6 + 1 miskolci esőprogram gyerekeknek
2016. október 02. írta: EmeseT

6 + 1 miskolci esőprogram gyerekeknek

 Az esős, borús időjárás a családi utazások, városlátogatások legnagyobb elrontója lehet. A gyerekek kedvét is elveheti a szél, az eső, a viharok. Ne hagyd, hogy elfújja a terveidet a rossz idő! Lehet, hogy esőben olyan helyeket is felfedezel, ahová jó időben el sem mentél volna. Ráadásul Miskolc az a hely, ahol legalább öt érvet tudunk adni, hogy hova mozdulj ki a kicsikkel vagy nagyobbakkal, ha esőre áll az idő.

esos.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

1. JÁTÉKOS TUDOMÁNY A PANNON-TENGER MÚZEUMBAN

 

 A Miskolc belvárosában található Pannon-tenger Múzeum az a helyszín, ahol garantáltan nem fog zavarni semmilyen időjárás. A múzeumban eleve télen-nyáron ugyanolyan a hőmérséklet. A termeket és a berendezést úgy alakították ki, hogy a múzeum eleve gyerekbarát hely legyen. Két nagyobb tárlata a Kárpátok ásványai és az Őserdei ösvényeken úgy van berendezve, hogy felkeltse az iskolás korúak érdeklődését az interaktív eszközökkel.

pannon-tenger_20160716_ks_2.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

Meg lehet ismerni a Föld történetét és a rajta élő állatokat, növényeket egy tekerős berendezéssel. Az érintőképernyőknél rejtvényekkel játszhattok Lehet satírozni őskövületeket papírra. Kipróbálható, hogy milyen lábnyomot hagytak az egykor a Pannon-medencében élt állatok.

pannon-tenger_kiallitoknak_ks_28.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Bekapcsolható egy vulkán szimulátor. Meg lehet nézni, hogy melyik folyadéknak milyen tulajdonságai vannak. Élményszerű megismerni úgy az ősembereket, hogy fiókokat nyitogatva lelhetsz választ a nagyobb kérdéseidre.

pannon-tenger_20160716_ks_10_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A múzeumban előre egyeztetéssel múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak érdekesebbnél érdekesebb témakörökben. Pingálhattok például őskori festékekkel. Megismerheted az ásványok tulajdonságait, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

A Csobbanjunk! Óvodásoknak és elsősöknek tartott program keretében kiderülnek a tengeri és tavi élőlények titkai. A Madarat tolláról és lábnyomáról nagyjából egy órás program pedig a madarak világát ismerteti meg a kicsikkel.

 

2. KINCSKERESÉS A DIÓSGYŐRI VÁRBAN

 

 A Diósgyőri vár felújítása óta már esős időben is kiváló látnivaló, ugyanis azóta a vár összes terme és szobája tetőt kapott. A termek látogatása külön örömet okozhat a nagyobb már történelmet is tanuló iskolásoknak, ha jelmezes tárlatvezetővel mennek végig rajta. Kézzel foghatóvá válhatnak a tankönyvekben leírtak. Be lehet kukkantani a lovagterembe, a királynék hálószobájába egy középkori fürdő helységbe.

diosgyor_20150820_kupcsik_sarolta_50.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Szent Hedvig kápolna a lengyel Hedvig királynő testéből származó kis csontdarabot is őriz. Megnézhető a Tudás szobájában, miként okosodtak a korabeli uralkodók a 15 és 16. századi tudományterületekből és művészetekből. A felső várudvarból tematikus termek nyílnak: a fűszerek világa, fémműves műhely, a várbirtok javait és a vár történetét bemutató kisebb tárlatok.

diosgyori_var_20160508_kupcsik_s_9.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az általános iskolás csoportokat előzetes bejelentkezéssel egy izgalmas, nagyjából három órás élményszerű, ismeretterjesztő játékkal várják, melynek a célja nem kicsi: Nagy Lajos király kincsének megtalálása. A gyerekeknek a program során a tudás próbáján, lovagi próbán, mester próbán, íjász próbán és a vigasságok próbáján kell megfelelni. A kincskeresés során a lurkóknak ügyességüket, tehetségüket és tudásukat is kamatoztathatják. A kalandjáték végén ajándékokkal és egy örök élménnyel térhetnek haza.

 

3. ÍRD ÁT A MAGYAR FOCI TÖRTÉNETÉT LILLAFÜREDEN!

 

 Lillafüreden nem csak a szép időben szerezhetsz páratlan élményeket a családdal, hanem akkor is, amikor beborul az ég. A Lillafüredi Sport- és Kalandpark minden időben nagyszerű időtöltési lehetőségeket kínál. Ugyan a legtöbb attrakció a szabadban igazán élvezetes, de az épület azért rejt olyan izgalmakat is, amelyeket lehet, hogy jó időben eszedbe se jutna kipróbálni, pedig kár lenne értük. Ilyen a Lasertag játék, amely főleg nagyobb családnak, több családnak vagy egy nagyobb gyerek vagy felnőttcsoportnak kitűnő mulatság. A több száz négyzetméteres játékpálya az egykori Zalka Máté laktanya mindennapjait idézi. A játék során szinte balesetveszély nélkül lehet „lövöldözni”.

lillafuredikalandparklasertag.jpg

Kép forrása: Lillafüredi Sport- és Kalandpark

 

A kalandparkban rossz idő esetén érdemes kipróbálni a pánIQszobát - főleg focirajongó gyerekeknek -, amely egy valódi időutazást tartogat, ugyanis a hely egyszerre focitörténeti bemutató és szabadulós játék. A több termet magába foglaló 90 perces kaland során az 1950-es évekbe „repülnek” vissza a csapatok, ahol meg lehet változtatni az Aranycsapat történelmét.

 

4. KALANDOZÁS A CSEPPKŐMESÉK ORSZÁGÁBAN

 

 Ha már Lillafüreden jársz, akkor a barlangokat semmiképpen sem érdemes kihagyni sem jó időben, sem rossz időben. Ugyanis mindkét barlang olyan titkokról árulkodik, amely emlékezetes lehet a fiatalabb generációk számára is.

 Az Anna-barlang fokozottan védett természet alkotta látnivaló, melynek bejáratát a Palotaszálló alatt vonuló függőkert aljában lehet megtalálni. Az üregrendszer körülbelül 150-200 ezer évvel ezelőtt keletkezett. Hozzá hasonló, bejárható mésztufa barlang csak hat hozzá hasonló létezik a világon.

 A barlangban szép mészkőalakzatokon kívül megkövesedett növények és lenyomataik tekinthetők meg a barlang bejárása alatti fél órában. Az Anna-barlang látogatását a hármas kapu legendája teszi igazán izgalmassá.

 A másik lillafüredi barlang a Szent István-cseppkőbarlang, ahol valóságos mesebirodalom rajzolódik ki a cseppkőképződményekből.

istvan-barlang_2015_kupcsiks_15_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Anna-barlang: Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 1., Szent István-Cseppkőbarlang: Egri országút

További információ: Anna-barlang (hellomiskolc.hu), Szent István-Cseppkőbarlang (hellomiskolc.hu)

TIPP: Az egyik lillafüredi barlang a Miskolc Pass kártyával egyszeri alkalommal ingyenesen látogatható!

 

5. BÚJJ A SZÍNÉSZEK JELMEZÉBE!

 

 A miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum a nevével ellentétben nem egy szürke kiállítóhely, ahol minden műtárgyak élettelenül hever a vitrinekben, semmihez sem szabad hozzáérni, és csak tisztes távolból lehet megszemlélni a tárlatot. Az egykori első színházépület helyén emelt épületben a vándorszínészet korától egészen napjainkig ismerhetők meg a kőszínház titkai. A XX. század polgári színjátszását bemutató tér a színpad atmoszféráját idézi, akár fel is lehet állni az itt kiállított „világot jelentő deszkákra”.

szineszmuzeum_kupcsik_s_7_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az iskolások számára ez egy hihetetlen élmény lehet, és az első lépés ahhoz, hogy megkedveljék a színházat vagy akár úgy döntsenek, hogy a színészetet választják a későbbiekben hivatásuknak.

 Kérésre működésbe hozható a fényorgona, amit egykor világosításra használtak. A legnagyobb szám azonban az, hogy az egyik helységben bárki felpróbálhat bármilyen számára szimpatikus jelmezt. Itt bármelyik gyerek lehet királylány vagy királyfi!

szineszmuzeum_nagy_juli_13_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 

6. PALACSINTA PATRIK NYOMÁBAN AZ AVASON

 

 Van, aki nem szereti a palacsintát? Ugye, hogy nem nagyon ismerünk ilyen felnőttet, pláne gyereket! A miskolci Creppy Palacsintaház az a hely, ahol mindenki megtalálhatja a kedvencét, ugyanis itt minden étel – a leves is - a palacsintán alapul.

 A ház fogásainak nagy része egyedi gasztronómiai íz-élmény. Van itt Turó Rudi Palacsinta, csokidarabkás sült amerikai palacsinta, tejbegrízes palacsinta, lángoló Gundel-palacsinta, csirkemelles palacsinta, Cézár-salátás palacsinta és Svejk kedvence. A gyerekeknek külön menü szól, a kicsik gyomrának megfelelő adagokkal és kedvencekkel.

creppy.jpg

Kép forrása: Creppy PalacsintaHáz Facebook

 

 A PalacsintaHáz ünnepnapjain, de gyermeknapkor minden évben a ház kabalafigurája Palacsinta Patrik is tiszteletét teszi. Patrikhoz egy mese is tartozik. E szerint a fiú a föld alatt kígyózó pince ágában lakik, aki a „kis-avasi pincék urának nevezte magát előszeretettel… nála jobban senki nem ismerte az Avas hegye alatt és azon túl húzódó pincerendszerek labirintusát. Ahogy viszont teltek az évek, a kis-avasi pincék világa úgy halványult el az emberek emlékezetében. Elhanyagolt, elfeledett kísértet járta vidékké változott az utóbbi időkben, így Patrik is kénytelen volt visszahúzódni a pincéjébe.  Szomorúsággal töltötte el a hanyatlás ténye, de nem tudott rá megoldást találni egészen a PalacsintaHáz nyitásáig. Ekkor – látva az étterem népszerűségét és sikereit - óriási ötletet eszelt ki a föld alatti félhomályban. ” Ha tudni szeretnéd a történet végét, akkor mindenképpen látogass el a Creppybe! Ha pedig megkedvelted a figurát akár patrikos kártyára is gyűjthetsz pontokat, a palacsintaház weboldalán pedig egy palacsintás kifestőt is találsz.

 

+1 TINÉDZSER JÁTSZÓHÁZ A SZINVA TERASZNÁL

 

 A városban van egy hely, ami olyan, mint amilyennek minden iskolai napközinek kellene lennie a XXI. században. Ez a miskolci Tini-Klub, tele tinédzsereknek való szórakozási lehetőségekkel. A kipróbálható játékok között megtalálni a léghokit, darts-ot, csocsót és rally szimulátort.

tini-klub.JPG

Kép forrása: Tini-Klub Miskolc

 

 Az énekelni szerető gyerekek akár karaokézhatnak. A videojátékok rajongóinak jó tudni, hogy itt van Kinect és Xbox is. A fiatalokat 6 éves kortól 18 éves korig fogadják előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján. Ez azért előnyös, mert így még egy külön nyitvatartási időszakhoz sem kell a szülőknek igazodnia.

Helyszín: Tini-Klub, Miskolc, Széchenyi út 40.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr5411677307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.