226+1 ok, miért borangoljunk a miskolci Avason
2018. május 17. írta: K.Sarolta

226+1 ok, miért borangoljunk a miskolci Avason

borangolas_2016_kupcsik_s_34_1.JPG

Az idén már 7. alkalommal rendezi meg a Miskolczi Borbarátok Társasága az Avasi Borangolást, melynek célja a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztése. Az évről évre népszerűbb, magas színvonalú esemény szervezői a Miskolc város napján tartott ünnepi közgyűlésen átvehették a „Miskolc Város Turizmusáért” díjat.

A 2018-as rendezvényen 60 borászat, 40 helyszín, 20 gasztropont, 36 zenekar 70 programmal várja a látogatókat - ez éppen 226 ok arra, hogy egy kóstolópohárral a kézben felkerekedjünk, és belevessük magunkat a borangolók forgatagába :)

avasi_borangolas_2015_kupcsik_s_64.JPG

Ráadásul a helyszín önmagában különleges, hiszen Európában egyedülállóan, a város szívében található pincesoron az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház található, sok közülük több száz éves. A hangulatos avasi pincesorok a rendezvény 3 napján megtelnek borangolókkal, akik kóstolópohárral és térképpel látogathatják sorba a pincéket és programhelyszíneket, amelyek közt Miskolc két emblematikus építménye, az Avasi kilátó és az Avasi református műemléktemplom is szerepel.

avasi_borangolas_2016_bk_6_1.JPG

 A borokról helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről érkező borászok gondoskodnak, a finom ételekről pedig a város neves vendéglői, köztük a Miskolci Gasztro Klaszter tagjai; a Drót, A Leves, a Világbéke, a Végállomás, a Desszertem és a Tókert a Bortanyánál várják az ízkavalkádra éhezőket. A kilátónál a Gasztroplaccon kínált ételek mellé 14 borászat boraiból válogathatnak, s megízlelhetik a Görömbölyi Pálinka Patika és a zip’s brewhouse nedűit is.

A fellépő zenekarok és utcazenészek mindenféle stílust képviselnek a világzenétől a jazzig. Játszanak a pincékben, a borházak udvarán, templomi koncerten és a kilátónál. Vagy csak úgy, útközben...

borangolas_20170513_ks_2.JPG

A nagykoncertek előadói közt ott van többek közt Janicsák Veca, a Margaret Island, a Compact Disco és a Quimby is. A sokféle egyéb program közt szerepel irodalmi est, fényfestés, fotókiállítás és reneszánsz borlakoma is.

Az Avasi Borangolás az idén is 3 útvonalon zajlik, de természetesen van köztük átjárás. A "Nagyavas", a "Mélyvölgy" és a "Kisavas" túraútvonalakon való eligazodást, a nyitott pincéket és látnivalókat térkép segítségével kereshetik fel.

32679004_1665916843504816_5108143044813651968_n.png

forrás: https://www.facebook.com/avasiborangolas/

A rendezvénnyel egy időben, pénteken és szombaton délután tartják a népszerű Miskolci Termelői Napot, ahol helyi termékeket, finomságokat kóstolhatnak, de lesznek programok is a Tudomány és Technika Háza előtti téren, amely borinduló pont és pohárpont is egyben.

Ja, és hogy mi az a +1 ok a borangolásra? Annyira hangulatos a rendezvény, hogy a "nemborosok" is alig várják, hogy megteljen ismét jókedvű emberekkel a hegyoldal, s akár csak a mulatság kedvéért is nekiindulhassanak borangolni. Tartsanak velünk az Avasra!

borangolas_2016_kupcsik_s_57.JPG

 fotók: #hellomiskolc

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8813966054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása