Programkavalkád Szent István király ünnepén
2016. augusztus 17. írta: EmeseT

Programkavalkád Szent István király ünnepén

 Augusztus 20. minden évben vidéken is gazdag programválasztékot ígér. Ahhoz, hogy látványos tűzijátékot csodálhass meg és izgalmas programokon vegyél részt, akár választhatod célodnak a vadregényes hegyekkel körbeölelt Miskolcot is, ahol állatkerti születésnappal, hatalmas családi ünneppel, szuper koncertekkel, divatnappal és éjszakai fürdőzéssel töltheted az ünnepet.
szent_istvan_2014_ks.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

KÖRMENET, NÉPI JÁTSZÓPARK ÉS BÉKEBELI HANGULAT A BELVÁROSBAN

 A városban a legfőbb ünnepi helyszínét a Szent István tér adja. Ez lesz az a hely, ahol a fő ünnepi eseményeket: a kenyérszentelést és a kenyéráldást tartják, és ahol végigvonul öt órakor az aratókoszorús körmenet, amelynek a célja a Szent István szobor megkoszorúzása lesz.

kenyer_aug_20-ra_ks.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Persze nem kell egészen délután öt óráig várni, ahhoz, hogy jól érezd magad a belvárosban. Délelőtt 11 órától már különleges népi játszópark hívogatja a családokat. A téren be lehet majd ülni egy népi fakörhintába. Ez utóbbit úgy lehet elképzelni, hogy a gyerekek valódi kosarakban kapnak helyet, a körhinta pedig kézi erővel működtethető.

 A jó kézügyességű gézengúzokat a mesterségbemutatók, a Manó Manufaktúra és Paprika Jancsi Csúzlizdája hozhatja lázba.

csuzlizda.jpg

Paprika Jancsi Csúzlizdája. Kép forrása: Paprika Jancsi Facebook

 

 A "csúzlizda" egy egyedülálló mechanikus szerkezet, amely a boldog békeidők vásári vurstlis hangulatát idézi vissza. A felnőttek elmerülhetnek délben a tönkölykenyérsütés titkaiban, valamint nézelődhetnek és vásárolgathatnak a népművészeti kirakodáson.

 

SZÉKELY CSILLAGOK ÉS TŰZIJÁTÉK ELŐTTI NAGY DURRANÁS

 

 Délután kettőtől a városháza és a megyeháza között kis színpadi produkciók kezdődnek. Az Óperenciás Bábszínház, a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely valamint a Miskolci Csodamalom Bábszínház váltja egymást. Fél nyolckor a Mintha zenekar koncertezik, akik népi dallamfeldolgozásokat és középkori és kora újkori trubadúr muzsikát játszanak 21. századi módon.

 A nagy színpadon a virágórához közel, négy órától a Székelyföldről érkező 150 tagot számláló Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadását lehet meghallgatni, melynek címe Székelyföldi csillagok. Őket követi a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes, akik az autentikus marosszéki néptáncok előadásában jeleskednek.

filharmonia.jpg

Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Kép forrása: Szentegyházi Gyermekfilharmónia Facebook oldala

 

 A tűzijáték előtt a nap fénypontját az ünnepen a Póka - Tátrai Regeneráció koncertje hozza el fél kilenctől. Az együttes fellépése a hazai rock- és blues rajongóinak igazán jó hír. A legendás páros: Tátrai Tibor és Póka Egon - szólógitár, basszusgitár - felállását tehetséges fiatalok játéka teszi teljessé.

tatrai.jpg

Póka - Tátrai Regeneráció. Kép forrása: Póka - Tátrai Regeneráció Facebook oldala

 

 Az örömzene egy valódi rockzenei időutazásnak ígérkezik, ahol felhangozhatnak például Cream, Jimi Hendrix és Led Zeppelin dalok a formáció új szerzeményei mellett. 

 

IDÉN A TŰZIJÁTÉK SEM ÁZHAT EL!

 

 A miskolci tűzijáték a szervezői ígéretek alapján minden eddiginél látványosabb, ragyogóbb színű és kevésbé füstösebb lesz. Ráadásul az eső sem zavarhatja majd meg, mivel elemei vízmentesített eszközök. Este 10 órakor kezdődik a Póka - Tátrai Regeneráció koncert után, és várhatóan húsz percig tart a Szent István téren.

tuzijatek2.jpg

Fotó: publicdomain

 

 Az égi látványosságban a nemzeti színek – a piros, a fehér és a zöld - dominálnak majd, körülbelül kétezer tűzijáték effekt felhasználásával. A rakétákat a szobor mögül és az Avas tetejéről fogják fellőni. A legszebb és leglátványosabb durranások a tűzijáték végén várhatóak. A tűzijátékra a legjobb kilátás közvetlenül virágóra mellől nyílik, mert ez a helyszín lesz a fellövések mértani közepe.

További információ:

Államalapító Szent István király ünnepe (hellomiskolc.hu)

Cím: Miskolc, Szent István tér

A programok 11:00-től  22:20-ig tartanak. Tűzijáték 22:00 órától.

 

MAGYAROS DIVATNAP A GALÉRIÁBAN

 Ha a divat szerelmese vagy, akkor neked találták ki a Miskolci Galéria Rákóczi-házban délelőtt 11 órától kezdődő Magyar Divatnapot, ahol magyaros ruhákat mutatnak be. A kifutó darabjainak tervezői között megtaláljuk Molnár-Madarász Melindát, azaz Meykét, aki a magyar tájegységek viseleteit gondolja újra. Rajta kívül még Ducsai Ágnes Georgina és Pálfi Anita Katalin helyi tervezők kreációi vonulnak fel. A divatnapra a belépés díjtalan. A rendezvény fővédnöke pedig Kriza Ákos, Miskolc polgármestere lesz.

meyke.jpg

Meyke divatfotó. Kép forrása: Meyke Fashion Facebook oldal 

 

További információ:

Magyar divatnap az Államalapítás ünnepére (hellomiskolc.hu)

Helyszín és cím: Miskolci Galéria Rákóczi-ház, Miskolc, Rákóczi Ferenc utca 2. Belépés a Széchenyi utcáról

Kezdés: 11:00 óra 

 

ÁLLATI SZÜLETÉSNAP A CSANYIKBAN

 

 A Miskolci Állatkert és Kultúrpark is ünnepel, de nem csak Szent István királyt, hanem megnyitásának 33. évfordulóját. Ebből az alkalomból szuper meglepetésekkel és kicsiknek és nagyoknak való állati programokkal készülnek. A legaranyosabb kisállatok is nagy valószínűséggel előbújnak ezen a napon, ugyanis a gondozók interaktív látványetetéseket és állatbemutatókat tartanak. Némelyik cukiságot meg is lehet simogatni.

hiuz_copyright_veresstamas_1.jpg

Fotó: Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Veress Tamás.

 

 Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen titkai vannak a hiúznak, a kúszósülnek vagy a gyűrűfarki makinak, akkor ezen a napon kiderül, ugyanis lelepleződnek az állatkerti kulisszatitkok. Az alkotókedvű gyerekek kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, a játékos kedvű családok pedig a családi totón.

További információ:

A Miskolci Állatkert 33. születésnapja (hellomiskolc.hu)

Helyszín és cím: Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Miskolc, Csanyik-völgy

Időpont:  9:00-19:00

 

EMILIO KONCERT AZ AVALON RISTORANTÉBAN

 

 Vacsoráznál valami igazán finomat egy étteremben az ünnepen, de még nem tudod, hová menj? Részese lennél egy felejthetetlen estének Miskolctapolcán? Ha igen, akkor ajánljuk, hogy látogass el az Avalon Ristorantéba augusztus 20-án.

emilio-szoveg.jpg

Kép forrása: Avalon Park, Avalon Ristorante.

 

 Az európai hírű jazz dobos, Fonogram-díjas és völkingengeni énekversenyt nyert, dalszerző Emilio ugyanis Szent István hétvégéjén örvendezteti meg énekével az Avalon Ristorante vendégeit este nyolc órától. Emiliót a könnyűzene kedvelői az Őrült vágy és a Miért búcsúznánk című slágerek énekeseként ismerik sokan. A koncertre a Ristorante vendégei számára a belépés ingyenes. Asztalt telefonon lehet foglalni.

További információ:

Emilio koncert az Avalon Ristorantéban (hellomiskolc.hu)

Helyszín és cím: Avalon Ristorante, Avalon Park, Miskolctapolca Iglói utca 15.

Időpont: 20:00

 

VÁR AZ UTOLSÓ NYÁRI ÉJSZAKA A BARLANGFÜRDŐBEN!

 

 Az idei augusztus 20-a az utolsó alkalom arra, hogy a főszezonban megtapasztald az éjszakai fürdőzést a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben. Ez a nyár utolsó szombatja, amikor este nyolc órától éjfélig látogathatod Európa egyik legkülönlegesebb fürdőkomplexumát napnyugta után is. Ne szalaszd el a lehetőséget!

 Az éjszakai fürdőzések során egyaránt látogathatóak a külső és belső, barlangi medencék. Egy ilyen alkalom egyszerre frissítő és ellazítóan kellemes tud lenni. Éjszaka a kültéri medencéknél hallgathatod a tücskök ciripelését és gyönyörködhetsz a csillagokban. A barlangi vízi járatok pedig az éjszaka folyamán sokkal titokzatosabbak, mint máskor.

ejsz10cut.jpg Fotó: Miskolctapolca Barlangfürdő****

 

További információ:

Éjszakai fürdőzés a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben (hellomiskolc.hu)

Helyszín és cím: Miskolctapolca Barlangfüdő****, Miskolctapolca, Pazár István sétány 1. 

Időpont: 20:00-00:00

Belépőjegy: 2600 Ft/fő

 

Ebben az évben is keresik az ország legjobb fürdőit. Idén két miskolci fürdő, a Selyemréti Strandfürdő az „Év feltörekvő fürdője”, a Miskolctapolca Barlangfürdő**** az „Év fürdője” kategóriában indult. Szavazzon a kedvencére!

 

INGYENES MÚZEUMOK ÉS FELTÁRULNAK A KÖVESI-GYŰJTEMÉNY TITKAI 

 

 Az évben a három nemzeti ünnep idején ingyenesen látogatható minden múzeum állandó kiállítása, így a miskolciaké is. Ideje tehát augusztus 20-ra egy múzeumlátogatást betervezni a családdal. A Pannon-tenger Múzeum az, amit a gyerekek is igazán élvezettel járnak végig Miskolcon. Itt teljes nagyságában csodálhatsz meg négy több mint hétmillió éves bükkábrányi mocsárciprust.

 hermuz_foep_ks.JPG

A Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Múzeumának épülete. Fotó: #hellomiskolc

 

 Az ősfákon kívül az elő és ősembereket bemutató kiállítás részben megtalálhatod a rudabányai előember csontjait, és megnézheted, hogyan működik egy tűzhányó. Az épületben helyet kapott egy gyűjtemény még a Kárpát-medence ásványaiból. Az emeleten pedig egy képtárat tekinthetsz meg.

 A Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületének állandó tárlata az „Elit alakulat címet viseli. A hihetetlen részletességű kiállítás a Kárpát-medence honfoglalás-kori temetőiről szól. Az első két teremben a régészet módszertanába lehet betekinteni. A második terem „egy régészeti laboratórium”. A harmadik terem a pihenést és  a játékot célozza meg interaktív formában.

elit_alakulat_kupcsik_s_15.JPG

Az Elit alakulat kiállításon. Fotó: #hellomiskolc

 

 Ajánljuk még Miskolc színháztörténetét bemutató állandó kiállítását a Színészmúzeum Thália-házában, ahol a család minden tagja találhat magának valami kedvére való érdekességet, legyenek ezek a színházi kosztümök, relikviák vagy az öreg fényorgona.

 Hamarosan bezárja kapuit a Kövesi István titkos gyűjteménye kiállítás a Miskolci Galéria Rákóczi-házában, mely a XX. századi festészet széles keresztmetszetét adja egy mészáros évtizedekig titkolt festmény kollekcióján keresztül. Még augusztus 28-ig van alkalmad a megtekintésére, utána bizonytalan időre, restaurálás miatt a képek egy ideig el lesznek zárva a nyilvánosságtól.

rippl-ronai_lazarine_with_a_parrot.jpg

A Kövesi István gyűjtemény egyik legismeretebb festménye. Rippl-Rónai József Lazarine papagájjal című alkotása. Fotó: #hellomiskolc

 

 A galéria az időszakos kiállításához kapcsolódóan ezért augusztus 20-án különleges programmal készül. A kiállítást rendhagyó tárlatvezetéssel is meg lehet tekinteni. A kollekció egyes darabjait olyan nagy nevek alkották, mint Gulácsy, Vaszary, Rippl-Rónai, Mednyánszky, Aba-Novák Vilmos.

További információ:

Kövesi István titkos gyűjteménye (hellomiskolc.hu)

Helyszín és cím: Miskolci Galéria Rákóczi-ház, Miskolc, Rákóczi Ferenc utca 2.

A tárlatvezetések időpontjai: 9.00 óra, 13.00 óra, 15.00 óra, 17.00 óra

Jelentkezni telefonon a 46/500-680-as számon, vagy e-mailben a latogato@hermuz.hu címen lehet. A tárlatvezetések díja 200 Ft/fő.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8510414776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.