Kezdődik az év legnagyobb történelmi játéka!
2016. július 28. írta: EmeseT

Kezdődik az év legnagyobb történelmi játéka!

A hétvégén "harc első vérig" a Diósgyőri várban

 Július utolsó hétvégéjén az év egyik legnagyobb szabású rendezvényére készül a Diósgyőri vár. Ez az esemény pedig nem más, mint a Középkori forgatag, ahová várnak kicsiket, nagyokat, felnőtteket, időseket, mindenkit, aki szívesen elveszne a középkor világában játékosan, harcosan, jelmezesen vagy anélkül.

 Hogy miért érdemes elmenned a várba? Ebből a bejegyzésből kiderül.

var2.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

VILÁGREKORDER LOVASÍJÁSZ AKCIÓBAN

 

 Ismét a Diósgyőri várba érkezik Kassai Lajos, akiről a népszerű Lovasíjász című film is szól. A helyszínen most élőben csodálhatod meg az elképesztő íjász technikáját. 

 Kassai Lajos lényegében a modern lovasíjászat megteremtője, öt Guinness világrekordot tudhat magáénak. Ő az egyetlen ember, aki képes váltott lovakon megállás nélkül egy napon át lovasíjászkodni.

 A Középkori Forgatagon mindkét nap hat órától a Legendás Kardforgatók előadás részeként lesz megnézhető, ahol rajta kívül a legügyesebb középkori hagyományőrző csoportok mutatják be tudásukat.

kassai_1.jpg

Kassai Lajos lovasíjász, fotó: #hellomiskolc

 

VALÓSÁGHŰ CSIHIPUHI, VALÓDI LOVAGI CSATA

 

 Imádod a középkori lovagi tornákat, de már unod a szabályozott játékokat, ahol a mai lovagok csak érintéssel és pontszerzéssel csatáznak, ahelyett, hogy egy valós küzdelmet mutatnának be? Zavar az, hogyha a bajvívás bemutatókon nem a valódi középkori ruházathoz hasonló páncélt viselnek a küzdő felek?

 Ha igen, akkor eláruljuk, hogy a idén a forgatagon egy különleges, a szokásostól eltérő úgynevezett buhurt tornát tartanak, ami a lehető legközelebb hozza az egykori tornákat a mai kor emberéhez.

kozepkori_forgatag2014_nj_179.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Az I. Diósgyőri Buhurt Torna olyan lesz, mint egy igazi sportverseny. A torna lényege, hogy korhű páncélos lovagok csapnak össze. A harcok pontszerzés helyett a feladásig folynak, tehát a küzdő felek tényleg harcolni fognak, legalábbis olyan mértékben, hogy ne okozzanak egymásnak komoly sérülést.

 A cél a bajnoki cím megszerzése. A tornán a magyar csapatot az a csoport képviseli, akik a prágai nemzetek viadalán is részt vett. Szurkolj nekik Diósgyőrben!

cseke-kapitany.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

FÁKLYÁS FELVONULÁS ÉJSZAKAI TÁNCHÁZZAL

 

 A szombati nap végén, ahogy elérkezik a naplemente egy igazán hangulatos élményben lehet részed. A várudvar tagjai, udvarhölgyek, lovagok, mesterek, artisták, nemesemberek, zenészek fáklyákat vesznek a kezükbe, és felvonulnak a vár felé vezető utcában.

diosgyori_var_este_201503_kupcsik_s_1_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Ezután kinyílik újra a Felső várudvar, ahonnan meg lehet csodálni azt a naplementét a történelmi épület teraszáról, amelyről Petőfi Sándor az Alkony című versét is írta, majd éjszakai lovagi bemutatókat tartanak a várárokban. A Felső várudvarban a táncosabb lábúak a Bourdon Bohémia zenekar dalain koptathatják el cipőiket.

 

HAGYOMÁNYŐRZŐK SZÍNE-JAVA A LOVAGI TORNÁK TERÉN


 A forgatagon nem csak a már említett Kassai Lajos bemutatójáért érdemes kinézni. Rengeteg kiváló, középkori hagyományőrző csoport képviselteti magát. Jelen lesz a visegrádi Szent György Lovagrend. Ők azoknak a lovagoknak a hagyományait jelenítik meg, akik a visegrádi fellegvárban őrizték valaha a Szent Koronát. Részt vesz az eseményen a kisújszállási, páncélos lovagokból álló Szabad Lovagok Rendje.

kozepkori_forgatag2014_nj_675_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A helyszínen megtekinthetők a szintén páncéljaikról és fizikai keménységükről és korhűségükről híres Societas Draconistrarum, a kőbányai Sárkányos Szövetség Lovagjai. Szegedről a Pavane zászlóforgatók teszik tiszteletüket. Helyiként Nagy Lajos király "serege" a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend érkezik.

 

KAPJ RÁ A KÖZÉPKOR ÍZÉRE!

 

 Mivel a Diósgyőri vár a királynék jegyajándéka volt, ezért értelemszerű, hogy a várban nem csak a viaskodásnak, a páncélcsörömpölésnek és a csatazajnak van helye, hanem a szórakozásnak és a megismerésnek is.

kozepkori_forgatag2014_nj_25.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A várudvarból nyíló termekben kézzelfoghatóan tapasztalhatod meg a történelmet. Elmélyülhetsz a fűszerek, az alkímia, a középkori mesterségek világában. Bekukkanthatsz a királynék hálótermébe és fürdőjébe. Beülhetsz egy valódi középkori kocsmába. Tied lehet több évszázad kultúrája, zenéje néhány óráig. Csodálkozhatsz a tűznyelőkön, komédiásokon a Vaga Banda gólyalábasok "csuhajdáréján".

kozepkori_forgatag2014_nj_51.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A gyerekeknek középkori játszótérrel, jelmezes beöltözéssel, fegyverbemutatóval lehet örök emlék a forgatagban eltöltött nap. A középkori hangulatot pedig a Sub Rosa Régizenei Együttes, a Bourbon Bohémia, a Héttorony Hangász, a Szelindek Régi-Világzenei Forgatag és az Agyagbanda alapozza meg.

 

diosgyorivar_a3-big.png

Kép forrása: diosgyorivar.hu

 

Időpont: 2016. július 30-31. 10:00-től 18:00 óráig. Szombaton 21:00 órától fáklyás felvonulás és éjszakai programok.

Helyszínek: Diósgyőri vár, Miskolc, Vár utca 24.; Lovagi tornák tere, Miskolc Tapolcarét utca; Vár utca.

További információk: Középkori forgatag a Diósgyőri várban (hellomiskolc.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr1008917132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.