8 szuper szalonnasütő hely a Bükkben
2016. június 09. írta: EmeseT

8 szuper szalonnasütő hely a Bükkben

 Végre itt a jó idő, ami a strandolás mellett a szabadban való sütés-főzés idénye is. Utóbbi célnak kitűnő helyszínei lehetnek a Bükk-hegység pihenőhelyei, ahol árnyas fák alatt, hűs vizű források közelében, a friss levegőn kóstolhatod meg a bográcsgulyást, a sült szalonnát, a rablóhúst vagy a sült pisztrángot.

 Összegyűjtöttünk néhány olyan forrás melletti tűzrakó helyet a Bükkben, ahol minden adott egy jó bográcsozáshoz vagy szalonnasütéshez, piknikhez: érkezz a családoddal, a barátaiddal vagy a kedveseddel. 

helyiipari_forras_2_20160524_jz_cut.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

KIRÁLY-KÚT

 

 A miskolci iskolások egyik kedvenc kirándulóhelyére mehetsz el, ha a Király-kutat választod. A völgynek nem egyedüli forrása a Király-kút, de mégis a legjelentősebb. Különlegessége, hogy innen egy rövid sétával elérhető a környék egyik leglátványosabb védett barlangja a háromszög alakú bejáratáról nevezetes Kecske-lyuk.

kecske-lyuk_br_3_20160525_jz_cut.jpg

Kecskelyuk-barlang, fotó: #hellomiskolc

 

 Miskolc irányából indítva túrádat ez az első jelentősebb forrás, amit szép erdei környezetben megtalálhatsz, egy egyszerű paddal és kövekkel rakott tűzrakóhellyel. Utóbbi egy nagy bükkfa alá lett kialakítva. A Forrás-völgyben egy tanösvény is vezet, amely az összes forrás meglátogatását lehetővé teszi. A források kis szintkülönbségű területen helyezkednek el, amely kezdő túrázók számára is könnyedén bejárható, csak a piros kereszt jelet kell követni a Chinoin kisvasúti megálló irányából.

 

A Király-kút forrás körüli szalonnasütő, fotó: #hellomiskolc

 

 Ha autóval jössz, megállhatsz az Ampullagyár parkolójában. A Chinoin kisvasúti megállót tömegközlekedéssel busszal lehet felkeresni, mert csak nagyon ritkán jár erre vasúti szerelvény. Autóbuszok közül érdemes figyelni, hogy a Felső-Majláth megállóhelyről induló 5-ös vagy 15-ös busz bekanyarodik-e az Amullagyárhoz (utóbbi a menetrendeken fel van tüntetve). A Chinoin környéke gyalogosan az 1-es busz végállomásától a Papírgyártól is megközelíthető. Ez esetben az egykori Herman Ottó emlékpark mellett vezet az út, nem messze az országúttól, ahonnan a síneket követve a piros kereszt jelet érdemes figyelni.

 

Király-kút a turistautak.hu térképén:

 

IRÉN-FORRÁS

 

 A szép állapotú, rendezett környezetű Irén-forrás Miskolchoz közeli Bükkszentlászlóról közelíthető meg legjobban. Aki autóval érkezik a településen könnyen ott hagyhatja járművét. A forráshoz egy körülbelül kevesebb mint egy kilométeres sétával tudsz eljutni a kék kör jelzésen haladva. Ha a tömegközlekedést választanád az Újgyőri főtérről induló 68-as busszal érkezhetsz be a községbe. A keményebb túraútvonalakhoz szokott bakancsos turistáknak ajánljuk a Bethlen Emlékút irányból való megközelítést, amely így történhet Lillafüred vagy a Diósgyőri vár felől. 

A Diósgyőri vár kiváló kiindulópont az Irén-forráshoz tervezett túrához. Fotó: #hellomiskolc

 

 A vízforrástól nem messze fut a Kohász-út, amely egy katonasírhoz visz el, ha a kék keresztet követed. Az Irén-forrás melletti pihenő kisebb csoportoknak, családoknak ideális. A forrás mellett szemetes és tűzrakóhely található.

 

Az Irén-forrás a turistautak.hu térképén:

 

LENCSÉS-FORRÁS

 

 Lillafüredről indulva rövid idő alatt elérhető. Előnye, hogy a pihenőt egyszerre két család is használhatja vagy a két tűzrakónál kétféle étel is készülhet. A forrás a tűzrakótól körülbelül harminc méterre található. A forrás vize tiszta és jó ízű.

 A Hámori-tó végéből a zöld sáv jelzett ösvényen, tizenöt-húsz perc felkeresni a forrást. Lillafüredre az 5-ös, 15-ös autóbusszal vagy autóval is el lehet jutni, de az utazást Lillafüredről már gyalog kell folytatnod. (Lillafüreden a Hámori-tó partjához közeli, a Bánkút felé menő út mellett található egy ingyenes parkoló.)

 A Lencsés-forrásnál a pihenést romantikussá teszi, hogy nincs olyan messze a Hámori-tó, ahol csónakázni is lehet vagy napijegy megváltása mellett akár horgászhatsz is. Aki a tájra és Lillafüredre felülnézetből kíváncsi, érdemes felmásznia a Dolka-gerincre, ahová a forrás fölött a piros sáv keresztezésében jobbra kell elindulni. Innen már közel a Szeleta-tető és az ősemberek egykori lakhelye, a Szeleta-barlang. Utóbbit a piros négyzetet, majd a piros barlangi jelzést követve lehet megtalálni.

Lillafüred látképe a Szeleta-tető közeléből, fotó: #hellomiskolc

 

A Lencsés-forrás a turistautak.hu térképén:

 

GARADNA-VÖLGYI PIHENŐ

 

 Nincs is finomabb a kristálytiszta levegőjű erdőben sütött lillafüredi pisztrángnál! Akár ti is süthettek ilyen ízletes csemegét, nem is olyan messze a Lillafüredi Pisztrángtelephez, akár egy egész nagy társasággal.

 A Garadna-patak völgyében található pihenőhely az egyik legtöbb tűzrakó hellyel rendelkező, legkönnyebben megközelíthető piknikező, sütögető terület a Bükkben. Előnye, hogy a közelben található a Lillafüredi Pisztrángtelep, ahol itt tenyésztett, frissen fogott sebes pisztrángot is vásárolhatsz vagy foghatsz a későbbi sütögetéshez.

 A pihenőhelyen, ahol több kisebb család is elfér a padokon, asztalokon kívül esőbeálló is vár. A tűzrakók és a padok autóval Miskolc felől Ómassa irányába megközelíthetők. A garadnai kisvasút végállomása előtt mintegy 300 méterre az út bal oldalán található.

A garadnai pihenő, fotó: #hellomiskolc

 

 Ha túrázva érkezel, akkor a Hámori-tó partjáról indulva a kék kereszt jelzést kell követned, ahonnan nagyjából egy órás út vezet hozzá, olyan látnivalókkal út közben, mint az újmassai Őskohó vagy a Massa Múzeum.

Az újmassai Őskohó, fotó: #hellomiskolc 

 

A legkalandosabban a lillafüredi kisvonaton ülve érkezhetsz ide. Utóbbi gyerekeknek különösen nagy élmény főleg, hogy a végállomáson egy látványos játszótéren vezethetik le fölösleges energiáikat. Kisvonatozás esetében választhatod kezdőállomásnak Miskolcon a Dorottya utcát vagy romantikus Lillafüredet.

 A sütögetéshez természetesen jól esik, ha a közelben vizet is találsz. Erre a célra megfelelő a néhány száz méterre található Szövetség-forrás. Tűzoltásra pedig a Garadna-patak vize is rendelkezésre áll.

 

A garadnai pihenőhely a turistautak.hu térképén:

 

HELYIIPARI FORRÁS

 

 Ha egy eldugottabb helyen szeretnél pihenni, ahová nem látnak rátok a kisvonatból vagy a környező műútról, akkor a Garadna-völgyétől nem messze található Helyiipari forrás felkeresését javasoljuk.

 A forrás környéke szép és rendezett. Autóval és gyalogosan is egyszerűen megközelíthető. A műút felől a Lillafüredi Pisztrángteleptől a kék kör jelzést követve lehet feljutni.

 A pihenő mögötti tisztáson áll az ország egyetlen Turista Pantheonja, ahol kőfalak és táblák őrzik a múlt és a közelmúlt természetjáróinak emlékét.

A Turista Pantheon egyik emlékműve a Helyiipari-forrásnál, fotó: #hellomiskolc

 

A Helyiipari forrás a turistautak.hu térképén:

helyiipariforras.JPG

 

KÖPÜS-FORRÁS - KISZELA PIHENŐ

 

 Ehhez a forráshoz több meseszép erdei útvonalon juthatsz el: Ómassa felől a Bükki kéktúra útvonalán haladva egy ideig vagy a kisvasút Garadna végállomásától a Kühne Andor utat (sárga kereszt jelzést), majd az abból leágazó Szentlélek-völgyi ösvényt (sárga négyzet jelzést) választva.

A szentléleki Pálos kolostorrom, fotó: #hellomiskolc

 

 Mi a legelsőt ajánljuk. Ómassára autóval és a 15-ös busszal tudsz kijutni Miskolcról. A buszmegállóból viszonylag könnyen meg lehet találni a helyes útvonalat, a táblákat és a turistajelzéseket – a kék keresztet vagy a kék vízszintes sávot - segítségül használva. A túra útja érinti a Kis Látókövet és a szentléleki Pálos kolostorromot. A Köpüs-forrás innen pedig már csak negyed óra séta a kék kört iránynak tekintve. Ha a környéken aludnál, akkor kempingezhetsz a romok melletti szentléleki Turistaparkban.

A Köpüs-forrás körüli erdei pihenő, fotó: #hellomiskolc

 

 A forrás egyébként kellemes erdei környezetben fekszik. Egy nagyobb családnak pont megfelelő piknikhez, szalonnasütéshez. A közelben egy kis eső ellen ideális házikó is található. A tér kedvez a labdajátékokhoz és más nagyobb területet igénylő szórakozáshoz.

 

A Köpüs-forrás a turistautak.hu térképén:

 

METEOR-FORRÁS

 

 A Meteor-forrás és környéke a Bükk-hegység egyik alig ismert ékköve a pihenők közül. A területen minden van, ami egy egynapos erdei sütéses-főzéses családi vagy baráti kikapcsolódáshoz szükséges. A tűzrakóhely magasan kövekkel kirakott, körben padokkal és asztalokkal.

Pihenőhely a Meteor-forrásnál, fotó: #hellomiskolc

 

 A forrás egy látványos csobogó, amelyből kicsiny patak csörgedezik tovább. A keskeny patak hamar kiszélesedik, amely a tisztás vonzerejét csak növeli, különösen tavasszal és nyár elején, amikor a parton csodaszép virágok nyílnak.

 Gyalogosan Ómassa irányából a sárga keresztet és a sárga kört követve könnyen megtalálható vagy Bánkút lefelé a műútról jobbra leágazó piros kör jelzésen haladva.

 

A Meteor-forrás a turistautak.hu térképén:

 

JÁVORKÚT

 

 Jávorkút egykor a Miskolc környéki nemesek kedvelt vadászterületének számított. Napjainkban azonban már egy békés hegyvidéki üdülőövezet, amely a tengerszint feletti 685 méteres magasságon helyezkedik el.

 A hely a juharról  és az egész évben bő vizű, karsztforrásáról kapta a nevét. A forrás környezete, mint pihenőhely ideális családoknak és gyermekcsoportoknak. Utóbbiaknak jó tudni, hogy itt vár egy kiépített szálláshely: a Jávorkút Étterem és Panzió. Jávorkút nevezetes a XIX. században telepített fenyveséről és a környéken egy tanösvény természeti kincsei is felfedezhetők.

javorkutetterem.jpg

A Jávorkút Étterem és Panzió szalonnasütője, a kép forrása: javorkut.hu

 

 Lillafüred irányából az Ómassa-Bánkút felé vezető út felől, a Hámori-tótól 3 km-re található bal felé kanyarodó aszfaltozott erdészeti útelágazás megy Jávorkútra. Gyalogosan a kisvonat garadnai végállomásától indulva a zöld sávot követve, a Sebes-víz rétet érintve juthatsz el ide egy nagyjából másfél órás, meredeken felfelé induló kirándulással.

 

Jávorkút a turistautak.hu térképén:

 

Végezetül 5+1 tanács a szabadtéri sütés-főzéshez:

1. Érdemes száraz gyújtóst, papírt is magunkkal vinni, mert csapadékos, párás időt követően az erdőn található gallyak nedvesek lehetnek.
2. Ha bográcsozásra készülünk, a bogrács mellett egy állványt is javasolt bekészíteni, mert a tűzrakó helyek többségénél nincs bográcstartó.
3. Minden esetben tájékozódjunk, a várható időjárásról, és ennek megfelelően öltözködjünk.
4. Az időjárás mellett, a tűzgyújtási tilalomról is tájékozódjunk a Katasztrófa védelem tűzgyújtási tilalom oldalán. Tűzgyújtási tilalom esetén tilos az erdőben és annak 200 méteres körzetében tüzet gyújtani.
5. Csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, és minden esetben gondoskodjunk a tűz alapos eloltásáról.
+1. Talán a legfontosabb tanács: Minden hulladékot, ami sütés-főzés közben keletkezett, hozzuk is le magunkkal, a műanyag, üveg és alumínium italos dobozokat ne dobáljuk a tűzbe. Igyekezzünk a tűzrakóhelyet és környezetét szebb állapotban elhagyni, mint ahogyan érkezésünkkor találtuk.

TIPP: A Miskolc Boltban kapható Bükk turistatérkép és Bükki Nemzeti Park térkép, amelyet a helyszínen, ha van Miskolc Pass kártyád kedvezményesen 10%-kal olcsóbban megvásárolhatsz!

miskolc_pass_24_h.JPG

A blogbejegyzés Jakab Zoltán a Lillafüredi Infopont vezetőjének segítségével készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr818789654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2016.06.12. 16:16:35

Lencsés forrás! De nem volt jó felette katonának lenni másfél évig :)
süti beállítások módosítása