Tudta Ön, mi folyik Diósgyőrben a hétvégén?
2016. február 26. írta: N. Júlia

Tudta Ön, mi folyik Diósgyőrben a hétvégén?

Arany János Toldiját mindenki ismeri, a korszakot, amelyben a történet játszódik, nagyon kevesen. Pedig Nagy Lajos király (1342 – 1382) kora, a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszaka. De ennél is kevesebben tudják, hogy a trónon a lánya, Mária követte 1382 – 1385 között, illetve - két hónapnyi intermezzo után - 1386 – 1395 között. Mindössze 24 éves volt, amikor lovasbalesetben elhunyt. 

Legtöbbünk úgy gondol a középkorra, mint valami füstös, kardcsörgető, csatázó, kurjongató kavalkádra, ahol egyforma eséllyel csorog a vér vagy a zsír a lovag szakállán zsíros disznóhúst harapván. Szóval a középkor egy olyan "tevékenységcsomag", melynek következménye egy garantált másnaposság (ha nem az alkoholtól, akkor a fejbekólintástól). Vagy éppen fejvesztés.


Ezt a másnaposságot úszhatja meg, aki a Nagy Lajos és Mária királyné kedvenc rezidenciáját keresi fel, egy klassz várat, ahol azonban sem vér, sem zsír nem folyik itt.. inkább valami más.

Merthogy ez a zsíros, véres, csörtetős feeling a XIV. században sem volt trendi mifelénk. Nagyon nem. Pedig a korabeli Európa valamennyi cool tárgya, cucca, akciója ugyanúgy megjelent hazánkban, mint manapság. Frizura, ruhaviselet, cipő…

 

Persze nem volt könnyű az élet akkoriban, hiszen internet és Facebook hiányában lelkes és kritikus írnokok vagy virágos fantáziájú illuminátorok írták, rajzolták, sokszorosították a legfontosabb tudnivalókat. Igen, a legfontosabbak között a szerelem is szerepelt. Pl. ilyen határozott ráutaló magatartással: 

Merthogy a cél akkor sem volt más...  amit az alábbi kép szemléltet:

 

A következmények pedig:

Ezt a kort, és ezeket a történeteket kell megérteniük, akik a fiatal Mária királynő rezidenciáját meglátogatják. A Diósgyőri vár életének talán legtitokzatosabb témája bontakozik ki: a királyi szerelmeket idézik meg éjszakai kalandozásukon. A történelem nagy szerelmi drámái, virágnyelv, lovagi szerenádok, hódító nemes urak és hölgyek, és számos éjszakai látványosság a Diósgyőri várban!

Egy egyszeri és egyedi élmény, egy különleges kaland. Kard és Szerelem.. február 27. 18.00-22.00 között

Bővebben: https://www.hellomiskolc.hu/A-Diosgyori-var-titokzatos-ejszakaja

Képek forrása: http://britishlibrary.typepad.co.uk/digitisedmanuscripts/2016/02/the-medieval-guide-to-love-part-ii.html

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr348420722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.