5+1 pünkösdi program Miskolcon, ami kimozdít otthonról
2016. május 11. írta: EmeseT

5+1 pünkösdi program Miskolcon, ami kimozdít otthonról

 Ha a pünkösdi hétvégét Miskolcon vagy valamelyik környező településen töltöd, akkor érdemes a város ünnepi kínálatából szemezgetni.

 A belvárosban szombaton szecessziós sétára mehetsz, a Pannon-Tenger Múzeum hatalmas kedvezménnyel vár. A Lovagi Tornák Terén szuper lovas programokat tartanak, míg Hámorban egy alternatív brit előadást nézhetsz végig. Ha pedig a Pünkösdöt egy hagyományokban gazdag helyszínen töltenéd, a Diósgyőri vár a legjobb választás!

kisvasuti_nap_2013_osz_nj_5_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc


1. VADKUTATÓ VONATOZÁS A LUTRA EXPRESSSZEL

 A Vuk szerzőjének Fekete Istvánnak Lutra című regényéről kapta a nevét a pünkösdi különvonatot, amely a garadnai vadászati rendezvényekre visz ki reggel 9:20 órakor, a Dorottya utcai megállóból. A vendégek odafelé úton bekukkanthatnak a Lillafüredi Ökoturisztikai Központba. Onnan a vonat következő állomása a Pisztrángtelep, a Lutra egykori otthon lesz.

 A végállomásra, Garadnára 11:20 körül érkezik meg a mozdony, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb vadászattal kapcsolatos programok várják a kicsiket és nagyokat. Iskolásoknak kiváló időtöltés az íjászati, a vadhívási és agaras bemutató, míg a szülők élvezhetik a vadászkürtös zenész műsort, a vadászati és vadgasztronómiai előadásokat.

 A programon való részvétel előzetes regisztráció után lehetséges! Jegyváltás a helyszínen, indulás előtt a kisvasút Miskolc-Dorottya utcai állomásán. Visszaérkezés tetszés szerint a LÁÉV bármelyik visszafelé közlekedő járatán.
vadkutato3_160514_plakat1-page-001.jpg

Kép forrása: Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Helyszín: Miskolc, Dorottya utcai kisvasútállomás

Időpont: 9:20

Részvételi díjak:

Felnőtteknek:1600 Ft,-/fő
Gyermekeknek 4-től 14 éves korig:1300 Ft,-/fő
4 éven aluli gyermekeknek az utazás ingyenes.
Kutya felnőttjegy, míg kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható.

Jelentkezés: lillafuredi.kisvasutert@gmail.com
A programon alkalmas kirándulóöltözet viselése ajánlott!

További információ: Lutra expressz Garadnára (hellomiskolc.hu)


2. SZECESSZIÓS BARANGOLÁS MISKOLC BELVÁROSÁBAN

 A múlt század fordulójának egyik legnagyobb hatású művészeti irányzata a szecesszió, ahogy a legtöbb magyar nagyváros építészetére úgy a miskolcira is nagy hatást gyakorolt. Az építőművészetben főbb motívumai a geometrikus vagy hullámzó, növényi minták, a nagymértékű stilizálás és a gömbölyded formák voltak.

 A miskolci Tourinform irodából induló pünkösdi garantált belvárosi séta a megújult tavaszi természethez igazodva a páratlan, miskolci, szecessziós értékeket mutatja be. A nagyjából másfél - két órás városnézés ajánlott minden miskolcinak és városba érkező turistának, hiszen nem minden nap adódik olyan lehetőség, hogy ezeket az épületeket, díszítéseiket és történetüket egy ilyen érdekfeszítő program keretében megismerjük.

weidlich-haz_2015_ks_1_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Időpont: 2016. május 14. szombat, 10:00

Indulás helye: Tourinform Miskolc, Miskolc, Széchenyi u. 16.

Részvételi díj: felnőtt: 900 Ft, nyugdíjas és diák: 600 Ft, családi jegy (1 felnőtt és 2 gyerek vagy 2 felnőtt és 1 gyerek): 1990 Ft, Miskolci lakosoknak és a miskolci TDM-tagok alkalmazottainak: 400 Ft.

TIPP: A Miskolc Pass turisztikai kártyával a garantált tematikus városnéző séta egyszeri alkalommal ingyenes!

További információ: Tematikus garantált városnézések a belvárosban (hellomiskolc.hu)


3. SZUPER LOVAS PROGRAMOK A LOVAGI TORNÁK TERÉN

 Az idei Pünkösd nagy ünnep Diósgyőrben a lovak és a lovas sportok rajongóinak. Szombat este ugyanis egy rendkívüli műsor érkezik városunkba. Ez a Honfoglalás című Nemzeti Lovas Színház által bemutatott produkció, amely izgalmas módon ötvözi magában a lovas ügyességi bemutatót, a színházat és a rockopera műfaját egy a hét vezérről szóló előadás keretében. A főbb szerepekben Pintér Tibor, Buch Tibor és Makrai Pál. Az előadásnál Kassai Lajos lovasíjászai közreműködnek.

honfoglalas.png

Kép forrás: diosgyorivar.hu

 

 Május 15-én, vasárnap 9 órától rendezik Miskolcon, Diósgyőrben a Lovagi tornák terén a BASF díjugrató kupát. A versenyen a megye legjobb lovasai mérik össze tudásukat.

 A díjugratás a világ egyik legkedveltebb lovas sportága, amely rendkívüli látványt és izgalmakat tartogat a lelátón ülőknek. Ha rajongsz a lovas sportokért és a lovakért, szeretettel várnak a hétvégén a diósgyőri Tapolca réten. A belépés a rendezvényre ingyenes.

ugro-plakat.jpg

Kép forrása: diosgyorivar.hu

 

Helyszín: Lovagi tornák tere, Miskolc, Tapolcarét utca

Időpont: Honfoglalás 2016. május 14. szombat 19:00, BASF Díjugrató Kupa 2016. május 15. vasárnap 9:00 

Jegyárak: Honfoglalás - 4500 Ft, 5500 Ft; BASF Díjugrató Kupa - ingyenes

További információ: Honfoglalás, BASF Díjugrató Kupa

 

4. NÉZD MEG RUDIT ÉS AZ ŐSFÁKAT FÉLÁRON!

 Még nem láttad még a hétmillió éves Bükkábrányi ősfákat? Nézegetnél csodaszép ásványokat Magyarország minden tájáról? Kíváncsi vagy Rudira a tízmillió éves a Rudapithecus koponyájára közelről?

 Pünkösd vasárnapján itt a lehetőség, hogy ellátogass a múzeumba vidékiként féláron, miskolciként lakcímkártya bemutatásával 75 % -os kedvezménnyel! Május 16-án az épület minden kiállítóhelye kedvezménnyel megtekinthető, beleértve ebbe a Képtárat is, ahol olyan jelentős alkotások fogadnak, mint Munkácsy Mihály, Lotz Károly és Szinyei Merse Pál munkái.

punkosd.jpg

Kép forrása: Pannon-tenger Múzeum

További információ: Pannon-tenger Múzeum (hellomiskolc.hu)

Belépőjegy kedvezmények 2016. május 15-én:  vidékieknek 50%, miskolciaknak 75%, lakcímkártya bemutatásával!

Helyszín: Miskolc, Görgey Artúr út 28.

 


5. PÜNKÖSDI KIRÁLYVÁLASZTÁS A DIÓSGYŐRI VÁRBAN

 Aki a hagyományos pünkösdölést választja, annak javasoljuk, hogy menjen a Diósgyőri várba, ahol Pünkösd bármely napján az ünnepnek megfelelő, vidám programok várnak.

 Az események már szombaton elkezdődnek az Alsó várudvarban a népi játszóparkkal, ahol nemcsak népi játékok és látványos népművészeti alkotások, hanem fejlesztő hatású kreatív, embert próbáló ügyességi feladatokra számíthatnak gyermekek és felnőttek egyaránt. Csak néhány játéktípus a nép játszóházból: régi típusú kosaras körhinta, hordólovaglás, teknő horgászat, kakas lövészet, gólyalábak.

 Kisgyerekek minden bizonnyal élvezni fogják a nap közben többször is megrendezett a Hétszínrét Társulat Pünkösdi rózsa című pünkösdhöz kapcsolódó dalos, mesés bemutatóit.

 Vasárnap rendezik a pünkösdölést, ahol kézműves foglalkozásokon élhetik ki a kreatívabb gyerekek és felnőttek magukat. Készíthetsz pünkösdi rózsát, fejdíszt, májusfát, pünkösdi galambot.

 Az érdeklődők bájitalokat is keverhetnek az Alkímia teremben, valamint kipróbálhatóak a középkori fegyverek és viseletek a vár fegyvermesterének segítségével.

 Az események a hétfői nappal érik el csúcspontjukat a pünkösdi királyválasztón, ahol a részt vevők megismerhetik a pünkösdi királyválasztás hagyományait. Vajon te leszel Pünkösd királya vagy királynője?
diosgyor_20150820_kupcsik_sarolta_58.JPG

Fotó: #hellomiskolc

Helyszín: Miskolc, Vár utca 24.

Időpont: 2016. május 14-16, szombat-hétfő

További információ: Pünkösdi programok a Diósgyőri várban

TIPP: A Diósgyőri vár Miskolc Pass kártyával egyszeri alkalommal ingyenesen látogatható, továbbá a rendezvények belépőire 10 % kedvezmény vehető igénybe!

A 365 napos Miskolc Pass kedvezménykártya esetében a várbelépőre vehető igénybe 10 % kedvezmény!


5 + 1. ALTERNATÍV BRIT SZÍNHÁZ HÁMORBAN

 „Kit rejt az öltöny és kit az estélyi? Ki megy be a férfi mosdóba és mit akar? Ki és miért küzd dührohamokkal? Ki kihez vonzódik? Kinek mik a szerepei? Kinek mi hiányzik? Ki mit talál meg? És ki kicsoda egyáltalán?
Játék és küzdelem szerepekkel, nemekkel, magunkkal.” (forrás: Scallabouche.com)

 Egy rendhagyó, modern színdarab nézői lehetnek azok, akik május 14-én ellátogatnak a Hámori Waldorf Iskola Sas utcai Színháztermébe 19 órakor.

 A Scallabouche Theatre szervezésében kerül bemutatásra Hámori Gabriella és Vajda Milán főszereplésével: a Semleges nemek. Egy ritka színdarabról van szó, amely még háromszor látható az országban, egyszer Budapesten, egyszer Szegeden és egyszer Miskolcon. A Semleges nemek a férfi és nő szerepeinek felcserélhetőségével és összemosódásával foglalkozik. Olyan témákkal, amelyek manapság sokakat foglalkoztatnak, csak éppen tabuként tekintenek rájuk. A társulat egy teljesen egyedi improvizációs technikát alkalmaz, amely a pillanat erejéből építkezik.

semlegesnemek.jpg

Helyszín: Miskolc, Miskolc, Losonczy István u. 64.

Időpont: 2016. május 14. 19:00

További információ: Semleges Nemek (hellomiskolc.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr448705454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.