Marha jó lesz!
2016. augusztus 09. írta: EmeseT

Marha jó lesz!

Harsány esete a szürkemarhákkal

 A szürkemarha egy igazi magyar ikon. Egy olyan állat, amely a kultúránk szerves része. Lenéz ránk a Feszty-körképről és Lotz Károly Ökrös szekeréről. Az állat, amely a legtöbb embernek megjelenik a lelki szemei előtt, ha a rónaságra gondol.

harsany_20150415_9_cut.jpg

Szürkemarhák Harsányban, fotó: #hellomiskolc

 

 Hazánkban őshonos, de nem olyan régen az állattartás része, ahogy sokáig gondolták. A honfoglalás idején valószínűleg még nem is létezett. Az Árpád-kor magyar marhái még egészen aprók voltak, erről árulkodik a Képes-krónika A magyarok bejövetele Pannóniába miniatúrája, amely törpe, a kutatók szerint 115 cm marmagasságú marhákat ábrázol.

 Az első biztos leletek szerint a 13-14. századra tehető a szürkemarhák megjelenése. Nagy valószínűséggel a kunokkal érkezhettek ezen különleges állatok ősei, amelyek a hatalmas a 17. században kihalt, akár 3 méter hosszúságúra megnövő őstuloktól származhattak.

ostulok.jpg

Rajz az egykori őstulok feltételezett külsejéről. Az állat 1627-ben halt ki. Kép forrása: Wikimedia.

 

A HÚSUKBÓL GAZDAGODOTT MEG ZRÍNYI

 

 A középkor végén és a kora újkorban a magyar szürkemarha tartás hatalmas gazdasági előnyt jelentett a településeknek. A hajdúk által hajtott, a nemzetközi piacokra a saját lábukon érkező állatok kivívták a külföld csodálatát. Hihetetlen mennyiségű marhát szállítottak szerte Európába a magyarok, főleg német területekre, valamint Itáliába és Morvaországba. Az állatok szervezete csodaszámba menően ellenálló a fertőzésekkel szemben - még a kergemarhakórral szemben is -, a húsa pedig a legjobb minőséget garantálta a 17. századi vásárokon.

zrinyi.jpg

 Ezek után jusson eszedbe Zrínyi Miklós is, ha a szürkemarhákra gondolsz! A szigetvári hős és családja tőzsérkedésből szerezte vagyona egy nagy részét. Kép forrása: Wikimedia.

 

A szürkemarha presztízse csak emelkedett az újkor közeledtével. Ezekkel a nagy, gyönyörű húsú állatokkal való kereskedelem hozzájárult ahhoz, hogy létrejöjjön egy gazdag paraszti és nemes polgári réteg. A Batthyányak, a Nádasdyak, Bethlen Gábor és Zrínyi Miklós jelentősen növelték vagyonukat a marhaeladással. Közvetetten a szürkemarháknak köszönhetjük Zrínyi törökverő magánhadseregének fenntartását.

 A 19. században a magyar állattartás megváltozott, így a marhaexport is. A marhák közül keresettebbek lettek a tejtermelésben hasznos, istállózható fajták. 1863-ban egy hatalmas aszály sújtott végig az országon. A szürkemarhák a felperzselt legelőkön ezrével hullottak. A maradék állatoknak a feladata is megváltozott, igás ökörként hasznosították őket. Ezen hasznukból eredeztethető a későbbi romantikus kép az igavonó szürkékről.

arpadfeszty.jpg

A Feszty-körkép részlete igavonó szürkemarhákkal. A kép forrása: Wikimedia.

 

 Az 1880-as évektől lett az Alföld az a terület, ahol tenyésztették. Korábban az országban rengeteg helyen foglalkoztak velük, talán még Miskolcon és környékén is, mivel a mezővárosok javában folyt a foglalkozás és tőzsérkedés a szürkemarhákkal. A 20. században a mezőgazdasági gépesítés után még több gulyát számoltak fel, mivel már igás ökrökre sem volt szükség. 

tilling_with_hungarian_grey_cattles_tif.jpg

Szürkemarha gulya a Kárpátokban egy ismeretlen eredetű a múlt század századfordulóján készült fotón.

 

 Az 1960-as években majdnem teljesen eltűnt a fajta. Összesen három gulya maradt az állami gazdaságban, ez hat bikát és kétszáz tehenet jelentett. A mai állomány lényegében ezektől az állatoktól származik.

 

"ALFÖLDI" HUNGARIKUM A BÜKK ALJÁN

 

 Ma már az állatok tenyésztését a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete felügyeli. Az állatfajta húsa pedig megkapta 2011 decemberében az Európai Unió bizottsága által az oltalom alatt álló földrajzi jelzésként a nyilvántartásba vételét. A magyar szürke szarvasmarha jelenleg a hungarikumok sorában a 15. helyen szerepel.

szurkemarha.jpg

 Egy szürkemarha szemtől-szemben. Kép forrása: Wikimedia.

 

 A szürkemarhák húsa akkor igazán jó, ha meg tudják oldani a tenyésztők, hogy a marhákat jó legelőkön, a lehetőségek szerint a legszabadabban tartsák. A húsa márványozott, szárazanyag tartalma magasabb, ezért kevésbé esik össze főzés során, kevés zsírt tartalmaz, ugyanakkor kihívást jelent a szakácsoknak, hogy ne legyen száraz a húsa. Az íze a vadhúsokéhoz hasonló és állítólag magában hordozza a legelő növényi zamatát.

 Sokan úgy gondolják, hogy a szürkemarha jellegzetesen alföldi, hortobágyi állat, mivel a 19. század végétől főleg erre a területre korlátozódott tenyésztése. Azonban az ország más területén is megtalálni, és nem csak az Alföldön szerveznek komoly ünnepet köréjük.

 Ilyen terület Harsány, Miskolctól körülbelül húsz percnyi autóútra, a Bükk-hegység déli lábánál fekvő, festői szépségű kicsiny történelmi település, ahol már negyedik alkalommal tartanak Szürkemarha Fesztivált.

 

HARSÁNY KINCSEI: SÓ, KALANDPARK, MACIK ÉS SZÜRKEMARHA 

 

 A község már a bronzkorban is létezett, ezt bizonyítják a község határában található avar-gyűrűk, a Halom-vár, Leány-vár és a Bagoly-vár. A 16. században már mezőváros, később bükkaljai szőlőtermő terület.

 Harsány napjainkban a testi, lelki felüdülés helyszíne. A község mellett egy kisebb horgászparadicsom található, amelyhez közel halásztanya várja a vendégeket, hogy megízlelhessék a finomabbnál finomabb halas ételeket. A helyi éttermek egyikében helyi ételspecialitásokat kínálnak fel, míg a másikban székely konyha üzemel.

harsany_20150415_3.jpg

Harsányi tájkép, fotó: #hellomiskolc

 

 Harsány hírneve gyógyító sópincéjének köszönhető, amelyet egy egykori borospincében alakítottak ki. A só Harsány testvértelepüléséről, az erdélyi Parajdról származik, ahol az egykor létezett őstenger kiszáradásakor maradt sót bányásszák. A negyed kilométer hosszú, négyágú, egykor uradalmi pinceként funkcionáló földalatti alagútba 40 tonnányi sót építettek be.

harsanyi_sopince_2013_dec_ks_41.JPG

Sódísz a Harsányi Sópincéből, fotó: #hellomiskolc

 

 Ha valamilyen légzőszervi vagy szív- és érrendszeri, illetve ízületi betegségben szenvedsz, érdemes ellátogatnod akár kúraszerűen is ide, de akkor is egy kellemes, pihentető emlék marad az itt töltött idő, ha egészséges vagy.

 A sópince gyerekeknek is élmény nyűglődés helyett, ugyanis a pince egyik helységét úgy alakították ki, hogy a kicsiknek egy sójátszótér okozhat felhőtlenül vidám pillanatokat. Az idősebbeknek a földalatti kápolna jelenhet lelki feltöltődést, mint szakrális emlékhely.

harsanyi_sopince_2013_dec_ks_33.JPG

 Akár még ringatózhatsz is egy hintaszékben a Harsányi Sópincében! Fotó: #hellomiskolc

 

 Gyereklelkű felnőtteknek és mackóimádó gyerekeknek egyaránt tetszeni fog Harsányban a Mackófalva, a Kossuth utca 80. szám alatt, ahol közel hatezer darab plüssállatot őriznek. Mindenképpen próbáld ki helyi Szabadidő- és Kalandparkot is, ahol számos kikapcsolódási lehetőség közül választhatsz. Van itt csónakázó tó, felnőtt kalandpálya, vízi gömb, légifolyosó, gyerek és junior ügyességi pálya. Lehet lovaskocsikázni és lovagolni is. Ha pedig már túl vagy mindenen, még egy szalonnasütést is a programjaid közé iktathatsz.

  

MARHAPECSENYÉK, CSIKÓSOK, BAJSZOK, HUSZÁROK, TRAKOROK ÉS SZALMAVÁR

 

 Minden év augusztusában Harsányba a szürkemarha miatt is ezrek látogatnak el. A községet körbevevő, csodaszép bükkaljai legelőkön egy helyi gazda ugyanis saját gulyát tart, több mint száz magyar szürkemarhával. A harsányi szürkemarha húsa a legelő Alföldhöz képest magasabb fekvése és a völgy adta adottságok miatt térhet el kissé a megszokott hortobágyi szürkétől.

 A harsányi szürkék köré szervezett fesztivál ma már országos hírű rendezvény, több tízezer látogatóval, ahová az ország minden területéről várnak vállalkozó kedvű csapatokat, hogy valami szürkemarha-húsos eledelt főzzenek. A finom fogásokat aztán meg is lehet kóstolni, valamint egy szakmai zsűri bírálja őket, amelynek tagja a tévéből ismert Laci bácsi, azaz Benke László.

lacibacsi.jpg

Ökörsütés a tavalyi fesztiválon. Kép forrása: szurkemarhafeszt.hu

 

 Persze amíg tart a fesztivál nem csak szürkemarhát lehet enni. Szoktak tartani ökörsütést, malacsütést nyárson és megízlelhetők a helyi gasztronómiai különlegességek: a helyi tócsni, a kalka, a harsányi fánk.

 Ami nekem személy szerint a külön kedvencem ezen a fesztiválon, hogy egy hatalmas szalmavárat emelnek bálákból, ami egy látványos és hangulatos hátteret ad a mulatságnak.

harsanyiszurkemarha.jpg

Életkép a III. Harsányi Szürkemarha Fesztiválról. Kép forrása: szurkemarhafeszt.hu

 

 A programok idén is igen változatosak lesznek. Az események a Szilvási Tanyán és környékén zajlanak majd. A rendezvény első napján öt órától kezdődik a megnyitó ünnepség. Másnap pedig startol a főzőverseny. A fesztivál folyamán lesz kiállítás a szürkemarhák fajtatörténetéről, szürkemarha ökörfogat, népi ügyességi játékok, veterán járművek, honvédségi bemutató. A gyerekeknek az Alma együttes tart fergeteges koncertet.

 A népi hagyományőrzők idén is kitesznek magukért. A harsányi marhahúshoz harsányi népdal dukál, de jönnek hagyományőrzők Tabánról, Debrecenből. A bükkaranyosi huszárok pedig ismét megmutatják korhű egyenruhájukat és lovasságuk dicső erejét az izgalmasabbnál izgalmasabb pödrésű "arcszőrzeteket" felvonultató Borsodi Bajusz Mustra után.

 Este a koncertek szerelmeseit várják  Veréb Tamás, Tóth Gabi,a  Balkan Fanatik és a Jam Republic koncertjei. A szürkemarhák ünnepének végén egy hatalmas tűzijátékban gyönyörködhetsz.

Esemény helyszíne: Harsány, Szilvási Tanya és környéke

Időpont: 2016. augusztus 12-13.

További információk: szurkemarhafeszt.hu

A község honlapja: harsany.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr308946104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.