5 + 1 ok, hogy Miskolc miért lehetne a "szerelem városa"
2017. február 04. írta: EmeseT

5 + 1 ok, hogy Miskolc miért lehetne a "szerelem városa"

 Észak-Kelet Magyarország legnagyobb városáról sokaknak nem a szerelem jut eszébe, pedig Miskolc számos lehetőségben bővelkedik, ami miatt kiváló célpont egy kis romantikázáshoz. Összeszedtünk 5 + 1 okot, miért dobbanhat hevesebben minden szív Miskolcon.
szinvateraszhid.jpg
Fotó: #hellomiskolc
 

1. NÁLUNK VAN AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB SZERELMES "ZARÁNDOKHELYE"

 

 Miskolc belvárosának egyik legnépszerűbb és egyik legszebb terénél - a sokakat Velencére emlékeztető - Szinva terasznál rejlik a patak fölött átívelő, kovácsoltvas, kis híd, a Szerelmesek hídja. A hídon a szerelmet nemcsak a szerelemlakatok tömkelege, hanem a híd körkörös, szív mintája is szimbolizálja.

havas_belvaros_20150106_ks_11.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Mind a miskolci szerelmes párok, mind a csak vendégségben ide utazók szívesen akasztják fel a híd korlátjára a szerelmüket megpecsételő lakatokat. Ennek a hagyománynak köszönhetően mára már több száz zárszerkezet függeszkedik rajta. A sokféle formájú és nagyságú lakatok közül kiemelkedik egy hatalmas méretű. Ez volt az első, amelyet a lakathídra felakasztottak és a város adományozta.

 Ha pároddal erre jártok, akkor ez az egyik legnagyszerűbb hely, ahol megerősíthetitek a kapcsolatokat egy pici vagy éppen egy nagyobb lakat felkattintásával. Egy ilyen pillanatra mindkettőtök emlékezni fog jó sokáig, reméljük egy életen át.

2. ELLÁTOGATHATSZ AZ ÖRÖK SZERELEM KICSINY SZIGETÉRE

 

 A Miskolctapolcai Parkban található egy kis sziget, amelyre sokan kilátogatnak, mégis kevesen tudják róla, hogy milyen babona kötődik hozzá. Ez a kis sziget az úgynevezett Békás-tóban áll. Utóbbi azért nagyon különleges, mert egy olyan kráterben található, ahol megközelítőleg ötven hőforrás bújik meg.

tapolca_ks_11_vizjellel.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A meleg vízben jól érzik magukat a békák, innen is kapta az állóvíz a nevét. Ha a tó kis szigetére, a Szerelemszigetre látogatsz el a pároddal, akkor a hagyomány szerint nem fog soha többi elválni tőle. Egy próbát megér. Látogassatok el Miskolctapolcára! A Valentin nap kitűnő alkalom a Szerelemsziget felkeresésére.

 Ha pedig már erre jártok, ne hagyjátok ki a Miskolctapolcai Strand kényeztető páros álom masszázsait. Szállásnak a wellness szolgáltatásairól neves Hotel Aurorát ajánljuk, ahol a szerelem ünnepén Villám Valentint tarthattok kettesben masszázzsal, romantikus éjszakai fürdőzéssel - hajnali kettőig -, ráadásként pedig még szerelmi bájitalt is felszolgálnak a vacsorához.

 

3. JÓZSEF ATTILA A KÖZELI LILLAFÜREDEN ÍRTA AZ EGYIK LEGSZEBB SZERELMES VERSET 

 

 "Óh mennyire szeretlek téged, / ki szóra bírtad egyaránt / a szív legmélyebb üregeiben / cseleit szövő, fondor magányt / s a mindenséget. / Ki mint vízesés önnön robajától, / elválsz tőlem és halkan futsz tova, / míg én, életem csúcsai közt, a távol / közelében, zengem, sikoltom, / verődve földön és égbolton, / hogy szeretlek, te édes mostoha!" - írta József Attila az Óda című költeményében, amely egyaránt szól a szerelemről, a nőről, akiért megdobbant a szíve, valamint tájról - vízesésről, sziklákról, barlangról - amely a szerelmet feltüzeli.

vizesesnel_nj_4.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

  Utóbbi egyáltalán nem a véletlen műve, mivel a Miskolctól néhány perc autózásra vagy buszozásra fekvő Lillafüred az ország egyik legromantikusabb pontja. Az andalgások ideális terepe, ahol kéz a kézben bejárhatod a lenyűgöző függőkertet, felfedezve közben az ország legmagasabb vízesését, amely minden évszakban más  és más arcát mutatja.

 Útközben érdekes szobrokat találhattok, például megnézheted József Attilát is, aki a függőkert egyik teraszán mereng, talán éppen a szerelmen.

img_6733.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Akár első randevúnak is ideális választás Lillafüred mint helyszín, garantáltan elvarázsolja azt, akivel ide kalandozol. Ha pedig már régebb ideje vagytok együtt és nagy hívei vagytok a szerelemlakat felakasztásának, akkor a vízesés melletti korlátra is feltehetitek szerelmetek jelét. Újabban ez a helyszín is egyre több lakatot gyűjt.

lillafured_2014_oktober_kupcsik_s_54.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

4. ITT MÉG A BARLANGNAK IS SZÍVE VAN

 

 Lillafüreden az igaz szerelmet és szeretetet szimbolizáló természeti jelenségre is rálelhettek. Ahhoz, hogy ezt megláthassátok az Anna mésztufabarlang mélyébe kell lemennetek, ahol "Jézus Szívére" bukkanhattok. Jézus Szíve egy cseppkő képződmény, neve pedig annak az időszaknak az emlékét őrzi, amikor a barlangot templomként használták.
anna-barlang-nj-1-768x576.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Ez a szív nem annyira a rajzolt szív formához, hanem inkább az emberi belső szerv szívhez hasonló. A Szívhez vezető út meglehetősen szakrális. Ugyanis hogy ahhoz, hogy ide eljussatok, át kell haladnotok a barlang "misztikus" Hármas Kapuinak egyikén. A Szív további érdekessége, hogy a mai napig tartanak esküvőket alatta. Így ha esetleg a kapcsolatotok elmélyülne, és egy felejthetetlen helyszínt kerestek a frigy megköttetéséhez, az Anna-barlang tökéletes helyszín egy nem mindennapi esküvői szertartáshoz.

 

5. A DIÓSGYŐRI VÁR A KIRÁLYNÉK HITVESI AJÁNDÉKA VOLT 

 

 A Diósgyőrben álló lovagvárat a középkorban a királyok jegyajándékként adományozták "szívük hölgyének". Számos házasság akkoriban persze az érdekek mentén köttetett, de azért kivételekkel is találkozhatunk. Némely királyunk valóban táplált érzelmeket a Diósgyőri vár birtokosnője iránt.

 Az egyik ilyen jelentős szerelem II. Lajos és hitvese Habsburg Mária egymás iránt érzett kölcsönös vonzalma, mely a király fiatalkori halála miatt elég rövidnek, de annál mélyebbnek bizonyult.

diosgyor_20161227_kupcsik_s_7.JPG

Fotó: #hellomiskolc 

 

TIPP: Ha érdekelnek a Diósgyőri várhoz kötődő történelmi személyek szerelmi ügyei, akkor olvasd el az erről szóló blogbejegyzésünket: Királyi szerelmek, titokzatos éjszakák: Így szerettek a Diósgyőri vár fénykorában 

 A nemrég visszaépített falak mögötti termek az egykor élt koronás uraságok hétköznapjairól árulkodnak. Ez az a hely, ahol igazán beleélheted magad a lovagi szerelem világába. Az egyik legizgalmasabb szoba a szerelem témakörének szempontjából talán a királynék hálóterme. Itt megnézheted, hogyan is nézett ki egy középkori hálószoba és az ágy. Megtudhatod, hogy hogyan tértek nyugovóra, hogyan aludtak és mi kötődött még a szerelemhez vagy az elalvási szokásokhoz. A várudvar alkímiával foglalkozó termében pedig az is kiderül, hogyan készül a szerelmi bájital.

 

+ 1 VALENTIN NAPON IS INDUL KÜLÖNVONAT AZ ORSZÁG LEGROMANTIKUSABB PONTJÁRA

 

 Létezik egy Szerelemvonat, amely valójában egy kisvonat. A hegyeken, völgyeken és erdőn át minden évben egyszer Lillafüredre zakatol. Ezt a vonatot Valentin napon indítja a Lillafüredi Állami Erdei Vasút közös együttműködésben a Hotel Tókert Szállodával és Étteremmel.
 
img_0742.JPG
Fotó: #hellomiskolc

 

 Idén akkora népszerűségnek örvend a program, hogy már február 14-re már nem lehet rá jegyet kapni. Ellenben február 15-én még ti is felülhettek a szerelem jegyében induló különvonatra.
 A Szerelemvonat program nemcsak kisvonatozást foglal magában. A Lillafüredre történő megérkezés után egy romantikus séta következik a már említett Lillafüredi Függőkertben. Onnan pedig irány a Tókert Étterem, ahol a gyertyafényes vacsorához háromféle, négyfogásos "szerelmes menü" közül választhattok.
lillafured-ka6.jpg
Fotó: #hellomiskolc

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr9212181908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása