Kóstold végig Miskolc finomságait az Országos Étterem Héten!
2016. október 07. írta: EmeseT

Kóstold végig Miskolc finomságait az Országos Étterem Héten!

 Október 10-től kezdődik az Országos Étterem Hét programsorozat, amikor az ország minden pontján kedvezményesen tömheted meg a bendődet az éttermek által kiválasztott menüsor alapján. A Bükk-völgyében fekvő városunk különleges gasztronómiai adottságaival, a hegyvidéki konyha ízeivel vár négy izgalmas vendéglátóhelyén. A négy étteremhez négy ízletes fogást is ajánlunk, amelyet vétek lenne kihagyni.

vegallomas_bistorant_2014_dec_4_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc 

 

A VADÁSZOK EBÉDJE ÉS PIRÍTOTT NUDLI A VÉGÁLLOMÁS BISTORANTBAN

 

 A kisvasút miskolci kezdőállomásánál található a Végállomás Bistorant a Dorottya utcában. A város egyik legkedveltebb étterme, ahol a modern konyhai fogásokat és a hagyományos helyi ízeket egyaránt felfedezhetsz.

 Az étlapon mindig ott szerepelnek a legnagyobb kedvencek, amelyekből az Országos Étterem Héten a következőkből lehet válogatni a teljesség igénye nélkül: pirított nudli, lillafüredi pisztráng, marhahátszín, szilvás gombóc és csokoládé mousse.

 Az előételek közül a pirított burgonya nudlit, friss kapros kecskesajt krémmel és mangalica sonkával ajánljuk, amely friss és a helyi termelők által kínált, ínycsiklandozó alapanyagokból készül.

sajttalnudli.jpg

Pirított burgonya nudli kecskesajt krémmel és mangalica sonkával. Kép forrása: Végállomás Bistorant

 

 A főételek közül javasoljuk, hogy válaszd a vaddisznóragut erdei gombával, mely tipikus vadászétel, az erdők kincseinek felhasználásával. Kiválóan passzol a lillafüredi kisvonatozáshoz!

 

További információ az étteremről: Végállomás Bistorant (hellomiskolc.hu)

Cím: Miskolc, Dorottya utca 1.

   

SÖRLEVES ÉS DÖDÖLLE A KÉZMŰVES SÖRHÁZBAN

 

 A Zip's Brewhouse Miskolc egyedi gasztrohelyszíne. Az USA-ban is díjazott, kézműves söreit mindenkinek illik megízlelni, aki sörrajongóként Észak-Kelet Magyarországra látogat. A Brewhouse a nevével ellentétben azonban nem csak egy egyszerű sörház, hanem egy olyan étterem, ahol a vendég van a középpontban, legyen szó a hangulatról vagy a gasztronómiai kínálatról. A helység modern, dinamikus és nyitott. A vendégbarát értékrend  jegyében állították össze az Országos Étterem Hétre tervezett menüsorukat is.

 Ha benézel ide az októberi étterem héten csupa izgalmas ételt kóstolhatsz meg. Lesz kéksajtkrémes grissini, sörös kőrözött, csirkés sörleves. A főételek közül falatozhatsz a kukoricás palacsintából.

 A magyaros ételféleségek közül választható dödölle, amelyet baconbe göngyölt sertésszűzzel és ecetes szívsalátával tálalnak. Desszertnek pedig fogyaszthatsz házi krémest vagy barackos crumble-t.

dodolle.jpg

Dödöllék a Zip's Brewhouse-ban. (A dödölle krumpliból és búzalisztből gyúrt massza, amit aztán gombócként zsírban pirítanak ki, majd pirított hagymával és tejföllel tálalják. Köretként vagy akár önálló fogásként is kiváló főként túróval, tejföllel, hagymával és szalonnával.) Kép forrása: Zip's Brewhouse

 

További információ az étteremről: Zip's Brewhouse (hellomiskolc.hu)

Cím: Miskolc, Arany János tér 1.

 

BÜKKALJAI, MATYÓ, TISZA MENTI ÉS PALÓC ÍZÉLMÉNYEK A DRÓT BISZTRÓBAN

 

 A Drót Bisztró és Étterem azokhoz esik a legközelebb, akik a belvárosi értékekre, látnivalókra vagy éppen a múzeumokra – főleg a Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Múzeumára – kíváncsiak. A vendéglátóhelyen a regionális konyha van a főszerepben. A szezonális séfajánlatokban az elfeledett, helyi ételekhez nyúlnak vissza, felelevenítik a múlt finomságait, a hegyaljai, gömöri, bükkaljai, Tisza-menti és palóc emberek kedvenc fogásait. Frissen fogott halak, erdei vadak, gombák, kézműves sajtok szerepelnek a gasztronómiai palettán a család és kutyabarát étteremben.

 A Országos Étterem Héten náluk fogyaszthatsz kacsabefőttet házi kenyérrel, matyó csorba csirkét, de akár szarvassültet és fogasfilét is.

csorbacsirke.jpg

Csorba csirke a Drót Bisztró és Étteremből. Kép forrása: Drót Bisztró és Étterem Facebook

 

A Lillafüredi Pisztrángtelepről származó füstölt pisztrángfilét kapros túróval fogják kínálni. A szarvassülthöz pedig igazi csipkelekvárt és pirított puliszkát falatozhatsz. Utóbbi egy igazi magyaros étel, melynek alapanyaga a kukoricaliszt. A kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően kemény, félkemény vagy híg lesz. Hús mellett kiváló köret, és még egészséges is, mert tele van B3-vitaminnal.

 

További információ az étteremről: Drót Bisztró & Restaurant (hellomiskolc.hu)

Cím: Miskolc, Csabai kapu 8.

 

JÓKAI KEDVENCE A MALOM ÉTTEREMBEN

 

 A belvárosban, az egyik leghangulatosabb régi utcácskában, a Kossuth Lajos utcában található a város vidéki étterme: a Malom Étterem. A helyszín a vidéki romantika stílusában lett kialakítva, barátságos kerthelyiséggel.

Az ételek itt is őstermelői beszállítóktól érkeznek, mind kézműves alapanyagok. Az október 10-vel kezdődő héten fix áron három fogásos menüt lehet végigenni a választékból, amelyben megtalálni hagyományos leveseket, sajttálat, steaket és Gundel-palacsintát. A gazdag menüsorról mi most a Jókai-bablevest kínáljuk előételként.

jokai-bableves.jpg

Leves a miskolci Malom Étteremből. Kép forrása: Malom Étterem Facebook

 

 A Jókai-bableves, másnéven babcusspájz egy jellegzetes magyar tejfölös egytálétel, amelyet csülökkel, kolbásszal, csipetkével és persze jó sok babbal készítenek. Az íróról úgy kapta a nevét, hogy különösen kedvelte, főleg ha malackörömmel együtt főzve készült. Napjaink Jókai-bablevesére azonban az író lehet, hogy rá sem ismerne. Ugyanis utóbbi Gundel Károly leleménye, aki saját tejfölös bableves receptjének adta a Jókai nevet 1937-ben. A Jókai-bableves legendájához hozzátartozik, hogy az író miskolci származású felesége Laborfalvi Róza is szívesen megfőzte férjének a "bablevest füstölt malackörmivel".

Cím: Malom Étterem, Miskolc, Kossuth Lajos u. 8

 

További információ a rendezvényről:

Országos Étterem Hét (hellomiskolc.hu) 2016. október 10-16.

A résztvevő éttermekbe csak és kizárólag online formában a www.etteremhet.hu weboldalon lehet leadni érvényes asztalfoglalást, telefonon vagy más formában nem. Ugyanezen az oldalon tudod megtekinteni a teljes menüsorokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr811777787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.