Két keréken Miskolcon
2016. április 22. írta: EmeseT

Két keréken Miskolcon

 A szemet gyönyörködtető bércek között elterülő vidéket, Miskolcot és környékét a legtöbben autóval vagy tömegközlekedéssel keresik fel, pedig a hegyvidék és a város nevezetességeinek felfedezése  motoron és kerékpáron is fantasztikus. Gyere hozzánk két keréken! Nem fogod megbánni!

avasi_kilatobol_pisak_daniel_1.jpg

Panoráma az Avasi-kilátóból. Fotó: #hellomiskolc

 

Kerékpárral

 

  Ha a bringát választod, akkor több módon is érkezhetsz a városba, amely elég jól bejárható a régi és újonnan épült - összességében 17 km hosszúságú - bicikliutakon. Ha kipróbálnád a biciklis turizmust vagy a város egyik kerékpáros rendezvényére érkezel, de nyűgnek érzed a kerékpár szállítását, akkor se csüggedj! Miskolcon számos helyszínen van lehetőséged biciklikölcsönzésre és a főbb csomópontokon találsz biciklitárolót. A szállásodat is megéri úgy keresni, hogy eleve biciklikölcsönzési szolgáltatás legyen elérhető a helyszínen.

biciklisek_az_erzsebet_teren_ks.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

A Barlangfürdőtől a gyurgyalagokig

 

 Kerékpárbarát szállás Miskolctapolcán a Kikelet Club Hotel, a Bástya Wellness Hotel. Miskolctapolcától bicikliúton könnyen megközelíthető távolságra fekszik az UNI-HOTEL Miskolc, ahol szintén bérelhetsz biciklit.

 A legnépszerűbb attrakció a városrészben a Miskolctapolca Barlangfürdő****, egy fárasztó kerékpárút után különösen jól esik a fürdő kényeztető szolgáltatásaiba elmerülni. Ha örökmozgó vagy, és a kalandok kedvelőjének tartod magad vagy gyerekekkel együtt érkezel, akkor Neked találták ki az Avalon Parkot, a Miskolctapolcai Kalandtúra Parkot és a Miskolctapolcai Bobpályát.

tapolcai_kalandpark_kupcsik_sarolta_5.JPG

Kalandtúra Park Miskolctapolca, Fotó: #hellomiskolc

 

 Miskolctapolcán érdemes bejárni az érdekes növényekkel teli park és tórendszer környékét, és elidőzni a Bencés apátság romjainál. Egy kicsit letérve a kerékpárútról egy helyi védettséget élvező mocsárciprus magasodik a Szathmáry Király Pál utcában, amit minden növényszeretőnek látnia kell.

 tapolca_ks_20.jpg

A miskolctapolcai park. Fotó: #hellomiskolc

 

 A Barlangfürdő feletti Várhegyről és az alatta lévő felhagyott kőbánya vadregényes völgyéből indulva látogasd meg a ruszin hagyományokat őrző Görömbölyt is, ahol látványos pincesor és horgászatra átalakított bányató vár. A természetkedvelők számára emlékezetes lehet az agyagbánya falának löszfalában fészkelő védett, színpompás gyurgyalagok megfigyelése.

 hetedhet_pince_goromboly_20160115_ks.jpg

A Hetedhét Pince bejárata Görömbölyön. Fotó: #hellomiskolc 

 

Látványpincétől a királynők jegyajándékáig 

 

 Miskolc belvárosában az Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince rendelkezik kerékpár-kölcsönzési szolgáltatással. Innen kiindulva könnyen felkeresheted a város bármelyik pontját, miközben a belvárosi nyüzsgés közelében „táborozol”. Sétálva viszonylag hamar feljuthatsz az Avasi kilátóhoz, a város panorámájában gyönyörködni. Ha pedig megéhezel, könnyen beugorhatsz a közeli Creppy Palacsintaházba - ahol nem mellékesen biciklitárolót is találsz - és minden az "ezerféleképpen" elkészíthető palacsinta körül forog.

 aranykorona_kupcsik_sarolta_15.JPG

Aranykorona Történelmi Hotel-Étterem és Látványpince Fotó: #hellomiskolc

 

 A belváros legtöbb pontja könnyen megközelíthető bringával. Tanácsoljuk, hogy nézz be a vízcsobogásos  Szinva teraszra. Ha a pároddal érkeztek, még egy közös lakatot is felhelyezhettek a Szerelmesek hídján. Tekintsd meg a város főbb tereit: a Hősök terét az Erzsébet teret és Városház teret, ahol kényelmesen padon ülve, a virágokon és a szökőkutakon merengve kipihenheted a tekerés fáradalmait.

biciklis_hosok_tere_ks_6_cut.jpg

Pihenő biciklisták a Hősök terén. Fotó: #hellomiskolc

 

 Ha egy kicsit hosszabb kerekezésben is benne vagy, a belvárosból nyugati irányba induló főbb utak mellett haladva egyszerűen eljuthatsz a Diósgyőri várhoz. Tovább menve a Vár utcából a sárga bicikliutat követve a Bethlen-emlékút vonalán egészen a mesés kilátást nyújtó Fehérkő-lápaig visz el, ahonnan egy lejtős turistaúton megközelítve már nincs is olyan messze a varázslatos Lillafüred.

diosgyori_var_2014_08_29_kupcsik_s_2_cut.jpg

Diósgyőri vár, Fotó: #hellomiskolc


Biciklis kalandok erdei utakon 

 

 Ha a város kirándulósabban, túrázósabban megközelíthető, a hegyek alatt az erdő árnyékában megbújó szálláshelyeket kedveled, nagyobb eséllyel találsz kerékpáros vagy kerékpárkölcsönzésre szakosodott szállást.

az_orszagutnal_felso-hamor_elag_ks_5.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

A legexkluzívabb szálláshely ezek közül a közvetlenül a Hámori-tó partján magasodó, Hunguest Hotel Palota****, azaz maga a Palotaszálló. Néhány száz méterrel arrébb keleti irányban, Alsó-Hámorban megtalálható Szeleta Hotel - mely a Herman Ottó által felfedezett előember barlangról, a Szeleta-barlangról kapta a nevét - szintén biztosít biciklikölcsönzést szállóvendégei számára. 

Lillafüred nevezetes függőkertjét a vízesés mellett viszonylag hamar bejárhatod egy bicaj segítségével. Ráadásul itt akkor sem kerülsz bajba, ha hirtelen leenged a kereked, ugyanis a Hotel Tókert Szálloda és Étterem autóút melletti szakaszán biciklibelső automata található.

hamori-to_ks_4.jpg

Hámori-tó a Palotaszállóval a háttérben. Fotó: #hellomiskolc

 

Miskolctapolcához hasonlóan itt is fellelhető egy kalandpark - a Lillafüredi Sport- és Kalandpark -, ahol lehetőséged nyílik kipróbálni egy szupermodern kétkerekű járművet, a segwayt, amely egy és két órás csoportos túrák alatt használható.

 lillafured_dvtk_jatszoter_20140410_ks_3.JPG

DVTK Kalandpark, Fotó #hellomiskolc

 

 Kicsit nagyobb erőkifejtést igényel az a távolság, amely az újmassai őskohóhoz, majd a Lillafüredi Pisztrángtelepre visz ki az autóút mellett, ahol a halsütödében finomabbnál finomabb halcsemegékbe kóstolhatsz bele. Hangulatos Lillafüredről, Hámoron át a majális parki elágazásig visszakerekezni a kacskaringózó Szinva-patak mellett, majd onnan a betonúton felmenni a Miskolci Állatkertbe.

csanyik_es_allatkert_ks_32.jpg

Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Fotó: #hellomiskolc

 

 Lillafüredhez biciklis szemmel viszonylag közeli szálláshely a Jávorkút Étterem és Panzió valamint Turistapark Szentlélek, ahonnan speciális kerékpáros túravezetések is indulnak. Szentléleken járva kihagyhatatlan nevezetesség az erdő mélyén rejlő Pálos kolostorrom, ahová Ómassáról indulva egy vékony, meredek ösvényen lehet feljutni. Lillafüred felől ajánlott kerékpáros úti cél a gyógyító köveiről és gyógynövényeiről híres Bükkszentkereszt, az ország egyik legmagasabban - 600 méteren - fekvő települése.

 szentlelek_2014_08_kupcsik_s_19_cut.jpg

Pálos kolostorrom Szentléleken. Fotó: #hellomiskolc

 

Hasznos információk bicikliseknek: 

Kerékpáros térkép (hellomiskolc.hu)

Kerékpártárolók Miskolcon (hellomiskolc.hu)

Kerékpáros városnézés - Túrajavaslat önálló bejárásra (hellomiskolc.hu)

 

Hódítsd meg Miskolc környékét motorral!

 

 Egyre kedveltebb célpont a motorosok körében a Bükk-hegység és a hozzájuk tartozó települések, így a miskolci régió bejárása. Miskolc motorral nagyon jól megközelíthető Budapestről. Motoros nézőpontból érdemes tudni, hogy a hegyet általánosan jó állapotú főutak veszik körül. A városi közlekedés nem annyira bonyolult, de javasolt a főbb útvonalakat először térképen ellenőrizni. A városból kiérve az erdei utakon lehet az utazás problémásabb, mivel a hegység egy nemzeti park területén fekszik.

az_orszagutnal_felso-hamor_elag_ks_1.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 Miskolc belvárosától nyugatra, az erdők és hegyek által körülölelt Lillafüreden lehet egyedül motoros turisták fogadására szakosodott szállást találni. Nem más ez, mint a Palotaszálló tövében elhelyezkedő régi villa - a Hotel Tókert Szálloda és Étterem -, ahol a hosszú kilométerek után biztos nem fognak értetlenül és megrökönyödéssel fogadni, ha motorozó barátaiddal, családoddal vagy egymagad betérsz.

 A szálláshely motoros kedvezményekkel, motormosási lehetőséggel, túrajavaslatokkal, túravezetéssel, zárt és őrzött parkolóval várja a motorkerékpár szerelmeseit. A túrajavaslatokat a motoros üzletvezető ajánlásával állították össze, aki mindent tud a helyi izgalmas látnivalókról, kanyarokban gazdag utakról és a javasolt panoráma útszakaszokról. A Hotel Tókerten kívül a Szeleta Hotelban biztosan lehet parkolni ingyenesen motorral és robogóval.

hoteltokertks.jpg

Hotel Tókert és Étterem, Fotó: #hellomiskolc

 

 Ha motorral Miskolc belvárosába megyünk, fel kell készülni arra, hogy a belvárosi területeken és a kiemelt turisztikai látványosságoknál a legtöbb parkoló fizetős napközben. A belvárosban a felszíni parkolóhelyeken kívül három parkolóház: a Régiposta utcai parkolóház, a Hősök tere alatti és az Európa téri mélygarázs szolgál motorok tárolására. A motor vagy robogó javíttatását szervizelését a Budapest felé menő Pesti úti Motorszaki üzletben érdemes végeztetni.

A motoros életfilozófiához, motoros zenei ízléshez illően ajánljuk a Corner Stage Rock, Blues, Metal Bar programjait a főutcától felsétálva három percre az Avas lábánál. A szórakozóhely hatvan férőhelyes, így akár a motoros barátaiddal együtt is érkezhetsz. Minden hétvégén egy emlékezetes zenei buli részese lehetsz, a koncertek 95%-a ráadásul ingyenesen élvezhető, ha a motorod szintén az egyik mélygarázsban hagyod.

 

gitaros_nj_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Ha mégis Diósgyőrt választod egy kis szusszanásra, a diósgyőri Zacc Presszóba látogass el, ahol a háttérben a különleges atmoszférát a presszó rusztikus berendezése, blues-jazz, alternatív és rock zene adja meg, és kellően ellazít az utazás folytatására vagy a másnapi visszaúthoz.

 

Parkolási információk (hellomiskolc.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomiskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr338650300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása