6 tipp, merre kirándulj a gyerekekkel idén tavasszal
2016. március 28. írta: N. Júlia

6 tipp, merre kirándulj a gyerekekkel idén tavasszal

Családi hétvégét terveztek? Összegyűjtöttünk 6 különböző programot a tavaszra Miskolcon és környékén, ami nekünk nagyon bevált, s amely egy, vagy akár több napra is leköti a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

6tippkoll.jpg

Fotó: MIDMAR

1. Miskolctapolca - a barlangi fürdőzéstől a gokartig

Miskolctapolcára nemcsak a Barlangfürdő miatt érdemes ellátogatni, noha tény, hogy egy több napos miskolci programnak kihagyhatatlan eleme Európa egyik legkülönlegesebb fürdője, ahol természetes barlangjáratokban lehet fürdőzni. Mindemellett azonban feledhetetlen programot ígér a Kalandtúra park, valamint a Bobpálya is. 2015 tavaszától látogatható az Avalon Park, ahol a gyerekeket a Maya Játszópark várja, miközben a felnőttek gokart pályán próbálhatják ki magukat, vagy a Sörkertben pihenhetnek. Miskolctapolca egyes helyszínei között az Avalon Park dottó járatával lehet közlekedni. Még nincs egy éve, hogy átadásra került a Miskolctapolcai Strandfürdő, ahol a standidény előtti időszakban elsősorban a belső élménymedencéket és a wellness szolgáltatásokat javasoljuk kipróbálni.

11008552_884240314986025_2800041579420470228_n.jpg

Fotó: MIDMAR

TIPP: Ha Miskolcra látogatsz, hozz magaddal egy képeslapot. Ha leadod a Tourinformban a saját, egyedi Miskolc élményedet ráírva, részt vehetsz a Tourinform nyereményjátékán.

 

2. Családi múzeumtúra Miskolc belvárosában - a program, amely rossz időben is vonzó

A Herman Ottó Múzeum kiállításai garantáltan jó családi programot jelentenek az egész családnak. A múzeum különböző egységeiben más-más korszak kerül interaktív formában bemutatásra - s kiállítások pedig ugyanúgy lekötik a gyerekeket, mint a velük lévő felnőtteket. A mi kedvencünk a Pannon-tenger Múzeum, ahová a kisfiam minden nálunk megforduló ismerősünket is el akar mindig vinni, annyira élvezi. A kiállításon a lehető legkülönbözőbb feladatok várják a gyerekeket a színezéstől a számítógépes feladatsorokig, de akár elindíthatják a Tokaji hegy vulkánjának lávakitörését is. Mindeközben a felnőttek nemcsak az ásványtár kincseit nézhetik meg, hanem megismerkedhetnek a Pannon-tó élővilágával is. 

img_7115.JPG

Fotó: MIDMAR


Ha a Pannon-tenger Múzeumot felkeresitek, ne hagyjátok ki az ugyanabban az épületben található Képtárat, ahol többek között Csontváry híres képe, Az öreg halász is megtekinthető. 
A múzeumtúra azonban nem érhet véget a Görgey utcai épület felfedezésével, érdemes ellátogatni a Papszeri épületbe, ahol most három családokra fejlesztett kiállítás, a honfoglalást bemutató Elit alakulat, a bronzkort bemutató Más/világ és a Szemere Bertalan korát bemutató kiállítás várja az érdeklődőket. S ha már a Papszeren vagytok, érdemes átsétálni a Miskolci Galériába is, ahol tavaly decembertől a 20. század első felének legnagyobb magyar festőinek alkotásait lehet megtekinteni. 
Gyerekekkel kihagyhatatlan a Színháztörténeti- és színészmúzeum is, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt mindig élvezik a beöltözést és a színpadon való szereplést éppúgy, mint a fényorgona kipróbálását. 

TIPP: Miskolc Pass Turisztikai Kártyával minden miskolci múzeumba egy alkalommal ingyenesen lehet bemenni, ráadásul a kártya érvényességi ideje alatt a tömegközlekedés is ingyenes. Részletek a www.miskolcpass.com oldalon, ahol a kártyák online is megvásárolhatók.

3. Kalandok a kisvasút mentén

kisvasut.jpg

Fotó: MIDMAR

Az erdei vasúton való utazás egyébként is óriási élmény minden korosztálynak, a lillafüredi kisvasút azonban ennél többet is nyújt: összeköti a Diósgyőr és Garadna közötti családi programlehetőségeket. Ha Lillafüreden szálltok le, érdemes kimenni a Lillafüredi Sport- és Kalandparkba, ahol az ingyenes tematikus játszótér mellett paintball és egy különleges kalandpark is várja az érdeklődőket. Várhatóan májusban megnyit a lillafüredi Libegő is, de akár golfautós és segway kirándulást is tervezhettek. A Hámori-tavon már várnak a csónakok, a túrázóknak pedig javasolni tudjuk a Molnár-szikla vagy a Szeleta-barlang felfedezését.  A fáradt gyerekek a kisvasút megállóban az Ökoturisztikai Centrumban töltekezhetnek fel, ahol többek között maguk is kipróbálhatják a mozdonyvezetés élményét, illetve a Függőkertben található játszótér. 
A kisvasúton való kirándulás azonban nem érhet itt véget: ha tovább utaztok, megnézhetitek a Fazola-kohót, illetve nagyszerű családi program a Lillafüredi Pisztrángtelep is. 
Ha Lillafüred felől érkeztek a belvárosba, érdemes egy megállóval a végállomás előtt leszállni és elsétálni a Diósgyőri várba is. 

TIPP: Az Ökoturisztikai Centrumban ingyenes Miskolc és Lillafüred térkép, a környéket bemutató kiadványok, valamint megvásárolható miskolci ajándéktárgyak is kaphatók. 

4. Állatkerti élmények

Családok számára az idén a 33. születésnapját ünneplő Miskolci Állatkert és Kultúrpark kihagyhatatlan program. Több mint 130 féle állattal lehet itt találkozni. Az én fiam kedvence a gyűrűsfarkú maki, sokak azonban a Magyarországon csak itt található sülök miatt látogatnak el ide. Az állatkertben látványetetések és időről időre izgalmas családi programok várják az érdeklődőket.  csongi_fokan_1.jpg
Fotó: MIDMAR

TIPP: a Majális Parktól indul a Guide@Hand Miskolc alkalmazás Csanyik-Lillafüred sétája, amely elkalauzol többek között a Molnár-sziklához is. Érdemes az applikációt és a sétát letölteni.

5.  Mackófalva, sópince - Harsány

Harsány az a település, ahol minden évben vár valami újdonság. A korábban elsősorban a kalandparkjáról és horgásztaváról ismert településen idén már Magyarország legnagyobb plüssmaci gyűjteményét is meg lehet nézni, a parajdi sóval burkolt sópince pedig a gyerekek asztmatikus problémáit is kezeli. Harsányból érdemes ellátogatni a szomszédos Kisgyőrbe is, ahol Közép-Európa legnagyobb Betleheme egész évben látogatható, de a településről indulva akár a több mint 7 km-es Parlagi sas tanösvényen is túrázni lehet. A tavaszi időszakban különösen szép a Bükkalja, érdemes elszakadni a város zajától és pár napot a családdal itt tölteni. 

Fotó: www.hellomiskolc.hu

TIPP: a Sópincében Székely Termék Bolt is működik. 

 6. Szentlélek - Pálos kolostorrom, túrák és kalandpark

Kristálytiszta levegő, kellemes környezet, nagyszerű aktív családi programok - így lehet összefoglalni a Lillafüredtől mintegy 14 km-re, 710 méter magasságban található Szentlélek kínálatát, ahová nemcsak az 1260 körül alapított pálos kolostorrom miatt érdemes ellátogatni. Szentlélekről kiváló túrák tehetőek a Bükkben, de egy helyi vállalkozónál akár kerékpár is bérelhető és kellemes erdei kerékpártúrákat is lehet szervezni. Szentléleken kalandpark és mászófal is várja az aktív programra vágyókat. 

 TIPP: Ha nem a szentléleki Turistaparkot választjátok szállásként, javasoljuk az autóval 15 percnyi távolságra lévő, szintén a Bükk ölelésében található Sebesvíz Panziót, ahol jakuzzi és halastó, valamint családi szobák is várnak. 

 6tippmerre.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr638527162
Nincsenek hozzászólások.