Varázslatos kirándulás az őszi szünetre
2016. október 13. írta: EmeseT

Varázslatos kirándulás az őszi szünetre

 Az őszi táj pompája: a tarka lombok, a mohás fatörzsek, a titokzatosan ködbe burkolózó erdő mind-mind kirándulásra csábítanak. A szünet közeledtével benned is felmerülhet a kérdés, hogy hová utazzatok a családdal ilyenkor.

 Miskolc és azt őt körülvevő erdős vidéknek sajátos hangulata mindenkit elvarázsol ezekben hónapokban legyen szó kicsikről vagy nagyokról. Ebben a blogbejegyzésben megtudhatod, hogyan tudnátok két nap alatt bejárni a miskolci ősz erdőkhöz közeli csodáit.

oszilillafured.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

KISVONATÚT A SZÍNPOMPÁS, ŐSZI RENGETEGBEN

 

 A hegyeken, völgyeken át zakatoló Lillafüredi kisvonattal már majdnem száz éve fel lehet keresni a gyógyító levegőjéről is híres Lillafüredet. Ha kisvonatoztok nem muszáj Lillafüreden leszállni, mivel a vasút egészen kivisz titeket Garadnáig, ahonnan egy negyed órát vár, majd visszaindul. Egy ilyen úton az a néhány perc elég a gyerekeidnek, hogy megmássza egyszer a helyi kacsalábon forgó palotát vagy éppen igyatok egy kicsit a helyi forrás vízéből.

kodos_erdei_kisvonat_tokei_viktor_1.JPG

Lillafüredi kisvonat útközben. Fotó: #hellomiskolc

 

 A kisvonatból is sok minden meg lehet pillantani. Közel Újmassa állomásnál magasodik a  méltóságteljes Fazola-kohó - azaz az őskohó -, és nem messze innen a Közép-Garadna megállónál találjátok a Pisztráng-tanösvényt és a híres-nevezetes Lillafüredi Pisztrángtelepet is, mely az október 23-i hétvégén még nyitva lesz.

 Lillafüreden további látnivalók várnak. Ősszel a Hámori-tó vize visszaveri az ilyenkor sokszínű, pazar látványú hegyoldalt.

lillafured_2014_oktober_kupcsik_s_8_cut.jpg

A Hámor-tó októberben. Fotó: #hellomiskolc

 

 A függőkertet a vörös árnyalatai lepik el. A kúszó és futónövények többségének levelei is rozsdabarnára változnak. A köveken és sziklákon növekedő mohák ilyenkor még zöldebbek és jobban növekednek, mint más évszakokban.

oszililla.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

KOCKÁRÓL-KOCKÁRA, LÉPCSŐRŐL-LÉPCSŐRE A KÖLTŐI TERASZOKON

 

 A függőkertben minden korosztálynak van valami érdekes. A költészet teraszán lelhetitek meg a Kockaforgó játék egyik első kockáját, amelyhez a játékhoz szükséges útleveleket a kert fölött magasodó Hunguest Hotel Palota, azaz a Palotaszálló portáján kérhetitek el.

oszipalotaszallo.jpg

A Lillafüredi Palotaszálló a magasból. Fotó: #hellomiskolc

 

 A játék során vagy stabilan a korlátokra helyezett forgó kockákat vagy betűket rejtő tárgyakat vagy egy lógó kockákat kell keresnetek. A lógó kockákon mindig egy betűt olvashattok le, míg a forgó kockákon és egyéb tárgyakon sokszor az útmutatóban található feladatok megoldásával jöhetsz rá, a kocka éppen melyik betűt "rejti". Az út végére érve egy szót kell megfejtened, amely kapcsolódik Lillafüredhez.

kockaforgo.jpg

A Kockaforgó játék egyik kockája. Fotó: #hellomiskolc

 

 A függőkertben az ifjúság teraszán jót lehet szaladgálni, nézelődni, mászókázni és bújócskázni. Itt egy modern játszótéren is játszhattok. A virágok teraszán található a virágok színkavalkádja és a bokorlabirintus, amiből ha eltévedsz, akkor is pillanatok alatt ki tudsz mászni.

 A kert legalsó szintje a mésztufa sziklák két különleges látnivalót, az Anna-barlangot és a vízesést rejtik, előbbihez hasonló csak hat létezik az egész világon, utóbbi pedig a legmagasabb függőleges esésű vízesés országban, Lillafüred gyöngyszeme.

oszivizeses.jpg

Lillafüredi vízesés. Fotó: #hellomiskolc

 

NÉZD MEG A BARLANGOT, AMINEK SZÍVE VAN!

 

 Az Anna-barlang ősszel is nyitva áll a nyilvánosság előtt, november 6-ig 15 óráig minden egész órában, november elejétől pedig minden délben indul garantált túra. Közel 200 méternyi szakasz látogatható.

 Egykor itt folyt a Szinva-forrása, melynek vízéből az évezredek alatt a barlang falait alkotó mésztufa vált ki. Az üregrendszerben olyan izgalmas formák nézhetők meg mint Éva almafája vagy egy szív, amelynek a titkait akkor ismerheted meg, ha végigjárod a barlangi túrát.

anna-barlang_nj_1_1.JPG

A lillafüredi Anna-barlang. Fotó: #hellomiskolc

 

KINCSKERESŐ JÁTÉKOK AZ ISMERETLEN LILLAFÜREDEN

 

 Ha innen folytatjátok a Kockaforgót egészen a Lillafüredi Sport- és Kalandparkig vezet az utatok, ahol kirakhatjátok a titkos szót. Lillafüreden még egy kincskereső játékot kipróbálhattok, ez a Lilla-útja nevet viseli. A Lilla-útja a Szent István-cseppkőbarlang bejáratától indul, és végigvezet az üdülőtelepülés kevésbé ismert nevezetességein. Felvisz titeket a kálváriára, és érinti Pelelakot, ahol Herman Ottó nyaralójába kukkanthattok meg, ahol jelenleg az utolsó polihisztor emlékmúzeuma működik. 

Az útvonal tovább vezet Mária-sétányra, amely a Limpiászi-keresztet és a szakrális emlékművet Lourdes-i barlangot is érinti. Ha az ösvényt végigjárod előfordul, hogy kincset is találsz, de ha mégsem lelitek meg, akkor is tiétek az élmény, amely értékesebb bármilyen kincsnél.

oszi_bukk_nj_97.jpg

A Lourdes-i barlang a Mária-sétányon.  #hellomiskolc

 

FEDEZZÉTEK FEL A LOVAGVÁRAT AZ ŐSZI NAPLEMENTÉBEN!

 

 Ha még mindig úgy érzitek, mennétek valahová, akkor a kisvonat miskolci végállomásától egy rövid sétával vagy villamosozással eljuthattok Diósgyőr központjához, ahol a Vár utca végén áll Nagy Lajos egykori kővára és a magyar királynék jegyajándéka: a Diósgyőri vár.

diosgyor_2014_oktober_kupcsik_s_14_cut.jpg

A Diósgyőri vár októberben. Fotó: #hellomiskolc

 

 A vár látogatásakor jelmezes tárlatvezetésen is részt vehettek, ami a gyerekek számára igazán emlékezetes, mert egy-egy ilyen alkalommal udvarhölgyek és udvaroncok vezetnek körbe a lovagtermen, a királyi lakosztályokon, hálószobán, a tudás termén, a kápolnában és a fürdőben.

 Az alsó várudvarban a kovácsmesterségek terme, a fűszerek világa és a középkori kocsma fogad. Az alkímia szobájában interaktív módon saját bájitalt is „kavarhattok”. Az egyik alsó szinten 360 fokos videón nézhetitek meg a vár történetét. Ha nem vagytok tériszonyosak irány fel a vártorony csúcsába, amely körbejárható. Innen egész Diósgyőrre és a Bükk erdeire is rálátni.

diosgyorivartoronybol.jpg

Kilátás a vártoronyból. Fotó: #hellomiskolc

 

 A vár egészen október 31-ig még este hat órakor is nyitva áll. Tehát akár már a várból is gyönyörködhettek a diósgyőri naplementében, amely egykor még Petőfi Sándort is megihlette.

 

ERDEI CUKISÁGOK NYOMÁBAN A VADASPARKBAN

 

 Egy másik napon kezdhetitek a kirándulást az állatkerttel, ahol már fél tíztől tartanak látványetetéseket. A Miskolci Állatkert- és Kultúrparkhoz Lillafüredről viszonylag egyszerű ellátogatni, tömegközlekedéssel és autóval egyaránt.

 Kocsival a Csanyik-völgybe az állatkert feliratot követve érkezhettek meg, míg tömegközlekedéssel Felső-Majláthtól a ZOO-járattal juthattok be. Fontos, hogy ha azt akarjátok, hogy elinduljon a busz, kérjétek azt a ZOO-járat információs tábláján található telefonszámon.

 Érdemes korán érkezni, mert már délelőtt tíz órakor biztos, hogy előbújik mindenki kedvenc macija, hacsak még nem kezdett téli álmot aludni. Egy óra múlva a szurikáták kapnak enni, majd sorban jön a többi állatka. Ekkortájt falatoznak a Madagaszkár rajzfilmből ismerős gyűrűsfarkú makik és a szurikáták is.

allatkertek_ejszakaja_2015_kupcsik_s_44_cut.jpg

Ormányos medvék a Miskolci Állatkert- és Kultúrparkban. Fotó: #hellomiskolc

 

 Az Európán kívül földrészek állatain kívül a vadasparkban a Kárpát-medence vadvilágát is megismerhetitek többek között a kárpáti és eurázsiai hiúzt, az európai bölényt, a vaddisznókat, a szürke farkast és a vörös rókát.  tanyasi állatok közül néhány fajtát zoo csemegével is etethettek vagy megsimogathattok.

hiuz1.jpg

Eurázsiai hiúz az Miskolci Állatkert- és Kultúrparkban. (Kép forrása: miskolczoo.hu)

 

 A szoborparkban főleg a kisebb gyerekeknek jó játék lehet, ha ráülhetnek a galapágosi óriásteknős vagy a mára már csak történelmi emlékű dodó hátára.

allatkert_201506_nj_6_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az állatkert izgalmas kalandok színhelye lehet, ha elindultok megmászni a fából épült tornyot, ahonnan egy kanyargós csúszda és egy rövid kötélpálya is kipróbálható. A mocsaras völgy fölött pedig egy 32 méteres függő völgyhíd vezet át, ami nem tériszonyosoknak való.

 

KÖTÉLPÁLYA, SEGWAY ÉS MINDEN, AMI FOCI - A LILLAFÜREDI KALANDPARKBAN

 

 Lillafüredre visszatérve az ország legkomplexebb és legfocisabb kalandparkja vár titeket: a Lillafüredi Sport- és Kalandpark. A parkba vezető gyalogos úton ráadásul megfejthetitek a már korábban említett Kockaforgó játékot.

 Az ide vezető hídon egy felhúzható fa halat, a bejáratához közel még egy camera obscurát is kipróbálhattok – a fényképezőgép ősét -, utóbbi napos idő esetén különösen jó játék. Ha pedig megfejtettétek a kockajáték titkos szavát, betérhettek a kalandparkba, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt jól fogják érezni magukat.

dvtk_park_20150915_kupcsik_s_14.JPG

Lillafüredi Sport- és Kalandpark. Fotó: #hellomiskolc

 

 Esős időben kiváló szórakozás a kalandpark focis témájú PánIQszobájának logikai játéka. Jó időben be lehet  mászni a többféle korosztály számára épített kötélpályát. Ha szereted a félelmet, akkor zipline-ozhatsz vagy ejtőgépezhetsz. Ezen kívül ugrálhattok a légvárban, és kincset kereshettek az Aranymosónál. A lasertag arénában lövöldözőset játszhattok, míg a foci szerelmesei kipróbálhatják a műfüves futsal pályát, a Rummenigge-focisulit.

 Tizenkét éves kor felett a segway is jó móka. A kalandparkból többféle túra is indul segwayjel. Már a legrövidebb, fél órás kétkerekűzés is örök emlék marad.

lillafured_kalandpark_segway_te_02.JPG

Segway-gyakorló pálya a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban. Fotó: #hellomiskolc

 

 A kalandpark piknikezésre kialakított tere, és a büfé kiváló egy kis szusszanáshoz, valamint hogy valami finomat egyetek. Ha ezzel megvagytok, néhány száz méterrel arrébb vár titeket a Lillafüredi Libegő.

 

REPÜLÉS GONDOLÁKBAN A TANÖSVÉNYHEZ

 Lillafüred legújabb attrakciója a háromszáz méteres szintkülönbséget megtevő, nagyjából egy kilométer hosszúságú libegő, mely az Erzsébet sétány végétől a Jávorhegyre visz föl. A lillafüredi őszi fák színkavalkádját érdemes innen a magasból, a libegőről megörökítened.

 A gondolában töltött, csendes idő és a magasság élménye és a természet szépsége madártávlatból egyszerre felvillanyozó és pihentető élmény. Gyerekek számára mindenképpen emlékezetes, főleg ha még sose ültek ehhez hasonlón. A lillafüredi gondolák kényelmesek és akkor sem inganak meg ha erősebb szél fúj.

libego_1.jpg

Lillafüredi Libegő. Kép forrása: libegopark.hu

 

 A libegő hegytetőn lévő állomásán, ha már le kell szállni, akkor érdemes túráznotok egy kicsit az Oxigén sétaúton. Fontos, hogy ide a helyszínre kényelmes túracipőben és öltözékben érkezettek, mert az sétaút teljes bejárása nagyjából másfél órát tesz ki.

kalapkert.jpg

Kalap-kert az Oxigén-sétaúton. Fotó: libegopark.hu

 

 A Fogadótértől, ahol egy kis büfét és pihenőhelyet találhattok. Innen két irányba lehet elindulni. Jobbra az Oxigén kilátót lelitek meg, balra pedig Hinta-kertet. Utóbbit a gyerekek a libegőről felérve valószínűleg elég hamar észre fognak venni.

 A gyaloglás során olyan fantázianevű állomásokon fogtok barangolni, mint a Lélekforrás, az Elvarázsolt erdő, a Lazító élménytér, a Relaxációs pihenő vagy a Kalap-tér. A tanösvény érinti a Hajnalka- és a Szent István-forrást. Ha végigjártátok az utat, akkor lefelé is válasszátok a libegőt. A visszaúton ugyanis a festői szépségű hegyoldal panorámájában gyönyörködhettek. 

 A jó levegő meghozza az étvágyat, és érdemes a hazaútra erőt gyűjteni. Ilyenkor egy kis lillafüredi pisztráng mindig jól esik, amit akár a lillafüredi Hotel Tókert Étteremben vagy a kisvonat miskolci végállomásánál, a Végállomás Bistorantban is elfogyaszthattok.

vegallomas_bistorant_2014_dec_9.JPG

Finom lillafüredi, sült pisztráng. Fotó: #hellomiskolc

 

TIPP: Spórolj majdnem 10 000 Ft-ot a családdal! Ha vásároltok Miskolc Pass-t az online akció keretében, akkor a fenti kétnapos utazás két felnőtt és két gyerek 48 órás Miskolc Pass megvásárlásával minimum 9420 Ft lesz a megtakarításotok (közösségi közlekedés esetén).

További részletes információt a Miskolc Pass-ról az alábbi weboldalon találsz: miskolcpass.com.

miskolc_pass_maci_gyerek_kartya.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr3411790679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.