végigjárhatod a szenzációs honfoglaláskori sírokat bemutató Elit alakulatot. Felfedezheted a Színháztörténeti és Színészmúzeum újrarendezett állandó tárlatán a gyönyörű jelmezeket, a színészek tárgyait és a színház fényorgonáját.

 A kártyát ajándékként is kitűnő választás azok számára, akik szeretnének Miskolc legjobb kiállításaira eljutni 2017. január 31-ig.

Helyszín: Miskolc, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Elit Alakulat, Pannon-tenger Múzeum, Miskolci Galéria Rákóczi-ház,

Felhasználható: 2017. január 31-ig

További információ: http://www.hermuz.hu/hom/index.php/hu/94-hireink/655-karacsonyi-elmenykartya-2016

Érdekel a többi miskolci program? Tudd meg, hol vannak a legjobb események a városban! Olvasd el a Bakancsban és tűsarkúban Miskolc című heti programajánlókat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8911978758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.