5 + 1 érv, hogy miért menj ki a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra
2016. szeptember 27. írta: EmeseT

5 + 1 érv, hogy miért menj ki a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra

 Kipróbálnád milyen festő lennél a XX. század elején vagy a kőkorban? Bejárnád Miskolc művészeti kiállítótereit két óra alatt? Mókáznál a versekkel úgy, ahogy Weöres Sándor tette? Miskolcon szeptember 30-án mindez lehetséges.

 Kecskemét és Székesfehérvár után a borsodi megyeszékhelyre érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow, amely páratlan élményekkel, játékosan mutatja be a múzeumok értékeit kis- és nagyiskolásoknak, valamint vállalkozó kedvű felnőtteknek. Mondunk 5+1 érvet, hogy miért érdemes megnézned neked is.

mozaik_muzeumtura_miskolc.png

Kép forrása: Herman Ottó Múzeum 

 

1. ÁTÉLHETED, MILYEN BARLANGRAJZOT KÉSZÍTENI ŐSKORI TECHNIKÁVAL

 

 Egy igazán különleges vállalkozásnak lehetsz a részese, ha a Pannon-tenger Múzeum Lascaux-barlang varázslatos világa programhoz csatlakozol. A múzeumban ugyanis a franciaországi, nevezetes ősemberbarlang, a Lascaux-i barlangrajz halvány részlete fogad majd délután kettő órától egy hatalmas vásznon a konferencia-terem északi falán, akár egy hatalmas színező.

 Ha vannak iskolás gyerekeid, nekik mindenképpen felejthetetlen élmény lesz, ahogy természetes, a kőkorszakban is fellelhető anyagokkal – tojásfehérjével, állati zsiradékkal, vízzel, földfesték-porral – festhetitek, kenhetitek, fújhatjátok fel újra a híres, ősi kép másolatát. Az alkotás közben mindenféle okos dolgot hallgathattok meg az őskőkori ember művészetéről, életmódjáról és vadászati módszereiről.

lascaux_painting.jpg

Lascaux-i barlangrajz részlete. Kép forrása: wikimedia 

 

Helyszín: Pannon-tenger Múzeum, Miskolc, Görgey Artúr u. 28. konferencia-terem

Időpont: 2016. szeptember 30. 14:00-19:00

További információ: A Lascaux-barlang varázslatos világa Mozaik Múzeumtúra Roadshow (hellomiskolc.hu)

  

2. KÖLTŐ LEHETSZ A MODERN TECHNIKA SEGÍTSÉGÉVEL 

 

 A Miskolci Galéria Rákóczi-házban vendégeskedik a Weöres Sándor emlékére készült A megmozdult szótár című, modern magyar irodalmi kiállítás. Ha szereted a verseket, bizonyára nagy élmény lesz számodra ez a tárlat.

 A kiállításhoz kapcsolódóan foglalkozásokat is tartanak: versfoltozást, versrajzot, keresztöltést, gondaltfújást, verslehívó koppintást és 3D-s versleképezést. Ezekről a furcsa játékokról annyit elárulunk, hogy a gondolatfújással például ki lehet próbálni, milyen lenne, ha egy lélegzetnyi levegő kieresztésével egy egész verssort komponálhatnál.

 A fogadófalon a szótár hirtelen megmozdul, és animációk sokaságával mutatja meg Weöres Sándor rajzstílusát. A szólények a terem falán repülnek, ugrándoznak, bukfenceznek. A versfoltozással elkaphatod a tenyeredbe az elkóborolt szavakat. A versrajzzal megtapasztalhatod, milyen felhőtlen érzés az, amikor a versek - csak úgy  -, minden megerőltetés nélkül áramlanak a költő tollából.

megmozdultszotar.jpg

Kép forrása: PIM

 

Helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház, Miskolc, Rákóczi utca 2.

Időpont: 2016. szeptember 30. 9:00-12:00

További információ: A megmozdult szótár, Mozaik Múzeumtúra Roadshow (hellomiskolc.hu) 

Regisztráció: hermuz.hu/muzeumpedagogia weboldalon vagy a hermanmuzeumlatogatas@gmail.com címen!

 

3. MEGTUDHATOD HOGYAN ÖLTÖZTEK FEL A RÉGI MAGYAR MENYASSZONYOK

 Elsősorban a kis- és nagylányok érdeklődését keltheti fel a Gyöngykaláris a nyakán... címet viselő a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai öreg épületében rendezett, reggel 9 órakor kezdődő foglalkozás, mely iskolásoknak segít eligazodni a népviseletek mára már ismeretlennek tűnő jelrendszerében.

 A foglalkozáshoz kapcsolódó Gyűjtők és gyűjtemények kiállításból kiderül, hogy hogyan nézett ki, milyen kelmékből és kiegészítőkből készültek a díszesebb ünnepi öltözékek. Valódi népviseleti menyasszonyi ruhákat lehet megpillantani, amelyek a lehető legdrágább anyagból készültek. Megtudhatod azt is, hogy mely ruhaneműk azok, amelyek öröklődtek a múltból, és hogy hol húzódik a határ a divat és a hasznosság között.

gyujtokesgyujtemenyek2.jpg

"Sátoros kendő" a Gyűjtők és gyűjtemények kiállításról. Kép forrása: Herman Ottó Múzeum

 

Helyszín: Herman Ottó Múzeum Papszer utcai öreg épület, Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

Időpont: 2016. szeptember 30. 9:00-12:00

További információ: Gyöngykláris a nyakán... Mozaik Múzeumtúra Roadshow (hellomiskolc.hu) 

Regisztráció: hermuz.hu/muzeumpedagogia weboldalon vagy a hermanmuzeumlatogatas@gmail.com címen!

 

4. SZAKMAI VEZETÉSSEL TÁRULNAK FEL AZ EZERÉVES MAGYAR SÍROK TITKAI

 A történelemrajongók már most írják fel, hogy ingyenes és különleges tárlatvezetést tartanak a Roadshow alatt az Elit Alakulat kiállításon, mely 2014-ben nem véletlenül nyerte el Az Év Kiállítása címet.

 A tárlatot szakértő segítségével járhatod végig, betekintést kapva a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás-kori temetőinek legapróbb részleteibe is.

 Megtudhatod milyen fegyvereket, ékszereket, méltóságjelvényeket viseltek őseink. A termek berendezései választ adnak arra, hogyan tárták fel a régészek az egykori temetkezési helyeket, hogy hogyan állt össze a munka során előkerült részletekből az összkép. Interaktív módon lehetsz részese annak, mit mond a jelen tudomány a honfoglalásról a sírok ismerete alapján, és még az is kiderül, hogy hol lehetett a Kárpát-medencébe érkező magyarok első fejedelmi központja. 


elit_alakulat_kupcsik_s_7.jpg

Részlet az Elit Alakulat kiállításból. Fotó: #hellomiskolc

 

Helyszín: Herman Ottó Múzeum Papszer utcai öreg épülete, Miskolc, Papszer utca 1.

Időpont: 2016. szeptember 30. 15:30-16:30

További információ: Tárlatvezetés az Elit alakulat című kiállításban, Mozaik Múzeumtúra Roadshow (hellomiskolc.hu)

 

5. MEGMUTATHATOD, HOGY VAGY-E OLYAN JÓ FESTŐ, MINT ABA-NOVÁK VILMOS

 Talán a Roadshow legizgalmasabb és legvidámabb programjának várható a Paint Coctail - Happy Painting. A programon egy pohár bor mellett, instruktor segítségével festheted újra Aba-Novák Vilmos Laura (Kék kalapos nő) című 1930-as években készült festményének részletét. Az elkészült alkotással ezután a saját nappalidat is díszítheted.

 Az eredeti képet ezután a Pannon-tenger Múzeum épületének emeletén található Képtárban össze is vetheted majd a saját munkáddal, hogy kiderüljön, mennyire sikerült leutánoznod a művész stílusát.

laura-reszlet.png

Aba-Novák Vilmos: Laura (Kék kalapos nő). Kép forrása: Herman Ottó Múzeum

 

Helyszín: Herman Ottó Múzeum Központi Épületének terasza, Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

Időpont: 2016. szeptember 30. 16:00-18:00

További információ: PaintCocktail - Happy Painting!, Mozaik Múzeumtúra Roadshow (hellomiskolc.hu)

Regisztráció: latogato@hermuz.hu

 

+1 JÁRD BE MISKOLC MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSAIT, ÉS NÉZD MEG A TÉVÉ MACIT MIELŐTT HAZAMEGY!

 

 Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánljuk a Roadshow alatt 13 órától induló Tárlat-túrát. A városba érkező vendégeknek különösen hasznos lehet ez az alkalom, mivel egyetlen ingyenes bejárással tekinthető meg a két órás sétán a város négy kiállítóépülete.

 A túrát a Vasutas Természetjárók Bükki Egyesületének vezetője tartja és a Színháztörténeti és Színészmúzeum Thália-házából indul, ahol jelenleg időszaki kiállításként megnézhető az „Ilyen nagy szerelem...” Latinovits Zoltán emlékkiállítás és az Alekszej Bahrusin, A színház lovagja című tárlat a miskolci színházi múltat bemutató állandó kiállítása mellett.

szineszmuzeum_kupcsik_s_13.JPG

Részlet a Színháztörténeti és Színészmúzeum állandó kiállításából. Fotó: #hellomiskolc

 

 Ezután jöhet a második állomás, a Miskolci Galéria Feledy-háza, ahol a 2010-ben elhunyt kiváló grafikusművész Feledy Gyula alkotásait lehet megtekinteni a Deák téri épületben. A sétát folytatva a belvárosban a következő helyszín a Hunyadi utca 12. szám alatt található Petró-ház lesz, melyben Szalay Lajos munkáit lehet megnézni, akit a rajzművészet megújítójának tartanak. Picasso egyszer azt mondta Szalay Lajos művészete kapcsán „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”

 A túra a Rákóczi-ház megtekintésével ér véget, amely arról kapta a nevét, hogy kétszer is itt szállt meg küldöttségével a fejedelem.

 Az épületben található a miskolci grafikusok emlékkiállítása, valamint Kondor Béla - grafikus és festő - munkásságát bemutató tárlat. Az időszaki kiállítások közül kihagyhatatlan, ha már erre jársz, a Magyar Animáció 100 vendégkiállítás, mely a magyar animáció száz éves történetébe vezet be a valódi tévé macival és más régi, aranyos figurák felelevenítésével.

tevemaci.jpg

Részlet az Animáció 100 kiállításból. Fotó: #hellomiskolc

Indulási helyszín: Színháztörténeti és Színészmúzeum Thália-ház, Miskolc, Déryné utca 3.

Időpont: 2016. szeptember 30. 13:00-15:00

További információ: Tárlat-túra, Mozaik Múzeumtúra Roadshow (hellomiskolc.hu)

Jó tudni! A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei (a Pannon-tenger Múzeum és a Képtár, a Papszeri öreg kiállítási épület, a Miskolci Galéria Rákóczi-háza és a Thália-ház) szeptember 30-án 9:00 és 21:00 óra között tartanak nyitva.

2016. szeptember 30-án a kiállítások megtekintése és a programokon való részvétel ingyenes!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr5411744107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.