10 + 3 libás tipp a Márton-napi hétvégére
2016. november 07. írta: EmeseT

10 + 3 libás tipp a Márton-napi hétvégére

  Közeledik Szent Márton napja, a libák vidám ünnepe, amikor országszerte lakomákat rendeznek, hogy egy esztendőn át mindenki bőven ehessen és ihasson.

goose-525419_1920.jpg

 Régen ilyenkor lehetett levágni a tömött libát, bálokat, felvonulást és vásárt is tartottak a nagy adag libavacsora mellé. Minél többet ivott valaki az újborból, "annál nagyobb egészséget töltött magába". Aki Márton-nap libát nem evett, egész évben éhezett.

 A liba csontjából időjárási jóslatokat hoztak, ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas tél lesz, ha barna és kemény, akkor "barnán, kemény" tél várható.

 Miskolcon idén is rengeteg alkalom vár, hogy ápold a libalakomák hagyományát, ugyanis izgalmasabbnál izgalmasabb programokat szerveznek november második hetének hétvégéjére. Többek között részt vehetsz pincetúrán, "libás" stand-up esten, pálinka vacsorán és egy lillafüredi Márton-napi forgatagon.

 

TÚRA A VARÁZSLATOS HETEDHÉT PINCÉBEN

 

 A Dimenzió Borászat egy különleges atmoszférájú, lenyűgöző pincerendszerbe hív minden borbarátot a görömbölyi pincesorra. A Hetedhét Pince ősmagyar motívumokkal díszített járatait ötféle borral és ludaskásával fedezheted fel november 12-én, szombaton délelőtt 11 órától este 8-ig minden egész és fél órai indulással.

 A túrát követően a borozóban ó-, új- és gyöngyöző borokat, pálinkákat és libafalatokat kínálnak. A víg kedélyről tangóharmonika muzsika gondoskodik majd a varázslatos pince bejárása után.

uj_kep.JPG

Kép forrása: Hetedhét Pince, Dimenzió Borászat 

 

További információ: Márton-napi pincetúra (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Miskolc-Görömböly, Alsó Pincesor 64. GPS: N48.050124 E20.773158

Időpont: 2016. november 12. szombat 11:00-től 20:00-ig minden fél és egész órában indulnak túrák.

A pincetúra csoportok indulására telefonon előre is bebiztosíthatja helyét: 06/30-990-7142

Részvételi díj: 1900 Ft/fő

 

NEVETŐS LIBALAKOMA A CITY HOTELBEN

 

 Két szuper program vár egy helyen a helyi fogásokat újraértelmező City Hotel Márton-napján: Felméri Péter és Bellus István stand-up előadása és az étterem libavacsorája különleges menüsorral. Előbbitől valószínűleg nem pihennek majd az rekeszizmok, utóbbi pedig emlékezetes gasztronómiai élményeket okoz.

 Felméri Pétert a kolozsvári származású, informatikus-humoristát sokan kedvelhetik sajátos humoráért. Míg Bellus István a miskolciaknak lehet ismerős, hiszen a Szinvaparki Humorfalatok című műsorban kezdte karrierjét. A két komikust hallgatva a libafalatok garantáltan jól csúsznak majd.

 A hotel szakácsai olyan ínyencségekkel készülnek, mint libacomb káposztás rétessel vagy konfitált libamell árparizottóval. Az új bor pedig az avasi hagyományokat őrző Sándor Zsolt Pincészetéből érkezik, hogy jó sok bort ihass a következő esztendőben.

Kép forrása: City Hotel 

 

További információ: DumaKlub a City Hotelben (hellomiskolc.hu)

Helyszín: City Hotel, Miskolc, Csabai Kapu 8.

Időpont: 2016. november 11. péntek 18:00

Belépő vacsora nélkül: 2990 Ft

Belépő Márton Napi Libavacsorával együtt: 6450 Ft

Jegyek a City Hotel Miskolc**** recepcióján kaphatók éjjel-nappal!

 

MÁRTON-NAPI RANDEVÚ ANNA LUCÁVAL

 

 A bükkaljai organikus borászat jeles képviselője pontosan november 11-én leplezi le legújabb borát, az Anna Lucát egy kisebb közönség előtt a kis-avasi pincészetben, ahová bárki jelentkezhet kóstolásra. Sándor Zsolt - helyi lokálpatrióta borszakértő - az avasi, miskolci borvidék újbóli feltámasztásán dolgozik. Fontos számára a természet és a környezet, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes borokat érlel. Ezért nevezik borait organikusnak.

 Az Anna Luca egy finom, aszalt gyümölcsös ízvilágú Cserszegi fehérbor. A többi titkot a finom itókáról majd a helyszínen tudhatod meg, ha e-mailben időben helyet foglalsz magadnak.
goromboly_201506510_18.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

További információ: Anna Luca bemutató és borkóstoló (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Sándor Zsolt Pincészete, Miskolc, Kis-Avas Arnóti sor 115.

Időpont: 2016. november 11. péntek 18:00

Részvételi díj: 2500 Ft

A program regisztrációköteles és korlátozott létszámú. Jelentkezni az info@sandorzsolt.com e-mail címen szükséges!

 

LIBÁS FORGATAG ÉS ÉLŐZENÉS TEAHÁZ LILLAFÜREDEN

 

 Mivel Márton-napon a hagyományok szerint nem szabad mosni, teregetni, takarítani és egyéb házimunkát végezni, ezért november 12-én a Lillafüredhez közeli Hámori Waldorf Iskola minden anyukát, apukát és - természetesen - minden lurkót a Márton-napi ünnepségére csábít. Itt a szokásos nagy evésen-iváson túl lesz kézművesvásár, lámpás felvonulás, lámpás készítés és élőzenés teaház. Megtanulható a gyertyamártás mestersége. Bűvös árnyjáték szórakoztat, miközben felfedezed a meseerdőt a benne bujkáló manókkal.

hamoriwaldorf.jpg

Kép forrása: Hámori Waldorf Iskola

 

További információ: Márton-napi forgatag (hellomiskolc.hu)

Helyszín:  Hámori Waldorf Iskola, Miskolc, Miskolc-Felsőhámor, Losonczy u. 64.

Időpont: 2016. november 12. szombat 14:00

 

ELŐKELŐ PÁLINKAVACSORA MISKOLCTAPOLCÁN

 

 Inkább nagykorúaknak szól az Avalon Park éttermének exkluzív vacsoraajánlata, amely már az elnevezésében is jókedvű italkóstolást sejtet. A Ristorante Magyarország egyik legkiválóbb pálinkamesterét Márton Jánost hívta meg erre a jeles napra, hogy a séfekkel együtt különleges pálinkavacsorát alkossanak. Hogy mindez mit is jelent?

 A lakoma minden fogásához a Márton és Lányai Pálinkaház egy-egy finom italát kínálják fel, legyen az szőlő, birsalma, vadkörte vagy szamóca pálinka. A desszertnél a Bardin XO-val lehet megízlelni, amely rendszeresen kap díjakat a párlatversenyeken. A fogások libás, kacsás, nyulas és fürjös étkek lesznek, zárásul ínycsiklandozó vargabélessel toffee-szószban.

Kép forrása: Avalon Park

 

További információ: Márton-napi pálinkavacsora (hellomiskolc.hu)

Helyszín:  Avalon Park, Avalon Ristorante, Miskolc-Tapolca, Iglói utca 15.

Időpont: 2016. november 11. péntek 19:00

Részvételi díj: 9900 Ft, amely nem tartalmazza a 10%-os szervizdíjat. A vacsorához előfoglalás szükséges november 9-én 12 óráig telefonon: 06 46 200 245-ös számon vagy e-mailben az info@avalonristorante.hu címen. 

  

ELLENÁLLHATATLAN LIBASÁGOK A VÉGÁLLOMÁS BISTORANTBAN

 

 A kisvasúthoz legközelebbi étterem is étvágygerjesztő menüsort készített a Márton-nap közeledtével. Márton-Napi Libaságok néven november 7 és 14. között csupa-csupa ludas ínyencségek közül válogathatsz, természetesen újbor kíséretében.

 A Bistorantban járva a héten biztosan be fogod tartani azt a hagyományt, hogy annyi libásat eszel, amennyit csak bírsz, hogy nehogy éhezz a következő esztendőben. A választékban találni libamellsonkát, libalevest, ludaskását, libacombot, libanyakat és lúdláb tortát is.

bistorant.jpg

Kép forrása: Végállomás Bistorant

 

További információ: Márton Napi Libaságok a Végállomás Bistorantban (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Végállomás Bistorant, Miskolc, Dorottya utca 1.

Időpont: 2016. november 7-től 14-ig

 

EGY FINOM LÚDLÁB TORTA AZ ŐSZITÓKA MELLÉ?

 

 Ha pedig már említésre került a lúdláb torta és ennek az édességnek a nagy rajongója vagy, akkor mindenképpen térj be egy forró italra a Miskolc Caféba, ahol - a csak ezen a héten csütörtöktől a készlet erejéig kapható - lúdláb torta mellett olyan forró kávé, forrócsoki és kakaó különlegességeket kortyolgathatsz mint a kellemesen átmelegítő Őszitókát, a mentás After Eight-et, egy régi miskolci cukrászda hangulatát idéző Capri Álmot, a Narancsokit és MisKa kedvencét, a Miskakaót.

ludlabtorta.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

További információ: Miskolc Bolt és Café

Helyszín: Miskolc, Széchenyi utca 16.

Időpont: 2016. november 11-től november 13-ig

 

CÉKLAZSELÉ, SÜTŐTÖKHAB ÉS LIBATEPERTŐ EGY FIATALOS BORESTEN

 

 A modern gasztrospecialitások rajongóinak ajánljuk a sárospataki Vincze Tomi borestjét a hangulatos Szinvára néző Lokalista Bistro-ban élőzenével kísérve. A belváros formabontó étterme Márton-naphoz kötődő rendezvényként egy szemtelenül fiatal borász, Vincze Tomi organikus borainak bemutatóját tartja. Minden fogás mellé egy-egy különleges bort lehet majd megkóstolni.

 Az ételválaszték az egyszerűtől a formabontó felé halad, egyáltalán nem hétköznapi. Választható libamáj zsírjában brióssal és céklazselével, libakocsonya marhanyelvvel és majonézes tormahabbal. Az egyik libamell fogáshoz vargányakrémmel töltött profiterol fánkokat ehetsz. Az este folyamán sütőtökhabot is fogyaszthatsz, valamint libatepertős pogácsát zempléni sajtokkal.

vinczetomi.jpg

Kép forrása: Lokalista

 

További információ: Vincze Tomi borest a Lokalistában (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Miskolc, Széchenyi utca 36.

Időpont: 2016.november 10. csütörtök 19:30

Részvételi díj: 9 900 Ft

Asztalfoglalás: (46) 542 672

  

ROMANTIKUS "LILALIBÁS"  LAKOMA A PALOTASZÁLLÓ ALATT 

 

  Egy őszi délutánon jól esik egy séta a romantikus függőkertben, a lillafüredi palotaszálló környékén. Ha pedig beülnél valahová, az egyik legjobb választás, amit tehetsz, ha a Hotel Tókert Étteremre esik a választásod.

 November 11 és 13 között ráadásul Márton-napi finomságokból is válogathatsz. Igazi őszi bájjal bír az aszaltszilva-krémleves. A legérdekesebbnek talán a rántott zabos libamáj burgonyapürével birsalma kompóttal ígérkezik, de itt lakmározhatsz a különös nevű "lilalibából", amit szilvaszósszal és burgonyapürével fognak tálalni.

lillafured_tokert_ks_13.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

További információ: Márton-napi ajánlatok a Hotel Tókert Étteremben (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 3.

Időpont: 2016.november 11-13.

Asztalfoglalás: 06 (46) 531-203

 

LUDASKÁSA EGY TÖRTÉNELMI ÉTTEREMBEN

 

 Az Avas alján található Miskolc középkori stílusú vacsorákat is rendező étterme az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince, melyben pincetárlat is helyet kapott, mivel itt található az Avas legnagyobb régi pincerendszere.

 Márton-nap alkalmából egészen november 8-tól november 19-ig fognak a kedvedre tenni ízletes libás menüsorral. Igazi különlegesség a libamáj hab hagymás deszkán előételként. Levesként libaleves kóstolható. Főfogás rosé kacsamell ludaskásával és sült libacomb. Végezetül, de nem utolsó sorban az aranykoronás libavacsorát a zabos lúdlábszelet meggy chutney-val teszi emlékezetessé.

aranykorona_kupcsik_sarolta_4_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

További információ: Márton-napi ajánlat az Aranykoronában (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Miskolc, Kisavas Első sor 19.

Időpont: 2016.november 8-19.

Asztalfoglalás: http://aranykorona.eu/marton-napi-libanapok/

 

LIBÁS-BOROS FALATOZÁSOK A BELVÁROSBAN

 

 Megkóstolnád a lilakáposztás derelyét, a mákfagyit, a libaropogóst házi burgonyafánkkal és naspolya pudinggal? Ha igen, akkor vár Miskolc belvárosa, ahol még két szuper étteremben rendeznek Márton-napi vacsorát borkóstolással, két egymást követő napon. Így akár két napot is egy-egy andalító borvacsorával zárhatsz le.

 A modern hatású Impresszó Klub és Étteremben csütörtökön az erdélyi Balla Géza Pincészet minőségi nedűit kóstolhatod végig a liba, szarvasgerinc és sertés szűz falatokhoz.

impresszo-balla-geza-borvacsora-161110-web_1.jpg

Kép forrása: Impresszó

 

További információ: Balla Borvacsora az Impresszóban (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Miskolc, Széchenyi utca 3.

Időpont: 2016.november 10. 19:00

Részvételi díj: 9990 Ft/fő

Asztalfoglalás, infó: +36 46 509 669 | +36 20 360 4824 

 A Via Pianóban pénteken este hat órától várnak libamáj tatárral, libamájas raviolival és naspolya pudinggal. A vacsorán az egri riolittufa pincében, tölgyfahordókban érlelt Nyolcas és Fia Borház szomjoltóiból hörpintheted magad tele. 

viapiano.jpg

Kép forrása: Via Piano

 

További információ: Márton-napi borvacsora a Via Piano-ban (hellomiskolc.hu)

Helyszín: Miskolc, Széchenyi utca 3.

Időpont: 2016. november 11. 18:00

Részvételi díj: 7500 Ft/fő

 

LUDAS MATYI KEDVENCEI A FESTŐI HARSÁNYBAN

 

 Ha vonz a falusi légkör és legszívesebben családias hangulatban töltenéd el a Márton-napot, akkor irány a Miskolchoz közeli Harsány, ahol a Székelykő Étteremben kínálják meg mindenféle "libasággal" a jó falatokra érkező utast.

 November 11 és 13. között életre kelnek a falusi nagymamák receptes könyvei. A kandalló pattogó tüzénél, kényelmesen fogyaszthatod az újbort puliszkával, székely palacsintával, hízott májjal, pityókával és természetesen gúnár combbal.

szekelyko03.jpg

Kép forrása: Székelykő Étterem (Facebook)

 

További információ: Székelykő Étterem (Facebook)

Helyszín: Harsány, Kossuth út 90.

Időpont: 2016. november 11-13.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr3411929195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.