6 + 1 miskolci tipp a családnak: ide érdemes menni ősszel!
2016. október 19. írta: EmeseT

6 + 1 miskolci tipp a családnak: ide érdemes menni ősszel!

 Nemcsak nyáron érdemes utazni. A hangulatos, hűvösebb őszi időszakban is rengeteg élményt gyűjthetsz. Előző bejegyzésünkben a környék erdei látnivalóit ajánlottuk két napra. Ebben a bejegyzésben a város legnevezetesebb érdekességeit mutatjuk meg, amely egyaránt hasznos kikapcsolódást nyújthat a család minden tagjának.

deszkatemplomosz.JPG

A Deszkatemplom ősszel. fotó: #hellomiskolc

 

1. BARANGOLD BE A TARKA SZÍNEKBE "ÖLTÖZÖTT" BELVÁROST!

 

 Amint megérkeztek Miskolcra, jó ötlet a belvárosban tennetek egy nagyobb kört. Az őszi időszakban ugyan már nem működnek a város szökőkútjai, de még a falevelek nagyon lassan hullanak, ezért például az Avas alja gyönyörű tarka színekben pompázik. A legtöbb téren őszi virágokat is találsz még.

osziavas.jpg

Avasi Református Templom. fotó: #hellomiskolc

  

 A belvárosban a villamosmegállókhoz a Szinva terasz és az Erzsébet tér fekszik legközelebb. Mindkét téren megnézheted, hogyan csörgedezik a város hegyekből eredő patakja.

 Az Erzsébet téren a háttérben az Avas színeiben gyönyörködhetsz, míg a Szinva terasz modern, lépcsőzetes terén való szaladgálás élmény lehet a gyerekeidnek, és megkereshetitek a szerelmesek lakatokkal teli hídját is.

esti_fenyben_2014_osz-_nj_12_cut.jpg

Szerelmesek hídja a Szinván. fotó: #hellomiskolc

 

Az Erzsébet térhez legközelebbi tér a Szent István nevet viseli. Jelenleg itt találjátok a Miskolc betűket, ami minden gyerek fantáziáját megmozgatja. Ha szerettek sétálni, megéri ilyenkor felgyalogolni az Avas-kilátóig az Avasi Református templomtól.

osziavas02.jpg

Út az Avasra. fotó: #hellomiskolc

 

 Útközben régi pinceházakat láthattok. Letekintve a hegyen épült kilátóépületből pedig Miskolc őszi pompáját csodálhatjátok. Ha visszatértek az Avasról, a Széchenyi utcában találjátok a Miskolci Galéria Rákóczi-házát, ahol állandó képzőművészeti kiállítások mellett megnézhettek egy multimédiás játékos tárlatot is november 26-ig.

 A Weöres Sándor játékos költészetéről szóló A megmozdult szótár kiállításon ki lehet próbálni, milyen lenne egy verset kézbe venni vagy milyen érzés, amikor a gyümölcsök mesélnek és a versek csak úgy, minden erőlködés nélkül áramlanak a tolladból.

 

2. FEDEZD FEL A MESÉLŐ DIÓSGYŐRT!

 

 Egy kis belvárosi séta után irány Diósgyőr, a királyi vár! A vár felé már eleve izgalmakat tartogat számotokra Miskolc egyik leghangulatosabb és legszebb utcája.

diosgyor_2014_oktober_kupcsik_s_108_cut_2.jpg

A Vár utca lombhullatáskor. fotó: #hellomiskolc 

 

A Vár utca méltán híres vadgesztenyefáiról, -az állítólag több száz éves - török mogyorófájáról és műemlék házairól. Az utca tele van ilyenkor lehulló gesztenyékkel, amely az ezeket gyűjtögetni szerető kicsiknek különösen nagy örömet okoz. A végére érve pedig ott magasodik a Diósgyőri vár.

nagy_lajos_szobra_a_varnal_2014_kupcsiks_2_cut.jpg

fotó: #hellomiskolc

 

  A vár története egészen a honfoglalásig nyúlik vissza. Az épület Nagy Lajos idejében lett lovagvár, amikor 1364-ben a király egy nagy birtokrészt csatolt a várhoz, és egy négy sarok tornyos, gótikus várkastélyt építtetett itáliai és dél-francia mintára.

 Akkoriban az ország egyik legpompásabb erődítményének számított Közép-Európa legnagyobb lovagtermével, amelyhez hasonlót a felújított várban is meg lehet nézni.

 Minden van itt, ami a lovagkor szerelmeseit ámulatba ejti. A lovagteremben korabeli fegyverek és páncélok biztosan lenyűgöznek.

diosgyor_20150820_kupcsik_sarolta_42_cut.jpg

Lovagterem a Diósgyőri várban. Fotó: #hellomiskolc

 

 A kislányoknak érdekesek lehetnek azok az oszlopokra felaggatott viseletek, amelyekhez hasonlót hordtak a várban lakó nemes- és udvarhölgyek. A tárlatvezetéseket korabeli ruhába beöltözött animátorok tartják, akik régies stílusban szólalnak meg.

diosgyorivaroktoberablakos.jpg

A Diósgyőri vár belülről. fotó: #hellomiskolc

 

 A várban tett időutazás sokkal több egy egyszerű történelemóránál. Itt minden kiderül a középkoriakról: az, hogy hol okosodtak, milyen ágyba feküdtek, hogyan aludtak, és hova jártak wc-re.  Ámulhatsz azon, hogy milyen díszes volt egy korabeli kályha. A fürdőszoba levendula és rozmaring illata magával ragadóan mutatja be, hogy a valódi középkor mégsem volt annyira sötét, mint ahogy sokan gondolják.

 Az alsó várudvar interaktív termeiben mindenki gyerekké válik egy kicsit. Lehet itt bájitalt kavarni virtuálisan és elmerülni a boszorkányságok titokzatos világában. Fel lehet próbálni sisakokat, páncél részeket, vérteket. Meg lehet emelni egy-egy korabeli kardot. De találsz ezen a szinten vadász témájú, korabeli kocsmát is és egy három dimenziósnak ható vetítést a vár történetéről.

diosgyor_2014_oktober_kupcsik_s_85_cut.jpg

Kovács műhely a várban. fotó: #hellomiskolc

 

 Már merészebbeknek való a vártorony megmászása, mely gyerekeknek felnőtt kísérővel ajánlott. A várséta után egy kiváló ebédben vagy estebédben lehet részetek a vártól két villamosmegállónyira található Végállomás Bistorantban a Dorottya utcában, ahol valódi francia bisztróhangulatban lehet részetek, amíg a borsodi konyha legkiválóbb fogásaiból falatoztok.

 

3. EJTŐZÉS ÉS PANCSOLÁS EGY IGAZI BARLANGI LABIRINTUSBAN

 

 A hosszú séták és az utazás fáradalmait egy kis fürdőzéssel és szaunázással pihenhetitek ki a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben, ahol évszaktól függetlenül pancsolhattok a beltéri medencékben. Ha van gyereked, és őt is hozod, akkor neki is fog tetszeni, hogy ezúttal nem egy nyári strandoláson vehet részt a barlangi élménymedencékben.

oszimiskolctapolca.jpg

Miskolctapolca Barlangfürdő**** ősszel. fotó: #hellomiskolc

 

 Különleges érzés ilyenkor a vízbe csobbanni, amikor tudod, hogy odakint már túl hűvös és ködös az idő a strandoláshoz.

 A barlangfürdőben vannak olyan szakaszok, amelyek többszázezer évesek és a természet alakította őket. Két termál medencében különösen jó meleg a víz: 33 °C és 35 °C közötti. A Csillagteremben egy földöntúli helyen érezhetitek magatokat a sejtelmes visszhangoktól és a különös fényektől.

barlangfurdo_kedves_csaba_137_cut.jpg

A Barlangfürdő belülrő. fotó: #hellomiskolc

  

 A dögönyözőben a gyerekek és felnőttek ugyanúgy élvezni fogják a falakból kitörő víz csobogását. Ősszel a pezsdítő szaunaesték ideje is eljött.

 Minden szombaton este hét és éjjel tizenegy között nyitva áll a Szaunapark kapuja. Ilyenkor ki lehet próbálni lávaköves finn szaunát, gőzkabinokat, infraszaunát. A testet ilyenkor hideg merülő medencével és zuhannyal lehet visszahűteni. 

 

4. SÉTA A TÖBB MILLIÓ ÉVES, ŐSERDEI FÁK TÖVÉBEN

 

Másnap az esti fürdőzés hatására biztosan frissebben fogtok ébredni. Ilyenkor nem csak a test, hanem a szellem is élénkebb, tehát itt az ideje egy kis múzeumozásnak. A város legérdekesebb tárlatait a Pannon-tenger Múzeum kínálja. Az Őserdei Ösvényeken megismerhetitek azokat az egyedülálló mocsárciprusokat, melyeket néhány évvel ezelőtt találtak Bükkábrányban. A hétmillió éven át épen maradt ősi fák tudományos világszenzációnak számítanak.

pannon-tenger_ks_30_cut.jpg

Ősi mocsárciprusok a Pannon-tenger Múzeumban. Fotó: #hellomiskolc

 

 A múzeumban játékosan tanulhattok a Föld mágnesességéről. Beindítható egy vulkán. Maradványokon keresztül találkozhatunk 18 millió év élővilágának maradványaival, például a lógorillával. Egy külön teremben nézhető meg Gabi, a rudabányai ősmajom. Az egykor a Kárpát-medencében lévő tengerről is sok okosságot megtudhatsz.

pannon-tenger_20160716_ks_4_cut.jpg

Tengeri világ a Pannon-tenger Múzeumban. Fotó: #hellomiskolc

 

 A Kárpátok ásványai kiállítás a kövek és féldrágakövek iránt érdeklődők számára lehet érdekes. A kétszintes bemutatótermekben körülbelül ezer ásványt csodálhattok meg a régi Magyarország területéről.

 Ha pedig már itt jársz, a fenti képtárat se hagyd ki. A Herman Ottó Múzeum Képtára ugyanis nemcsak a térség, hanem az ország egyik leggazdagabb, állandó jellegű képzőművészeti látványossága, mely a barokk kortól egészen a XX. századi nagy magyar festőig mutatja meg az ország képzőművészetének változásait olyan festők műveivel mint Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Csontváry Kosztka Tivadar.

 A múzeumozás után egy igazán jót ehettek a múzeumtól egy rövid sétával elérhető Drót Bisztróban, ahol "a konyha összeköti az ízlelőbimbóinkat Miskolc történelmiségével és természeti kincseivel". A kínálatból ajánljuk a mádi kecskesajtot és a vaddisznó steaket, de természetesen a lillafüredi pisztrángot is meg lehet kóstolni.

drot_cut.jpg

Drót Bisztró. Fotó: #hellomiskolc

 

5. PRÓBÁLD KI AZ EGYIK LEGJOBB MISKOLCI JÁTSZÓTERET, ÉS JÁTSSZ SZÍNHÁZASDIT!

 

 A Pannon-tenger Múzeumhoz közel egy újabb teret fedezhettek fel, amelyen egy játékokkal alaposan benépesített játszótér is áll, többféle csúszdával, rugóra felszerelt játékautóval és várszerű mászókával. Ez a Népkert, amely egykor az Erzsébet-liget nevet viselte, Erzsébet császárné, azaz Sissi mellszobra nyomán, amit Stróbl Alajos készített. A kertben a mai napig megtalálható Tompa Mihály és Jókai Mór szobra. A játék után egy hangulatos sétát tehettek a bronzosodó vagy éppen már kopaszodó fák alatt.

 Busszal vagy gyalog is visszaérhettek a belváros központjába, ahol igazi kuriózumnak számít az idén húsz éves Színháztörténeti és Színészmúzeum, a Miskolc színjátszásának és a vándorszínészetnek emléket állító létesítmény, amely az egykori első kőszínház helyén áll.

2013_aprilis_vege_belvarosi_kupcsik_s_011_1.jpg

Színháztörténeti és Színészmúzeum kívülről. Fotó: #hellomiskolc

 

 A múzeumban kiderülnek a színészek titkai. Lehet sétálni egy igazi színpad kicsinyített másán. Kérésre fel lehet venni igazi színházi jelmezeket, meg lehet tekinteni régi bábszínházi bábokat. Megnézhetsz olyan különleges masinákat, mint az egykori fényorgona volt, amit csakis a Miskolci Nemzeti Színház számára készítettek. Elsajátíthatod a legyezőnyelv fortélyait, és csodás kosztümöket nézhetsz meg közvetlen közelről.
babok02.jpg

A Csodamalom Bábszínház bábjai a Színháztörténeti és Színészmúzeumban. Fotó: #hellomiskolc 

 

A színészmúzeum kis utcája egy újabb látványos miskolci térre vezet ki, a Hősök terére, ahol egy monumentális szoborcsoportot állítottak a városért elesettek emlékére. Ősszel ugyan nem működnek a hatalmas és látványos szökőkutak, ilyenkor a hozzájuk tartozó medencékben sincs víz, de a téren ültetett testvérvárosokból származó növények, a háttérben magasodó Zsinagóga, a Minorita Templom és Plébánia és a Földes Ferenc Gimnázium, valamint az oldalt álló Postapalota együttese ősszel is szemet gyönyörködtető.

 Innen már csak öt perc a Deszkatemplom, amit telefonos bejelentkezéssel délután négy óráig lehet megtekinteni.

 

 6. MENNYEI PALACSINTÁZÁS AZ AVAS TÖVÉBEN

 

Van olyan édesség, amely a hűvösebb, átfázósabb őszi napokon különösen jól tud esni. Ezek közül az egyik a finom, meleg palacsinta, legyen az túrós, lekváros, kakaós, nutellás vagy a hagyományos nagyi palacsintájától eltérő különlegesség, mint amilyeneket a tizedik születésnapját ünneplő Creppy PalacsintaHázban lehet kapni.
creppy02.jpg

Kép forrása: Creppy PalacsintaHáz

 

 Az étteremben minden palacsintával készül, az étlapon nagyjából nyolcvanféle sós és édes palacsintakülönlegesség szerepel óriás méretben. Akár ínyenc vagy, akár csak egy édesszájú palacsintázó, itt a helyed. A gyerekeket külön várják Palacsinta Patrik meglepetéseivel, de megízlelhető a helyi specialitás, a minden évben más recept alapján készített Avas Palacsintája is.

TIPP: Spórolj 5 000 Ft-ot a családdal! Ha vásároltok Miskolc Pass-t az online akció keretében, akkor a fenti kétnapos utazás két felnőtt és két gyerek 48 órás Miskolc Pass megvásárlásával minimum 5000 Ft lesz a megtakarításotok (közösségi közlekedés esetén).

További részletes információt a Miskolc Pass-ról az alábbi weboldalon találsz: miskolcpass.com.

miska_pass_vagott.jpg

További családi ajánlatokról és gyerekeknek szóló miskolci látnivalókról, programokról és MisKA mackó kalandjairól a minimiskolc.hu weboldalon olvashatsz!

Kövesd MisKát a blogján, a Facebookon és Instagramon is!

 

+1 HALLOWEENI KALANDOK AZ AVALON PARKBAN

 

 Egy igazi halloweeni kikapcsolódásra vágytok? Akkor menjetek Miskolctapolcára, ahol az Avalon Parkban pezsgő, színes programkavalkáddal készülnek az őszi vakáció idejére.

avalon_park_halloween_dekor-135.jpg

Az Avalon Park őszi díszben. Kép forrása: Avalon Park

 

A park wellness részlege a hűvösebb időben, akár hóesésben is nyitva áll. A gőzölgő medencéből lehet gyönyörködni az erdei panorámában. Ugyanígy nyitott a száguldás rajongóinak örömére a Hell Kart gokartpálya, ahol thermoruhákkal és kesztyűkkel lehet a köröket tenni. Ígérik, hogy a csúszósabb pálya sem lesz akadály.

Október 21-e és november 6-a között Halloween-napokat rendeznek a halloweeni díszekben pompázó parkban. Lesz tökfaragó verseny, színpadi műsor gyereknek, arcfestés, jelmezverseny és éjszakai gokart bajnokság. A Sörkertben tökös vacsorát kóstolhattok meg. Várható még Rémisztő ház, ahol az amerikai mintára édességet kapnak a gyerekek ajándékba.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr6611814989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.